Mit felejtsünk el a paleolit diétában?

paleo,paelolitcentrum,paleoétrend Forrás: Nielsen Ramon/Unsplash
Mivel a paleolit étrendnek számos szigorú szabálya van, így teljesen rendben van, hogy rengeteg ma használatos ételt kerülni kell benne. Az életmód alapját a természetes élelmiszerek alkotják, mint a húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök, magok és a bogyók. Éppen ezért a cukor, a gabonafélék nem kapnak helyet a paleolit étrendben. De lássuk pontosan, hogy mik és miért tiltólistásak!

A változás egyáltalán nem egyszerű, így mindenképp adj időt magadnak, hogy alkalmazkodj az új életedhez. Éppen ezért fokozatosan állítsd át és cseréld le az általad használt élelmiszereket azokra, amik a paleolit szabályai szerint használhatóak. Hidd el, megéri a változás, a szervezeted hálás lesz azért, hogy megfosztod a számára mérgező anyagoktól!

Gabonafélék és a cukor

Talán nem túl meglepő, de a gabonafélék gluténtartalma nem éppen egészséges a szervezetnek. Mivel gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, így gyorsan emelik meg a vércukorszintet, majd ezután gyors visszaesést eredményeznek. Ezzel alaposan megdolgoztatják a szervezetet, és akár cukorbetegség is kialakulhat. Arról nem is beszélve, hogy a gluténban lévő agresszív fehérjék gátolják a vitaminok felszívódását. Éppen ezért tiltott a búza, árpa, kukorica, rizs, kamut és a hajdina.

A keményítő is egyszerű szénhidrát, így annak a fogyasztása is tilos. Éppen ezért a keményítőt tartalmazó zöldségek is a tiltott dolgok listájára kerültek, úgymint a burgonya, kukorica, rizs és padlizsán.

A cukor a következő alapanyag, ami az elsők között szerepel a listán. Igazi méreg a szervezet számára, hiába jó az íze. Mivel rendkívül megemeli a vércukorszintet és gyorsan felszívódik, így könnyen okozhat cukorbetegséget. Éppen ezért minden tilos, amiben hozzáadott cukor van.

paleolit,paleocentrum,paleolit diéta
Forrás: paleocentrum.hu
Mit felejtsünk el a paleolit diétában?

Tejtermékek és olajok

Mivel a tejcukor nagy mértékben károsíthatja a bélfalat, ezért a paleolit diétában a tejet és a tejtermékeket kerülni kell. Az egyetlen, ami kivétel ez alól, az a kemény sajt, mivel ennek minimális a laktóztartalma, valamint a ghi, azaz a tisztított vaj.

Akár finomított, akár növényi olajról van szó, egyik sem megengedett a paleolit életmódban. Mivel magas az Omega-6 zsírsavtartalmuk, ezért nem fogyaszthatók a napraforgó-, szója-, kukorica- és mogyoróolajok sem. A transzzsírok az emberi szervezet számára feldolgozhatatlanok, így a hidrogénezett margarinokat is kerülni kell. Emelett fokozzák a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A hüvelyesek sincsenek jó hatással az emberi szervezetre, mivel a bennük lévő lektin és szaponin meggátolja a vitaminok felszívódását. Éppen ezért kerülni kell a babfélék, földi mogyoró, borsó, lencse, szója, csicseriborsó fogyasztását.

További érdekes és tanulságos információért keresd a PaleoCentrum oldalát, ahol mindig naprakész infókkal és termékekkel várnak!