Hogyan válasszunk főzőiskolát?

Borítókép: Hogyan válasszunk főzőiskolát?
60 perc alatt megtanulhatunk steaket sütni? Igen!

A magyar gasztronómia megújulási folyamata eddig elsősorban az elegáns éttermekben volt érzékelhető, manapság azonban szerencsére egyre kézzel foghatóbbá válik a hétköznapokban is. Sorra nyílnak a hangulatos bisztrók és borbárok, szinte minden hétvégére jut egy-egy izgalmas gasztronómiai fesztivál, és aki főzni szeretne tanulni, számos tanfolyam között válogathat. A megfelelő főzőiskola kiválasztásánál elsősorban a következő szempontokat érdemes megvizsgálni: kik tartják az órákat, milyen környezetben található az iskola, kezdőknek, vagy haladóknak szólnak-e az órák. A foglalkozások leggyakrabban 3-4 órásak, de szerencsére ma már olyan expressz főzőtanfolyam is létezik, ahol akár 60 perc alatt is megtanulhatunk egy villantós vacsorát főzni, amellyel elkápráztatjuk vendégeinket.

A tökéletes steak titka
Egy jó steaket márpedig mindenki tudjon megsütni! Ha az ember ismeri a helyes technológiát és néhány trükköt, akkor a kissé füstös, omlós, rózsaszínű belsejű steak a világ legnagyszerűbb étele. A jó steak a húsnál kezdődik, legyen pl. érlelt, csontos marharostélyos, amelyet hozzáértő hentesnél vásárolunk. Sütés előtt a hús feltétlenül legyen szobahőmérsékletű, pácolni nem szükséges, maradjon meg a hús saját íze. A serpenyő legyen vastag falú, szárazon hevítsük fel, amíg szinte füstöl. Kevés olaj és vaj keverékén süssük, oldalankét, vastagságtól függően 2-4 percig. Aki még soha nem sütött steak-et, annak érdemes egyszer szakembertől ellesnie a technikát, például olyan expressz főzőtanfolyamon, ahol akár 60 perc alatt is megtanítanak húst sütni.

Villantós vacsora egy óra alatt
Tévhit, hogy csak úgy lehet elkápráztatni a vendégeket/pasikat, ha órák hosszat ácsorgunk a konyhában. Ha ügyesen állítjuk össze a menüt és ismerünk néhány trükköt, egy óra alatt olyat vacsorát lehet rittyenteni, hogy még a sminkelés is belefér. Előételnek néhány szelet pármai sonka, friss kenyér és jófajta olívaolaj. Főételnek olasz rizottó, sáfránnyal, vagy vargányával, desszertnek pedig fűszeres, karamellizált gyümölcs, vaníliafagylalttal. Ha egyedül nem boldogulunk, ma már szerencsére olyan expressz főzőtanfolyamok is vannak Budapesten, ahol egy ilyen menü elkészítését akár 60 perc alatt is megtanítják.

További információkattalálsz.

(x)