Ugye voltál már idén emlőrák szűrésen?

Borítókép: Ugye voltál már idén emlőrák szűrésen?
Itt a kitűnő alkalom, hogy egy percre nőként, anyaként megállítsuk az időt, elővegyük a mindent tudó noteszünket és ellenőrizzük – mikor esedékes a következő emlőrák szűrésünk.

Séta a Lánchídon, rózsaszín szalag, koncertek, előadások. Ugye ismerős? Minden év októbere a mellrák elleni küzdelem hónapja. Itt a kitűnő alkalom, hogy egy percre nőként, anyaként megállítsuk az időt, elővegyük a mindent tudó noteszünket és ellenőrizzük – mikor esedékes a következő emlőrák szűrésünk.

A hírességek és a környezetünkben élő nők személyes példái időről-időre figyelmeztetnek arra, mennyire komoly jelentősége van a rendszeres szűrésnek. A mellrák ugyanis máig a nőket érintő egyik vezető halálok, mely panasz-, és fájdalommentesen, tünetek nélkül alakul ki. Korai stádiumban diagnosztizálva viszont a gyógyulás esélye közel 100 %. Tehát ne habozzunk, ne halogassunk, hiszen itt van a családunk, az anyukánk, barátnőink, lánytestvérünk, csupa fontosabbnál fontosabb nő. Vigyázzunk hát magunkra és persze egymásra.

Mi a legjobb szűrési módszer?

Amit otthon tudunk megtenni, az időszakos fizikális önvizsgálat. Tükör előtt egyik kezet fel és az ellentétes kézzel végigtapogatni az emlő állományát, a hónaljat és a nyaki régió, majd kézcsere. Ez önmagában azonban még nagyon kevés, műszeres diagnosztikai vizsgálatra is szükség van. A köztudatban az emlőrák szűrés egyenlő a mammográfiai vizsgálattal. Kevesen tudják, hogy valójában két vizsgálatot szükséges elvégeztetnünk a tökéletesen megbízható eredményhez: mammográfiát és az emlő ultrahangot, együtt. Ezek ugyanis nem egymást helyettesítő, hanem egymást kiegészítő vizsgálatok.

Mikor menjünk szűrésre?

Ha valaki még sohasem volt mammográfiás szűrésen, az első vizsgálatot már 30-35 éves kor között, illetve az első gyermek születése, szoptatása után, de emlőműtét előtt is javasolt elvégeztetni. Ezt követően a panaszoktól valamint a családon belüli emlő vagy petefészekrák előfordulásától függően évente, kétévente ajánlott mammográfiás szűrésre járni, mivel 35 és 60 éves kor között a legintenzívebb a daganatok növekedési képessége. Az egyéni kórtörténet alapján radiológus szakorvos tud segíteni a legjobb, személyre szóló szűrési terv kidolgozásában, azonban a szakmai protokoll alapján 35 év felett mindenki számára az éves, komplex kivizsgálás javasolt. A vizsgálatot úgy érdemes időzíteni, hogy a menstruációs ciklus utána 1-2 héttel legyünk, mert akkorra már kevéssé duzzadtak a mirigyek, így kevésbé érzékeny az emlő szövete. De itt el kell mondani azt is, hogy a „fájdalmas mammográfia” a mai korszerű gépek és az odafigyelő, jól képzett szakembereknek köszönhetően ma már sokkal inkább egy városi legenda. Ez senkit ne tartson vissza attól, hogy rendszeres szűrésen vegyen részt és így tegyen egészségéért.

További információ a Rózsakert Medical Center honlapján: www.medical-center.hu
A Rózsakert Medical Centeben világszínvonalú műszerezettséggel, 700 négyzetméteren, 40 orvosi szakterületen, 90 orvoskolléga várja, lefedve a járóbeteg-rendelés teljes spektrumát.
A rendelőben a legmagasabb képzettségű orvosok gyógyítanak, többségük külföldi klinikai gyakorlattal is rendelkezik. Rendelési időn kívül állandó belgyógyászati és gyermekgyógyászati ügyeleti ellátást biztosítunk.
Figyelünk az egészségére!