JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Itt az új Edison100 lista - megmutatjuk, mi fán terem a gyerekek jövője!

Borítókép: Itt az új Edison100 lista - megmutatjuk, mi fán terem a gyerekek jövője!
Az Edisonplatform összegyűjtött ismét 100 olyan innovatív szervezetet, akik a 21. századi tudásra készítik fel nem csak a gyerekeinket, hanem a pedagógusokat, vagy akár minket szülőket is. Az ő tevékenységükön keresztül megismerhetjük, hogy melyek azok a képességek és kompetenciák, amik a jövőben kiemelten fontossá válnak és felértékelődnek a szaktudás mellett. Ez az a 21. századi tudás, ami egyfajta kapaszkodót és fókuszt adhat a sokasodó szülői félelmek ellen a jelenlegi bizonytalanságokkal teli időszakban. Ennek a tudásnak a birtokában könnyebben helyt állhatunk egy gyorsan változó világban.

Közel félmillió gyereket fejlesztenek évente az Edison100-asok, érezhetően nagy az igény a szülők részéről, hogy hathatós támogatást kapjanak a jövőre való tudatos felkészülésben. Ezt erősítette meg az Edisonplatform 2022-es szülői felmérése is, melyből kiderült, hogy a szülők maguk is azt érzik, hogy most nehezebb szülőnek lenni, útkeresésben vannak a saját szerepük kapcsán is. Szeretnének 21. századi, modern szülőként gondolni magunkra, de igazából még nem azok. “Az érzés nem meglepő, hiszen azzal kell szembenézniük, hogy az általuk ismert régi recepteket, fogódzókat el kell engedniük, a szüleik által mutatott példára nem támaszkodhatnak. Maguk kell hogy megtalálják a saját és gyerekeik boldogulásához vezető utat. Aggodalomra azonban nincs ok, a 21. századi szülőségre fel lehet készülni.”- mondta el Veres Rita, az Edisonplatform vezetője.

Ebben a felkészülésben segít az Edison1oo-as lista, melynek legfrissebb, 2022-es verziója mától már elérhető. Az Edisonplatform évenkénti listájának célja, hogy mindig friss információkkal segítse a szülők eligazodását az országosan elérhető gyerekfejlesztő programokról olyan hazai innovatív szervezeteken keresztül, akik elsősorban óvodások és iskolások jövőben fontos tudását és képességeit fejlesztik az iskolai kereteken túl.

Az Edison100 jövőbarát kompetenciatérképét szülőknek keresd az augusztus 24-én megjelenő őszi Éva magazinban!

A választást segítendő létrehoztak egy keresőt is, ahol életkorra, érdeklődési körre, kompetenciára, vagy akár lokációra szűrve is válogathatnak a szülők. Idén 270 településen érhetők el az Edison100-asok foglalkozásai, megannyi formában. Találhatunk applikációt, tábort, 1-2 napos, vagy akár hosszabb időszakot átölelő kurzust és workshopokat is. A lista szereplőit 8 kategóriába sorolták (A világ és én, Digitális világ, Egészség, Esélyt mindenkinek, Fenntarthatóság, Kreativitás, Tudatos nevelés, Tudomány) attól függően, hogy az adott szervezetek fő tevékenységükben milyen területre fókuszálnak.

Ami a jövőre való tudatos készülés mellett közös még ezekben a szervezetekben, hogy játékos formában, élményeken keresztül tanítják a gyerekeket a kritikus gondolkodásra, kreativitásra, vagy többek között a csapatmunkára is, miközben robotokat építenek, VR kalandjátékban vesznek részt, könyvet írnak, vagy éppen a természetben barangolnak. Még az örök mumusnak kikiáltott matematika vagy a fizika is lehet szerethető, ha szórakoztatva közelítjük meg és egy ottalvós pizsama partiba csomagoljuk.

A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket augusztus 30-án díjazzák, emellett mától közönségszavazás is indul, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint, melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra.

Az nlc.hu-n augusztus 29-ig bárki leadhatja a voksát arra a kezdeményezésre, amely a legkedvesebb számára. A legtöbb voksot kapó szervezet kapja meg az Edisonplatform közönségdíját.

A lista összeállításában szakmai támogatást az Edisonplatform Gondolkodó Köre adott. Az Edison100 szereplőiben az a közös, hogy újszerűek témájukat, megközelítésüket, módszertanukat tekintve, a jövő szempontjából kritikus tudást, illetve képességeket fejlesztenek, és valódi, hosszú távú hatás elérésére törekszenek. Ezeket a szempontokat mérlegelte a szakmai zsűri a lista összeállításakor.

Menő cégek a gyerekek jövőjéért

Az Edisonplatformhoz eddig 31 menő cég csatlakozott, akik segítik az Edisonplatform tevékenységét. A szervezők menő cégeknek nevezik azokat a vállalati szereplőket, akik anyagi támogatáson túl a személyes elköteleződésükkel is a kezdeményezés mögé álltak: Albrecht Ottó a Cashline Investementstől, Árvai Péter a Prezitől, Bartos Péter a Mol Nyrt.-től, Bíró Pál a Google-től, Bodor Péter az Alfától, Dávid Ilona a GVC-től, Deszpot Károly az Intrumtól, Dojcsák Dániel a Shiwaforce-tól, Dr. Csorbai Hajnalka az Optentől, Dr. Varga Eszter a Pannonhitel Zrt.-től, Erdős Ákos a Paprika Studios-tól, Fehér Éva a Job Kft.-től, Friedl Zsuzsanna a Magyar Telekomtól, Gazsi Zoltán az Eisbergtől, Gémesi RIta az I-Tangotól, Hosszú Róbert az NI-tól, Kis-Márton Vidor a Continesttől, Kulczycki Julianna a BP-től, Lancz Róbert a Doktor24-től, Lestár Tímea az ARM-től, Márton Katalin a Praktikertől, Mátyás-Kollár Gabriella a Morgan Stanley-től, Nagy György a Sigma Technology-tól, Németh Kornél a Rossmann Magyarországtól, Németh Zsófia a Roche-tól, Simon Anita az Alteotól, Szabó György a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítótól, Szigeti Barbara a Tescotól, Tengelits András a Schneider Electrictől, Vágó Beáta az Orbico Hungary-től, Varga-Nagy Eszter a Naturaquatól.