Citromos-mézes sertésnyársak és köfte uborkasalátával

Borítókép: Citromos-mézes sertésnyársak és köfte uborkasalátával
Férfifogó grillrecept.

Előkészítési idő: 30 perc
Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók (8 személyre):
•1 kiló sertés hasaalja (császárhús)
• 1 deci méz
• 2 kávéskanál édesköménymag (gyógynövényboltokban is kapható)
• 12 szőlőlevél

A köftéhez (más néven kafta vagy kebab):
•40-40 deka sovány darált marha- és bárányhús
• 8–10 deka frissen darált zsemlemorzsa
• fél marék finomra vágott mentalevél
• 3 gerezd szétnyomott fokhagyma
• 2 evőkanál szárított oregánó
• 1-1 kávéskanál őrölt kömény és koriander
• egy kávéskanál csilipor

Az uborkasalátához:
•2 evőkanál vörösborecet
• 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
• 1 evőkanál méz
• 2 fürtös uborka
•3-3 evőkanál turbolya, kapor és petrezselyem

1. A nyársakhoz a kockára vágott sertéshúst forgasd össze a mézzel, a citromlével és az édesköménymaggal egy üveg- vagy kerámiatálban. Ízlés szerint fűszerezd sóval, fekete borssal. Takard le frissen tartó fóliával, és egy éjszakára hűtsd be.

2. Másnap csöpögtesd le szűrőben, szurkáld fel hármasával a nyársakra úgy, hogy a húskockák közé mindig egy-egy megmosott, összehajtogatott szőlőlevél kerüljön. 12 nyársat készíts. Hűtsd be.

3. A köftéhez az összetevőket keverd és gyúrd össze alaposan, ízlés szerint sózd, borsozd. Próbaképpen süss egy csipetnyit egy csepp olajon és kóstold meg: ha kell, ízesítsd utána és kavard össze még egyszer. Gyúrj belőle pingponglabda nagyságú golyókat.

4. Melegítsd elő a grillsütőt közepes hőmérsékletűre, és a nyársakat is, a húsgombócokat is süsd 15 percig. Néha forgasd meg, hogy minden oldaluk egyenletesen átsüljön.

5.Közben a meghámozott és felszeletelt uborkához add hozzá afinomra vágott zöldfűszereket, az ecetet, a mézet és az olajat, és addig kavargasd, amíg a méz fel nem oldódik. Ha még izgalmasabbra akarod, akkor egy kis teflonban piríts aranysárgára 3-4 evőkanál cukrot, ezt a karamellt oldd fel aborecettel, és úgy keverd az öntetbe. Kínáld a salátát ahúsok mellé.

Szöveg: Simándi Júlia, Fotó: William Meppem/ Acpsyndication.com