Nappalok és éjszakák Palya Beával

Borítókép: Nappalok és éjszakák Palya Beával
Új dalok, új lemez, új tervek, új baba. Beánál mindig zajlik az élet.

A hangok és a csend bűvöletében élő énekesnő most is őszintén mesél az életéről, a mindennapjairól, a gyermekvárásról és Nappali dalok című új albumáról.

Hogyan született zene a háztartási zajokból? Mikor ismerted fel a dallamot, a ritmust a kávégép berregésében, a porszívó zúgásában vagy a fogmosás hangjaiban? Emlékszel a pillanatra?

Kiskorom óta figyelem a mindennapok zenéjét, sok dalt a saját gyerekkori emlékeim ihlettek, ilyen a Porszívó, a Fogmosi. Mivel én bármit, az utcai lépések ritmusát is dallá írom, így a kislányomra is ez ragad. Hallgatjuk az otthoni hangokat, dobolunk, énekelünk rájuk, jól szórakozunk.

Október 31-én jelenik meg legújabb könyvlemezed, a Nappali dalok, és november 6-án lesz a bemutatója az Akváriumban. Ez egy igazi családi album, mert a CD mellett zenés fejlesztő játékok is szerepelnek benne. A háztartási munkák hogy kapcsolódnak össze a játékokkal? Te mit játszol legszívesebben Lili lányoddal?

A Nappali dalok születése a mi lakásunkba is újfajta játékosságot hozott: Lili gyakran énekelgeti a Rántott húst, abból is a klopfolós-őrjöngős részt, amíg én épp a hússzeleteket lapítom. Így a főzés a „dolgozni” kategóriából átkerül a „játszani” kategóriába. De majdnem az összes könyvbeli fejlesztő játék a vele való kapcsolatból jön, sokszor szoktunk testrész-megnevezőset játszani, hallgatjuk a szívünk ritmusát, vagy egy-egy dal szövegét végig á-val, e-vel, í-vel énekeljük, rengeteget nevetünk ezen.

Ha jól tudom, már tervezed is a Nappali dalok folytatását Éjjeli dalok címmel. Milyen éjszakai neszek ihlettek meg?

Van egy mesevázlatom a Csendről és a Hangról, ez ad egy keretet. Míg a Nappali dalokban egy mozgalmas, táncos zenefolyamot akartam, sok ütőhangszerrel, az Éjjeli daloknál a húrok pengése játszik majd főszerepet, meg a sansula, mint az Altatoknál. Gyakran komponálok félálomban ehhez az anyaghoz, és a második gyerekemhez, az ő titkos világába utazom. Nagy szerepe van a csendnek, két hang közt sok idő telik el. Néha megszólal egy tücsök, koppan a makk a tetőn, a távolból hallatszik egy autó suhanása... de ez mind egy csendszőnyegbe olvad.

Amikor legutóbb kérdeztelek, a Django Mélodies című francia film forgatásáról érkeztél haza. Lassan elkészülnek a film utómunkálatai is. Mikor mutatják be Magyarországon?

Remélem, minél hamarabb. Franciaországban tavasszal lesz a bemutató, és nagyon szeretném, ha a magyar közönség is láthatná, főleg Django zsenialitása és a roma téma miatt. A rengeteg jó zene mellett fontos emberi témáról szól a film, kirekesztettségről, választott kívülállásról, ami valahogyan mindannyiunkat érint.

A dalok iránti megszállott szeretetedet próbálod átadni gyerekeknek és felnőtteknek november 20-án a Müpában, a Szenvedélyem címmel induló új sorozat keretén belül. Mire számíthat az, aki jegyet vesz a produkcióra?

Sok nevetésre, fiatalos lendületre, jó dalokra, a kiváló zenészeimre, és a dalszerzés néhány alapvető trükkjének elsajátítására. Együtt is fogunk dalt csinalni. Vendégem lesz Színész Bob, az egyik legkreatívabb slammer, ő is játékra hívja majd a közönséget. Remélem, ezután az előadás után sokkal többen fognak majd dalokat, dalvázlatokat írni.

Ismét babát vársz, Lilinek testvére lesz. Többször bátran és nyíltan bevallottad, hogy számodra sem volt könnyű a kisgyermekes lét első néhány éve. Most hogyan készülsz rá? Mit szeretnél másképp megélni ezzel a babával?

Több időt akarok hagyni magamnak. Így az első félév biztos, hogy a babázásé, legelőször csak május 8-án énekelek a Müpában, a Selymeim sorozatomban. Meg kevesebbet akarok drámázni, simaságot, egyszerűséget keresek a szülés és a gyermekágyi időszak körül. Érettebb és befelé fordulóbb is lettem, ez segít majd ráhangolódni a babázás első szakaszára.

Ilyen mozgalmas élet mellett tudsz magadra figyelni, magaddal foglalkozni? Mi az, ami a legfontosabb, amiből nem engedsz, ha az egészségedről van szó?

Minden nap jógázom, erősítek. Amikor csak lehet, visszamegyek az alapszintre: figyelem a légzésem, a pillanatot, amikor a levegő az orromhoz ér. És jól eszem, az étrendem alapvető eleme a saláta, verhetetlen vagyok variációkban. Az Eisberg csomagolt salátái rengeteg időt takarítanak meg nekem: a tisztítás, vágás az övék, az enyém csak a kreatív rész, a saláta gazdagítása, fűszernövényekkel, olajokkal, színes zöldségekkel. Mintha a föld áldásait tenném egy tálba, jó érzés így enni.