Mire figyelj a tejtermékek vásárlásánál?

Borítókép: Mire figyelj a tejtermékek vásárlásánál?
Mert a tej az jó!

ESL vagy UHT? Tudod-e mi az a savóital? A Mona Hungary Kft. a Montice márka termékek forgalmazója a múlt évben országos reprezentatív mintán felmérést végzett a hazai iskoláskorú gyermekek és szüleik tejtermékekkel kapcsolatos attitűdjéről, vizsgálva a családok táplálkozási és fogyasztási szokásait. A válaszadók azok a 25-49 éves kor közötti fiatal anyukák, háziasszonyok voltak, akiknek 6-15 év közötti gyermekük van és vállalták az adatkitöltést. A Mona Hungary Kft. a kutatással arra kérdésre kereste a választ, hogy vajon mennyire népszerű é elfogadott a tejtermékek fogyasztása hazánkban és mi jellemzi az iskoláskorú gyerekek étkezési kultúráját.

Azon állításokkal, hogy ‘a tejtermék nagyon fontos a gyermek szervezetének’, ‘fontos, hogy ne génmanipulált tejet fogyasszanak’, ‘friss legelőkön tartott tehenek, egészségesebb tejet adnak’, ‘génmanipuláció mentesség a teljes folyamat alatt’ állításokkal a célcsoport magas arányban egyetértett. A szülők többsége mégis ár alapján vásárol tejet, emellett még különösen fontos a zsírtartalom illetve, a minőségi ellenőrzést hirdető termék csak mindössze 8 százalékuk döntését befolyásolja.

A Mona Hungary Kft. a Montice márkatermékek forgalmazója 2011. nyarán országos
reprezentatív mintán felmérést végzett a hazai iskoláskorú gyermekek és szüleik
tejtermékekkel kapcsolatos attitűdjéről, vizsgálva a családok táplálkozási és fogyasztási
szokásait. Az alábbiakban azt vizsgáltuk, vajon tudatában vannak-e a hazai családok,
milyen tápanyagokat tartalmaz a tej?


A Mona Hungary Kft. a kutatással arra kérdésre kereste a választ, hogy vajon hazánkban mennyire népszerű és elfogadott a tejtermékek fogyasztása és mi jellemzi az iskoláskorú gyerekek étkezési kultúráját. A válaszadók azok a 25–49 éves kor közötti anyukák, háziasszonyok voltak, akiknek 6–15 év közötti gyermekük van és vállalták az adatkitöltést. A kutatásban résztvevő anyák fele véli úgy, hogy az iskoláskorú gyermekek számára a legfontosabb a tej- és tejtermék-fogyasztás, míg az idősebb korosztály számára kevésbé gondolják nélkülözhetetlennek. A vizsgált anyák szinte kivétel nélkül egészségesnek tartják a tej és tejtermékeket.

Régi-új érvek: kereszttűzben a tej és tejtermékek


Bázis: 25–49 éves anyák, akik 6–15 éves korú gyermeket nevelnek (n=500) – Forrás: Mona Hungary Kft. – 2011


Bázis: 25–49 éves anyák, akik 6–15 éves korú gyermeket nevelnek (n=500) – Forrás: Mona Hungary Kft. – 2011

A tejtermékek közül a legnépszerűbb a tej, amit a vizsgált fiatalok 71 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt, majd következik a vaj (39%), sajt (25%), és a gyümölcs joghurt (23%). A 25–49 éves anyák a tejtermékek többsége estén úgy vélekednek, hogy gyermeküknek többet kellene fogyasztani belőlük.

Ez alól kivételt képez a gyári tejberizs és gyári puding. A kutatásból az is kiderül, hogy a vajat egészségesebbnek gondolják az édesanyák a margarinnál.


