Időkapszula: rasszista feliratok a dél-afrikai apartheid időszakból

apartheid,felirat
Forrás: „Vigyázz, őslakosok”, Johannesburg, 1956 / vintage.es

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Ez a kor egyáltalán nem volt olyan régen: a 90-es évek elejéig tartott Dél-Afrikában.

Évtizedeken át a Dél-Afrikai Köztársaság fekete többségét a fehér uralkodó osztály rasszista törvényei uralták. 1948-tól az 1990-es évekig egyetlen szó fémjelezte a dél-afrikaiak életét. Apartheid. Afrikaans nyelven elkülönülést jelent. Évtizedek kemény küzdelme vezetett ahhoz, hogy véget vessenek ennek az évszázados szokásjognak, a diszkrimináció beidegződéseinek, amelyek fogságában az egész ország szenvedett.

Az apartheid rendszere az ország gyarmatosításának és rabszolgatörvényeinek időszakában gyökerezik. Már a 17. században megjelentek Dél-Afrikában az első holland telepesek, akik az őslakosokat rabszolgaként használva kezdték felépíteni és iparosítani az országot. Bár 1863-ban a rabszolgaságot eltörölték, ezzel nagyjából egy időben kiterjedt arany- és gyémántlelőhelyekre bukkantak az országban.

Ez a felfedezés óriási perspektívákat vetített a fehér tulajdonú bányavállalatok elé, akik fekete bányászokat alkalmaztak – fizetésért ugyan, de fillérekért. Ezek a vállalatok épp hogy nem rabszolgaként dolgoztatták a bányászokat, míg óriási haszonra tettek szert a kitermelt gyémántokból és aranyból. Mindezt a fekete dolgozók megfélemlítése és diszkriminációja útján érték el. A fehérek a teljes lakosságnak mindössze 10%-át tették ki.

apartheid,1977
forrás: Getty Images
1977

A bányavállalatok átvették a korábbi rabszolgatartók és a brit telepesek taktikáit, hogy hatalmat gyakoroljanak a fekete alkalmazottak fölött: minden színesbőrűnek egyfajta belföldi útlevelet kellett magával hordania és bizonyos területekre nem léphettek be. A feketék csak a számukra kijelölt területeken lakhattak.

Ezalatt, a 19-20. század fordulóján Dél-Afrika az Egyesült Királyság autonóm területévé vált. A britek és a holland származású afrikánerek háborúztak egymással (ezt hívták búr háborúnak), amiben az utóbbiak maradtak alul. Ez erős britellenességet eredményezett a fehér dél-afrikaiak részéről, és az afrikáner nacionalisták körében egyfajta fehér felsőbbrendűségen alapuló identitás fejlődött ki. Amikor végül 1948-ban átvették a hatalmat, még szigorúbb diszkriminatív törvényeket vezettek be.

Az apartheid elméletben arról szólt, hogy a különböző fajok létrehozzák a maguk egymástól elkülönült társadalmát. De a valóságban a fekete dél-afrikaiak nyomorban éltek, amiből esélyük se volt kitörni. Nem költözhettek máshová és minden mozdulatukat törvény szabályozta.

Az itt látható táblák csak példák azokra az igazságtalanságokra, amelyeket a dél-afrikai állampolgárok nagy többségének el kellett szenvedniük csak azért, mert feketének vagy ázsiainak születtek.

Nézd meg a galériánkat> 14 kép
Időkapszula: rasszista feliratok a dél-afrikai apartheid időszakból

vintage.es

Tovább olvasok
7 híres ember, aki súlyos autóbalesetet élt túl

Egy baleset örökre megváltoztathatja egy ember életét. A fizikai és a lelki sérülések örökre megmaradnak. Vannak hírességek, akik átélték az autóbalesetek borzalmát, de képesek voltak az újrakezdésre.

Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Variációk bundáskenyérre: öt frappáns megoldás

Imádjuk reggelire, vacsorára, édesen és sósan, bő olajban kisütve és sütőben sülve, de próbáltad már megtöltve, rétegezve, vagy épp feltekerve?

Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Hamarabb is fel lehet dolgozni a szakítást, mint elsőre gondolnád

Mint oly sok minden más, ez is fejben dől el, még ha ez az érzelmek viharában először furcsán is hangzik.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem