Tananyag lesz a fenntarthatóság: Jane Goodall programjával is megismerkedhetnek az iskolások

Borítókép: Tananyag lesz a fenntarthatóság: Jane Goodall programjával is megismerkedhetnek az iskolások
A fenntarthatóságot szeretné a gyerekek mindennapjaiba beépíteni a Kék Bolygó Alapítvány, amely új tankönyvvel és a zöldebb jövőt bemutató témahéttel segíti a tanárok és a diákok munkáját. A programra még nem késő jelentkezni, hiszen a cél az, hogy szeptembertől minél több iskolában elindulhasson a környezettudatosságról nem csak beszélő, de gyakorlattá tevő tantárgy.

A fenntarthatóság olyan szempontrendszer, amely, ha nem válik hétköznapi gondolkodásunk részévé, nagy bajba sodorhatjuk a bolygót. A 24. órában vagyunk, ezért cselekednünk kell. Külön-külön és együtt is. Éppen ezért elkerülhetetlen, hogy a fenntarthatóság – 2021 szeptemberétől - választható tantárgyként jelenjék meg a középiskolai kerettantervben. A 9. és 10. évfolyam tanulói találkozhatnak majd vele, és a téma feldolgozásában nagy segítséget nyújthat a Zöld Föld című tankönyv is.

Forrás: Stocksy

„A fenntarthatóság korunk egyik legfontosabb és legösszetettebb kérdése. Célunk, hogy a diákok egy életközeli és életkoruknak megfelelő tankönyvet kapjanak a kezükbe, ami szakmailag hitelesen, ugyanakkor szellemesen, interaktív módon, a játékosságot sem mellőzve kelti fel és tartja ébren az érdeklődésüket.” – mondta el a könyvről Áder János köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója.

Matolcsy Miklós, a PontVelem Alapítvány elnöke az EMMI-vel és a Kék Bolygó Alapítvánnyal karöltve szervezi azt az egyhetes Témahét nevű programot, amelyen először vizsgázik majd a Zöld Föld. A begyűjtött tapasztalatokat pedig felhasználják a Kék Bolygó Alapítvány és az Alapértékek közös innovatív pedagógiai programjának iskolai bevezetése során. Matolcsy azt hangsúlyozta, hogy a diákok riogatása helyett megismertetik az összefüggéseket, rendszerszemléletet tanítanak nekik, hogy mindenkinek módjában álljon ráébrednie saját felelősségére és cselekvési lehetőségeire.

Forrás: Stocksy

Az április 19-én induló Témahét különleges lehetőséget biztosít a résztvevő diákoknak és tanároknak, mivel főtámogatója, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány jóvoltából megmutathatja Jane Goodall nemzetközi programját, a Roots and Shoots-ot, amely a klímavédelem és a fenntarthatóság megvalósításának teljes eszköztárát vonultatja fel. Az elköteleződés kialakításától kezdve, a probléma azonosításán át a cselekvés fontosságáig számos gyakorlattal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akik az új tudással felvérteződve pozitív változásokat érhetnek el saját közösségükben. A Témahét projektgazdája az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a programra még lehetőség van regisztrálni.

A Témahét második alkalommal már nemcsak az itthoni, hanem a Kárpát-medencei iskolák számára is elérhetővé válik, így közel 400.000 általános és középiskolást vonhat be a programba.