Bázis: 25–49 éves anyák, akik 6–15 éves korú gyermeket nevelnek (n=500) – Forrás: Mona Hungary Kft. - 2011

„A tej komplex tápanyagforrás, megtalálható benne mindhárom fő tápanyagforrás: a fehérje, zsír és szénhidrát. Emellett számos úgynevezett „mikrotápanyagot” is tartalmaz, vitamint és ásványi anyagokat. „mondja Vági Zsolt dietetikus a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet ügyvezető igazgatója. „ A fejlődő szervezet esetében különösen nagy szükség van a tejtermékek fogyasztására, hiszen a folyamatosan fejlődő és növekvő csontrendszer sokkal nagyobb kalciumbevitelt igényel. A növekedéshez szükséges aminosavak a tejtermékekben könnyen emészthető és jól felszívódó formánban vannak jelen. A megfelelő mennyiségű tejtermék fogyasztása mellett ügyelni kell arra is, hogy a fiatal vitamin- és ásványianyag-szükségletét ne egyszeri evés során elégítsék ki, hanem minden egyes étkezéskor fogyasszanak tejterméket.”

Az egészséges táplálkozást népszerűsítendő a Mona Hungary Kft. az egészséges táplálkozás elkötelezettjeként elindította a Montice Margaréta Gyűjtési Edukációs Programját is. A Program célja, hogy felhívja a gyermekek, szüleik és nevelőik figyelmét az egészséges táplálkozás fontosságára. Az októberben indult Program során minden hónapban a legügyesebb iskola 1 millió forintot nyerhet, azaz a játék során összesen 3 millió forintot - amelyet az intézményvezető saját belátása szerint intézménye fejlesztésére használhatja fel. A gyerekek és nevelőik is nagy élvezettel és lelkesedéssel vesznek részt a programban, az október havi nyertesek eredményeinek és nyereményeinek kihirdetése a program honlapján találhatóak. „ A hazai étkezési kultúrában, fogyasztási szokásokban a gyermekek táplálkozása során is van még mit fejlődni, javítani” véli Strasser-Kátai Bernadett a felmérést végző Mona Hungary Kft. tulajdonos-ügyvezetője – sok család asztalán inkább a mennyiségi ételfogyasztás játszik döntő szerepet, úgy gondoljuk a tápanyagok, tápértékforrások minőségére is nagyobb hangsúlyt kellene a lakosságnak fektetnie. Az egészséges táplálkozás szolgálatában, a helyes táplálkozással kapcsolatos tudástár megosztása érdekében indította el a Mona Hungary Kft. az egészséges táplálkozás elkötelezettjeként a Montice Margaréta Gyűjtési versenyét is. „A Mona kutatásból kiderül, hogy nemcsak az édesanyák számára fontos a tej és tejtermékek fogyasztása, de szerencsére a gyerekek is szeretik. Az is kiderült, hogy nemcsak a tej és tejtermékek fogyasztásának fontosságát tartják szem előtt önmagában az édesanyák, de fontos számukra az is, hogy milyen állattartási körülmények között, milyen minőségbiztosítási, génmanipuláció-mentes környezetben folyik a tejtermelés. Kiderült, hogy a felelős édesanyák számára fontos a minőség.


Bázis: 25–49 éves anyák, akik 6–15 éves korú gyermeket nevelnek (n=500) – Forrás: Mona Hungary Kft. – 2011

A napi ötszöri étkezés az ajánlott
A Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet szakértője is megerősíti, hogy a jobb minőségű zsírszegény ételek fogyasztása mellett a másik fontos szempont, hogy a fiatalok ne ritkán nagy mennyiséget, hanem inkább többször és kevesebbet egyenek – a hozzáértő kutatók a napi ötszöri étkezést ajánlják.

A gyakori kisebb ételadagok elfogyasztása nemcsak a vércukorszint-ingadozás és a szédülés ellen jó megoldás, de ezzel az éhségérzet is megszűnik és a gyomrot sem terheli meg a nagy mennyiségű étel.

Tudvalévő, hogy a tanuláshoz és a koncentrált figyelemhez a szervezetnek nagy mennyiségű energiára van szüksége – ezért a gyerekek esetében kiemelten fontos a reggeli étkezés, ugyanis a vércukorszintingadozás látványosan kihat a figyelemre. A túlsúllyal küzdő fiatalok esetében az optimalizált tudatos étrend mellett kifejezetten ajánlott a napi ötszöri étkezés.