Cékla-finomság

Borítókép: Cékla-finomság
Testet-lelket jókedvre derítő, egészséges és nem utolsó sorban élénk színű fogás, amely húsokhoz és sült zöldségekhez is passzol.

Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók (4 darab, 2 és fél decis üveghez):

1 kiló cékla
fél deci vörösborecet
10 deka lágy barnacukor
1 mokkáskanál őrölt fehérbors

1. Sterilizáld a kis üvegeket úgy, hogy forró, mosószeres vízben elmosod, leöblíted és 100 fokos sütőben 10-15 percig szárítod.

2. Közben keverd össze a reszelő nagyobb lyukú oldalán lereszelt céklát a vörösborecettel, a barnacukorral, a fehérborssal és 2-2 és fél deci vízzel egy vastagfenekű lábosban. Nagy lángon, folyamatosan kevergetve forrald fel, aztán vedd kislángra, és főzd 20-30 percig, míg a folyadék szinte teljesen elpárolog és a cékla megpuhul. Ha kell, közben pótold a vizet.

3. Kanalazd bele a céklát az előkészített üvegekbe, jó szorosan zárd le, tedd hűtőbe – 4 hétig is eláll. Grillezett, sült és hideg húsok mellé is illik.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Cath Muscat/ACP Syndication.com.