JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Van-e kiút, ha késik a gyermekáldás?

Borítókép: Van-e kiút, ha késik a gyermekáldás?
A szakember szerint elegendő időszakos tünetként tekinteni a terméketlenségre, nem pedig diagnózisként. Most orvosok, pszichológusok, táplálkozástudományi szakemberek fognak össze azért, hogy a meddő párok átélhessék a szülővé válás örömét.

Szinte minden ötödik pár megéli a gyomorszorító érzést, hogy vágyakozásuk hosszú-hosszú hónapjai ellenére is hiába várnak a babára. A számos kivizsgálás fizikailag és lelkileg is megterhelő és az ezzel járó tehetetlenség érzése is hatalmas súlyként nehezedik a párokra.

Mi van a háttérben?

A meddőség hátterében mind férfi, mind női oldalról lehetnek pszichológiai, hormonális, anatómiai, fertőzéses, genetikai vagy immunológiai okok. Ugyanakkor az esetek jelentős, legalább 10-15 %-ában nem találnak orvosi indokot. Ezt a szomorú, akár hosszú éveken át tartó helyzetet nagyon nehéz átvészelni különösen, hogy a párok pszichés támogatása rendszerszinten nincs jelen az intézményekben.

Soponyai-Nagy Krisztina pszichológus szerint az időszakos terméketlenség tünet, és nem diagnózis. A fizikai test szintjén megjelenő probléma a szakember szerint azt jelzi, hogy a szervezet, azon belül a reprodukciós rendszer egyensúlya felborult. A terméketlenség hátterében olyan tényezők állhatnak, mint a stressz vagy az életmód, a táplálkozás vagy akár a környezeti faktorok káros hatásai.

61 babának már sikerült

“A lehetséges pszichés okok is széles skálán mozognak. A gyermekkori negatív emlékektől a tartós munkahelyi stresszen, az otthoni problémákon, a párkapcsolati feszültségeken, szexuális gondokon, szorongásokon át az anyai, apai szerephárításokig számos lelki eredetű oka is lehet a fogamzóképesség átmeneti hiányának, a terméketlenségnek. A pszichés blokkok feloldását követően viszont nagy valószínűséggel tudnak életet adni, akár természetes módon, akár beültetéses/IVF támogatással korábban meddő párok” - mondja a pszichológus, aki a GyereBaba Program vezetőjeként az elmúlt években 61 baba fogantatását segítette (103 nő közül).

Ki ad választ a párok kérdéseire?

Miért nem jön a baba? Mi lehet a gond? Hogy van az, hogy mindenkinek sikerül, csak nekem nem? Velem van valami baj? Biztos nem vagyok elég jó, nem érdemlem meg? Sok nő és férfi ezekre a kínzó kérdésekre keresi a választ a babavárás egyre feszültebb, egyre kínzóbb türelmetlenségében, miközben nem csak választ, hanem vigaszt és bátorítást is nehezen talál. A GyereBaba Program vezetői most egy olyan átfogó előadássorozatot szerveznek, ahol a terméketlenségi téma legkiválóbb hazai szakértői, orvosok, pszichológusok, és táplálkozástudományi szakemberek osztják meg tapasztalataikat a gyermekre vágyó párokkal.

A most megrendezésre kerülő GyereBaba Nap különlegessége, hogy a nehezített fogamzás témakörét több megközelítésből vizsgálja, komplex szemléletet nyújtva résztvevők számára. A konferencia előadói a termékenységi probléma legkiválóbb szakemberei, a meddőség témájának specialistái, akik szívesen osztják meg tapasztalataikat, tudományos eredményeiket a hallgatósággal. A rendezvény lehetőséget nyújt arra, hogy az előadások után a résztvevők anonim módon kérdezhetnek is az előadóktól, így iránymutatást kaphatnak az őket érintő kérdésekben.

GyereBaba Nap: Gyere, ha gyermekre vágysz és válaszokat szeretnél!

Ha babát szeretnétek és hiába vártok, sok kérdésed gyűlt össze, de nem igazán tudod, kinek tehetnéd fel, akkor gyere el élőben vagy kapcsolódj be online 2021. november 7-én a GyereBaba Napra, ahol a téma legkiválóbb itthoni szakemberei: szülész-nőgyógyász, táplálkozáskutató, andrológus, embriológus és pszichológus a legkülönfélébb nézőpontokból világítják meg az összefüggéseket, közösen segítenek, hogy a lehető legrövidebb és legörömtelibb legyen az utatok a fogantatásig. Az esemény végén a saját kérdéseidet - akár anonim módon - is felteheted.

Előadók és témáik:

  • Bálint Sándor szülész-nőgyógyász, hipnoterapeuta a meddőség pszichoszomatikus összefüggéseiről, a terméketlenség miatti feszültségek és a mindennapokban alkalmazható a stressz-csökkentő és feszültségmentesítő lehetőségekről,
  • Bartha Ákos élelmiszerbiológus, táplálkozás-kutató, vezető funkcionális táplálkozási és hormonegyensúly szakértő a várandósságra való felkészítés táplálkozástudományi kérdéseiről beszél.
  • Takács Tamás andrológus férfi meddőség kérdéskörét járja körbe: a férfimeddőség okait, kezelési lehetőségeit, az apai életkor, a férfi életmód, a táplálék -kiegészítők és a doppingszerek jelentőségét vizsgálva.
  • Timmermann Gábor szülész-nőgyógyász főorvos előadásában szó esik a késői gyermekvállalás problémájáról valamint arról az aktuális kérdésről, hogy mi változik, és mi nem változik az asszisztált reprodukciós kivizsgálásban, kezelésekben, a meddőségi központok működésében.
  • Reichart Anikó az embriológus szemszögéből a mesterséges megtermékenyítés módszereiről és lehetőségeiről,
  • Tóth Ágnes (Creighton-módszer, NapPro Technológia) a természetes fogantatást segítő lehetőségekről,
  • Soponyai-Nagy Krisztina pszichológus, a GyereBaba Program vezetője pedig a lélektani oldalról, a fogantatást segítő komplex programról tart előadást.

Időpont és helyszín:

november 7. vasárnap 9:00-tól 14:00 óráig,

Semmelweis Egyetem, Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ (1094 Budapest, Tűzoltó utca 37-47.)

További információ a konferencia szervező GyereBaba weboldalán és az esemény Facebook oldalán érhető el.