Zümmögés a konyhában - A méhek csodálatos ajándéka a méz

Borítókép: Zümmögés a konyhában - A méhek csodálatos ajándéka a méz Forrás: Kaszás Gergely / BOOOK Kiadó
A mézet önmagában sokan, csak tea vagy kávé ízesítésére használják, ám kevesen tudják, hogy a folyékony arany főszereplője a főzésnek- sütésnek, hiszen többek között remekül karamellizálódik, sűríti, selymessé varázsolja a mártásokat. Összetett ízvilága miatt alappillére salátáknak, előételeknek, és még számos ételben élvezhetjük egyedi, sajátos karakterét.

Rúzsa Magdi és Vida József a Zümmögés a konyhában …és végy egy kanál mézet! című könyvükben 49 receptet gyűjtöttek össze, amellyel a mézért és a konyhaművészetért egyaránt rajongó szerzőpáros bebizonyítja, hogy izgalmas mézes menüsor állítható össze rövid idő alatt.

"Vajdasági vidéki lányként mindig is szerettem a konyhában tüsténkedni, szerettem az illatokat, az ízeket és szerettem, hogy a családommal olyan ételeket ettünk, amelyet mi magunk termeltünk meg." (Rúzsa Magdi)

A könyvben a fantasztikus mézes receptek mellett olvashatnak méhészekről, megtudhatják hogyan és miért lettek a szakma szerelmesei, betekintést nyerhetnek a méhek csodálatos világába és abba, hogyan csempészik vissza a mézet a mindennapokba. A méz elkészültéig megtudhatjuk, mit is jelent az, amikor egy méhész azt mondja: elkezdeni lehet, de abbahagyni nem.

"Főzzenek, süssenek Magdival és velem, és engedjék, hogy újra becsempésszük a konyhájukba a tavasz és a nyár zümmögését, a virágok illatát és ízét!" (Vida József)

Szilvás pite, ahogy Józsi szereti

Hozzávalók
(4–6 személyre):

A pitéhez:

  • 70 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 2 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 2 csomag sütőpor
  • 4 tojás sárgája
  • 150–200 g méz
  • 2 ek tejföl

A töltelékhez:

  • 1,3 kg szilva
  • 3 ek búzadara (illetve amennyit felvesz)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • ½ citrom héja
  • szeletelt mandula
  • 3 tojás sárgája
  • 4 tojás fehérje
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1,5 dl tejföl
  • 4 ek cukor

A lisztet összedolgozzuk a vajjal. Hozzákeverjük a cukrot, sót, sütőport (fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk). Majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a mézet, a tejfölt. Tésztát gyúrunk belőle. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a ⅔-át. A maradék tésztát félretesszük, és metélteket vágunk belőle a pite tetejére.

A töltelékhez a szilvákat alaposan megmossuk és kimagozzuk, összekeverjük a búzadarával, őrölt fahéjjal és a citrom reszelt héjával, rászórjuk a tésztára.

A tojásfehérjét a cukorral habosra verjük, a pudingport, a tejfölt és a tojássárgáját összekeverjük, majd az egészet hozzákeverjük a felvert habhoz, és ráöntjük a szilvára. A félretett metélteket rárakjuk a pite tetejére úgy, hogy végül egyenletes rácsformát kapjunk. Az összeállított pitét megszórjuk szeletelt mandulával, és 170 fokon 40–50 perc alatt készre sütjük.

Forrás: Szendeff Lőrinc / BOOOK Kiadó

Zümmögés a konyhában …és végy egy kanál mézet! a Pannon Értéktár Zrt. és a BOOOK Kiadó közös munkája.