Hogyan védjük otthonunkat?

Borítókép: Hogyan védjük otthonunkat? Forrás: MNB
Az otthonunk által nyújtott biztonság mértéke elsősorban tőlünk függ. Az otthonbiztosítás ugyanis pajzsként védheti ingatlanunkat, és ezzel közvetetten minket is, hiszen egy váratlan káreset a megfelelő biztosítás hiányában nem csak anyagi, de mentális nehézségeket is okozhat a tulajdonos életében. A Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) kedvező konstrukcióval, egyszerű, digitálisan végezhető ügyintézéssel kínál biztonságot az érdeklődők számára.

Az otthonunk jelenti életünkben az egyik legbiztosabb pontot. Gondoljunk csak arra, amikor gyermekként fogócskáztunk barátainkkal: amint menedékre volt szükségünk, „ház”-at kiáltottunk és odarohantunk az arra kijelölt helyhez. Ez felnőtt életünkben sincs másként, csak most már a valódi házunk, otthonunk nyújt védelmet és biztonságot, őriz minket, családunkat, az ott átélt, emlékezetes pillanatokat, illetve tárgyi értékeinket.

Az ingatlan által teremtett biztonság növeléséért ugyanakkor tenni is érdemes: napjainkban egy, az igényeinknek megfelelő otthonbiztosítás megkötése elengedhetetlen a teljes nyugalom érdekében. A megfelelő biztosítás hiányában az esetleges káresetek minden tekintetben mélyebb nyomot hagynak az életünkben.

Amennyiben ingatlanbiztosítást kívánunk kötni, fontos, hogy minden részletre ügyeljünk. Ha van választásunk, ne csak ingatlanunk értékét tartsuk szem előtt a szerződés megkötésekor, hanem gondoljunk ingóságainkra is. Az igényeinknek megfelelő biztosítás megtalálására, illetve annak részleteire fontos, hogy elegendő időt szánjunk, hiszen amennyiben valóban a számunkra ideális szerződést kötjük meg, ingatlanunk esetében akár milliós nagyságrendű segítséget nyújthat a biztosító.

Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás

2019 óta elérhető a lakosság számára az MNB által létrehozott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás program, azaz MFO. Mára a lakásbiztosítási ágazattal foglalkozó 14 biztosító közül immár 12 megszerezte az MFO minősítést itthon, tehát a biztosítási piac szereplőinek döntő többsége elkötelezte magát az ügyfélbarát szemlélet mellett. A tendencia a szerződések számában is megmutatkozik, hiszen a fogyasztóbarát otthonbiztosítások szerződésszáma 2023. április végén már meghaladta a 33 ezret, amelyek együttesen immár 1.500 milliárd forintnyi ingó- és ingatlanvagyont védenek.

A Magyar Nemzeti Bank egyik fő célját képezi, hogy az MFO mindenki számára elérhető, illetve ügyfélbarát legyen. A jegybank számára emellett fontos az is, hogy a biztosítást megkötni kívánó személyek ügyintézése minél kényelmesebben és követhetőbben történjen. Erre szolgál például az MNB által létrehozott kalkulátor platform, ami segíti az érdeklődőket az igényeiknek leginkább megfelelő konstrukció kialakításában.

A szerződés megkötésekor rendelkezésünkre áll egy biztosítási alapcsomag, amelyet igényeink szerint bővíthetünk egy kiegészítő fedezettel is, emellett rendelkezésünkre áll számos további, egyéb káresetre vonatkozó biztosítás is. Amennyiben rendelkezünk Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítással, az esetleges kár bekövetkeztekor az ügyintézés bejelentéssel veszi kezdetét, illetve a bejelentés után többnyire online ügyintézésre számíthatunk a minél nagyobb kényelem érdekében.

További részletekért érdemes ellátogatni a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás platformra.