Sajtos pite meglepetéssel

Borítókép: Sajtos pite meglepetéssel
Szeretnéd gyerekeidet finom fehérjékkel és vitaminokkal felturbózni? Sajtot, húst, zöldséget – szinte bármit – elrejthetsz számukra a kicsit macerás, de látványos és finom pitékben. Gyerekbulira különösen alkalmasak, mert kis mennyiségben nem is érdemes hozzáfogni a cirkuszhoz.

Sajtos pite meglepetéssel
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Hozzávalók 12 személyre:

A tésztaalaphoz:
- 60 deka liszt
- 1 kávéskanál só
- 6 evőkanál olívaolaj,
- 2 tojás
- egy kis víz

A töltelékhez:
- 5 tojás
- 10 deka reszelt keménysajt
- 40 deka rikotta
- 15–20 deka fűszeres szalámi (ez a meglepetés)
- 15 deka mozzarella,
- fél kávéskanál frissen őrölt feketebors
- 1 kis csokor petrezselyem

1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
2. A tésztához való tojásokat verd fel és keverd össze fél deci vízzel. A lisztet, a sót és az olívaolajat egy nagy tálban kézzel addig gyúrd, amíg az olaj felszívódik és a tészta morzsássá nem válik. Öntsd hozzá a tojásokat is, gyúrd tovább – az a cél, hogy sima, egyenletes kis cipó kerekedjen ki. Ne használj több lisztet, de vizet még adhatsz hozzá, ha szükségesnek érzed.
3. Sodrófával nyújtsd ki a tésztát, formáld kerekre, aztán konyharuhával letakarva tedd félre.
4. Egy másik tálban kavard össze a töltelék hozzávalóit, de előtte a tojásokat verd fel, a szalámit aprítsd kis kockákra, szeleteld fel a mozzarellát, és vágd finomra a petrezselymet. Ne használj a keveréshez mixert – hadd maradjon a töltelék izgalmasan darabos. A tojásból és a reszelt keménysajtból tegyél egy kicsit félre – majd a végén ezzel szépítheted a tetejét.
5. Egy pizzasütőt bélelj ki a tészta kétharmadával úgy, hogy egy-két ujjnyit túlnyúljon a forma peremén. Kanalazd bele a tölteléket, és a megmaradt tésztát újra kinyújtva fedd le a tetejét. Ujjaddal alaposan nyomkodd össze az alsó és felső tésztaréteg széleit, aztán vágj nyílásokat a tetejére, hogy a keletkező gőznek legyen hol kijönni.
6. Kend meg a félretett tojással, a maradék sajtot pedig szórd rá. Süsd úgy tíz percig, akkor csökkentsd a hőmérsékletet 160–170 fokra, és addig hagyd a pitét a sütőben, amíg szépen fel nem púposodik a teteje, a színe pedig szép aranysárga nem lesz. Ez eltarthat akár egy órát is.
7. Legalább 15 percig hagyd még a formában, mielőtt kiveszed. Így melegen isteni, de szobahőmérsékleten sem rossz.

Tipp: A sajtok közt válogass szabadon, egyedül a rikottát ne cseréld másra, mert ennek a pitének az a lényege. Ne felejtsd el lecsöpögtetni szűrőben, mielőtt belekevered a töltelékbe. Reszelt sajtnak legízletesebb a kemény juhsajt (ha kapsz, az olasz pecorino). Persze lehet cheddar vagy gouda is.

Tipp: Ha kézzel gyúrod a tésztát, többféle megoldás is létezik, hogy ne ragadjon rád: bevizezheted, belisztezheted vagy vékonyan bekenheted olívaolajjal a kezedet. Utóbbi még jót is tesz a bőrnek.