Időkapszula: rasszista feliratok a dél-afrikai apartheid időszakból

apartheid,felirat
Forrás: „Vigyázz, őslakosok”, Johannesburg, 1956 / vintage.es

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Ez a kor egyáltalán nem volt olyan régen: a 90-es évek elejéig tartott Dél-Afrikában.

Évtizedeken át a Dél-Afrikai Köztársaság fekete többségét a fehér uralkodó osztály rasszista törvényei uralták. 1948-tól az 1990-es évekig egyetlen szó fémjelezte a dél-afrikaiak életét. Apartheid. Afrikaans nyelven elkülönülést jelent. Évtizedek kemény küzdelme vezetett ahhoz, hogy véget vessenek ennek az évszázados szokásjognak, a diszkrimináció beidegződéseinek, amelyek fogságában az egész ország szenvedett.

Az apartheid rendszere az ország gyarmatosításának és rabszolgatörvényeinek időszakában gyökerezik. Már a 17. században megjelentek Dél-Afrikában az első holland telepesek, akik az őslakosokat rabszolgaként használva kezdték felépíteni és iparosítani az országot. Bár 1863-ban a rabszolgaságot eltörölték, ezzel nagyjából egy időben kiterjedt arany- és gyémántlelőhelyekre bukkantak az országban.

Ez a felfedezés óriási perspektívákat vetített a fehér tulajdonú bányavállalatok elé, akik fekete bányászokat alkalmaztak – fizetésért ugyan, de fillérekért. Ezek a vállalatok épp hogy nem rabszolgaként dolgoztatták a bányászokat, míg óriási haszonra tettek szert a kitermelt gyémántokból és aranyból. Mindezt a fekete dolgozók megfélemlítése és diszkriminációja útján érték el. A fehérek a teljes lakosságnak mindössze 10%-át tették ki.

apartheid,1977
forrás: Getty Images
1977

A bányavállalatok átvették a korábbi rabszolgatartók és a brit telepesek taktikáit, hogy hatalmat gyakoroljanak a fekete alkalmazottak fölött: minden színesbőrűnek egyfajta belföldi útlevelet kellett magával hordania és bizonyos területekre nem léphettek be. A feketék csak a számukra kijelölt területeken lakhattak.

Ezalatt, a 19-20. század fordulóján Dél-Afrika az Egyesült Királyság autonóm területévé vált. A britek és a holland származású afrikánerek háborúztak egymással (ezt hívták búr háborúnak), amiben az utóbbiak maradtak alul. Ez erős britellenességet eredményezett a fehér dél-afrikaiak részéről, és az afrikáner nacionalisták körében egyfajta fehér felsőbbrendűségen alapuló identitás fejlődött ki. Amikor végül 1948-ban átvették a hatalmat, még szigorúbb diszkriminatív törvényeket vezettek be.

Az apartheid elméletben arról szólt, hogy a különböző fajok létrehozzák a maguk egymástól elkülönült társadalmát. De a valóságban a fekete dél-afrikaiak nyomorban éltek, amiből esélyük se volt kitörni. Nem költözhettek máshová és minden mozdulatukat törvény szabályozta.

Az itt látható táblák csak példák azokra az igazságtalanságokra, amelyeket a dél-afrikai állampolgárok nagy többségének el kellett szenvedniük csak azért, mert feketének vagy ázsiainak születtek.

Nézd meg a galériánkat>14 kép
Időkapszula: rasszista feliratok a dél-afrikai apartheid időszakból

vintage.es

Tovább olvasok
Kép
A feleségemnek négy abortusza volt, mégis vele maradok

Örökre kitart a felesége mellett annak ellenére, hogy nagyon szeretett volna gyereket. De mi történt Katával? Dávid elmeséli.

Kép
Akkor most tényleg a kutyák is vegánok lesznek?

Több kutatás megerősíti, hogy a húsmentes kutyatáplálás még mindig jobb, mint a feldolgozott adalékanyagoktól hemzsegő konzervek és száraztápok, amikkel nap mint nap etetjük a kedvencünket.

Kép
Te melyik koronavírus pszicho-típusba tartozol?

Van olyan barátod, aki már akkor betárazott C-vitaminból és univerzális fertőtlenítőszerből, amikor Vuhan épp csak előkerült a hírekben? Vagy esetleg olyan, aki csak legyint: ugyan, ennyien influenzában is meghalnak! És te hogyan reagáltál, amikor szembesültél vele, hogy nem mehetsz be dolgozni?

Kép
Ki gondolta volna, hogy a bagoly lehet ennyire cuki?

„A baglyok nem azok, aminek látszanak!” – mondta Cooper ügynök a Twin Peaks-ben. Nem hát! A baglyok tök cukik!

Kép
A négygyermekes Szántó Cecília őszinte festményei az anyaságról

Négy fiú mellett kinek van ideje hobbira? De formáljuk át a kérdést: kinek ne lenne szüksége négy gyerek mellett valami olyan alkotó tevékenységre, ami kikapcsolja, feltölti, ami csak az övé?

Kép
5 szín az otthonodban, ami rossz hatással lehet az egészségedre

Otthonunk színeinek megválasztásakor a többségnek általában nem jut eszébe, hogy milyen hatásal tud lenni a szervezetünkre egy-egy szín.

Kép
Híres nők kedvenc szépségápolási szerei 7000 forint alatt

Gyakran irigykedünk a hírességeket elnézve, miközben azt mantrázzuk: oké, de nekik könnyű, van pénzük saját edzőre, plasztikai sebészre, fodrászra, sminkesre, na meg luxusmárkák szépségápolási termékeire. De vajon tényleg minden csak pénz kérdése?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem