Aszalt barack kardamomsziruppal és pisztáciafagyival

Borítókép: Aszalt barack kardamomsziruppal és pisztáciafagyival
Ha már desszert, akkor adjuk meg a módját!

Hozzávalók 8 személyre:

1 liter vaníliafagyi
10 deka enyhén pirított pisztácia
25 deka aszalt sárgabarack
fél liter forró víz
5 deka kristálycukor
3 kardamomhüvely
1 rúd fahéj


fotó: Éva magazin

1. A pisztáciát aprítsd fel, keverd bele a kicsit felengedett fagyiba, oszd el nyolcfelé, gondosan fedd le és tartsd a mélyhűtőben, akár napokig is.

2. Az aszalt barackot forrázd le és hagyd 30 percig a vízben.

3. Keverd bele a cukrot, a kardamomhüvelyeket, a fahéjrudat, forrald fel az egészet, majd fedő nélkül kis lángon főzd addig, míg a szirup be nem sűrűsödik. A fűszereket ekkor már kidobhatod, a barackokat pedig kiszedheted.

4. A fagyit legkönnyebben egy forró vizes konyharuha segítségével varázsolhatod ki a formából. Gusztusosan rendezd el körülötte a barackot, és kicsit önthetsz mellé a szirupból is.

Tipp: A kardamom Indiában az egyik legkedveltebb fűszer. Amerikában és Európában sosem vált igazán népszerűvé, kivéve Norvégiát és Svédországot: a svédek almapudinghoz, a norvégok húsok fűszerezéséhez használják. A világ harmadik legdrágább fűszere a sáfrány és a vanília után. Íze enyhén citromszerű, kámforos mellékízzel. Nálunk leginkább szárítva kapható.

fotó: Wikimedia Commons