Új szereplőkkel folytatódik novemberben a Rozmaring kunyhó

Borítókép: Új szereplőkkel folytatódik novemberben a Rozmaring kunyhó Forrás: Csöndör Kinga/MTVA
November 5-én ismét kinyílik a Holdaspatak közelében álló mesebeli házikó ajtaja az M2 Gyerekcsatornán, a nézők újra részesei lehetnek a gubák szórakoztató, és tanulságos kalandjainak. A Rozmaring kunyhó második évadában új szereplőkkel is találkozhatnak, többek között Délibábbal, a kreativitást népszerűsítő gubával.

Varázslatos mesevilágával, humoros, vagy épp megható történeteivel már egy évvel ezelőtt belopta magát a gyermekek szívébe a Rozmaring kunyhó. Az M2 Gyerekcsatorna saját gyártású bábsorozata öt bájos guba és egy fiatal lány, Napraforgó történetét mutatta be, a mesés erdei házikóban megélt kalandjaik pedig a gyerekek életében fontos élethelyzetekre is megoldást kínáltak.

November 5-én a bábsorozat visszatér a képernyőre. A szombat délelőttönként látható második évadban 8 részen át követheti az egész család Napraforgó és a cserfes gubák kalandjait, miközben újabb szereplők is feltűnnek a Holdaspatak közelében álló, emlékekkel teli, mesebeli házikóban.

A sorozat – a valóságnak megfelelően – egy évvel később veszi fel újra a cselekmény fonalát, hogy megmutassa, mennyire összetartó csapattá kovácsolódtak a gubák, miközben újabb és újabb hétköznapi kihívásokkal kell szembenézniük.

Napraforgó éli a gimnazisták elfoglalt életét, de igyekszik minél több időt tölteni barátaival, mert számára a kunyhó a béke szigete és egyben titkos menedékhelye. Egyre többször kell felnőttként helytállnia, a gubáknak pedig szembenézniük azzal, hogy hamarosan főiskolás lesz, így ideje önállóvá válniuk. A részekben hétről hétre előkerülnek azok a témák, amik minden gyermek életében meghatározóak; az egészséges „énhatárok” kialakítása, a megfelelő feladatmegosztás, vagy éppen a düh kezelése.

Forrás: Máthé Zoltán/MTI

Az együttélés kihívásai közelebb hozzák egymáshoz Napraforgót és a gubákat, akik időközben elfoglalták külön kis birodalmaikat a kunyhóban. Mályva a kamrába, Kele a galériára, Deske egy sárga bőröndbe, Lári és Fári pedig Rozmaring nagyi egykori szekrényébe kuckózott be. A második évadban újabb szereplők lépnek be a történetbe. Megjelenik a kunyhóban Délibáb, a guba, aki a képzelet és illúziók mestere, ő a kreativitás népszerűsítőjeként megmutatja a gubáknak, hogy fantáziájukkal még az unalmas napokat is színesebbé tehetik. Olykor a lustálkodás vezethet a legjobb ötletekhez. Miután Lári beteg lesz, Dr. Holdas Oszkár (Lestyán Attila) érkezik ellátására, aki kedvességével, türelmével és humorával bebizonyítja, hogy az orvosoktól egyáltalán nem kell félni. Meglátogatja Rozmaring nagyi házát Napraforgó édesanyja, Ibolya (Kéri Kitty) is, aki igyekszik jó tanácsokkal ellátni lányát. Bár szeretetteljes és jóindulatú, időnként erős kritikákat fogalmaz meg, és gyakran nem veszi észre, ha már terhelő gyermeke számára a túlzott gondoskodás.

Ahogy az első évadban megszokhatták a nézők, az új epizódok is egy-egy megoldandó feladat, élethelyzet köré épülnek és a gyerekek életében fontos élethelyzetekre is megoldást kínálnak. A sorozat alkotóinak célja a szórakoztatás mellett továbbra is az érzékenyítés, hiszen fontos a kicsik kérdéseire az ő nyelvükön választ adni.

Polányi Viktória, tanácsadó szakpszichológus szerint a sorozat témáiban a nézők - gyerekek, felnőttek - magukra, a problémáikra, saját helyzeteikre ismerhetnek. Ezekre a Rozmaring kunyhó mindig békés, elfogadó, empatikus megoldást mutat. Így az epizódokat nézve akaratlanul is az egész család új eszköztár birtokába jut: technikákat tanul, módszereket sajátít el az esetleges krízisek kezelésére, nehéz kérdések megválaszolására. Ezáltal lesz a Rozmaring kunyhó igazi családi élmény: beszélgetéseket indít, gondolatokat ébreszt, amelyeket az adott rész végén már otthon is továbbfűzhetnek, elmélyítve a közös élményt és tapasztalatot a gyermekekkel.

A produkció forgatókönyvírója és egyben Napraforgó megformálója Trömböczky Napsugár, drámainstruktor, rendezője Lukács Gabriella. A bábokat Sipos Katalin, a díszletet Kiss Borcsa tervezte, a mese csodálatos betétdalait és megújult főcímdalát Szabó Balázs és Kovácsovics Fruzsina jegyzik.

Rozmaring kunyhó 2. – a második évad epizódjai november 5-től szombatonként 10 órától az M2 Gyerekcsatorna műsorán!