Érvek a fogadalmak betartásáért!

Borítókép: Érvek a fogadalmak betartásáért!
Lehet újévi fogadalom az egészséges életmód

A szív- és érrendszeri betegségek a világ szinte valamennyi országában a vezető halálokok közé tartoznak. Az Egészségügyi Világszervezet számításai szerint 2030-ra évente közel 25 millió ember halálát fogják okozni a szív- és érrendszeri betegségek, ezen belül is elsősorban a szívinfarktus és stroke. Pedig ez a szám jelentősen csökkenhetne, hiszen az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása szerint az életmódból eredő kockázati tényezők a felelősek a szívkoszorúér-betegségek és a stroke 80 százalékáért.

A szívinfarktus és a stroke legfontosabb, viselkedésből eredő kockázati tényezői az egészségtelen étrend, a mozgáshiányos életmód, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás. Kis változtatásokkal tehát, például mozgással és az étrendünkre való odafigyeléssel megelőzhetjük a rettegett betegséget. Változtassunk úgy étkezésünkön, hogy közben ne kelljen lemondanunk a finom magyar ételekről. A magyar konyha egyik fő problémája a magas zsírtartalom és az erős fűszerezés. A húsleves elkészíthető sovány húsból is, a kertészleves alapja pedig a megszokott magyar íz, a tartalma azonban rengeteg zöldség. Egészségesek a krémlevesek, illetve a magas vérnyomással vagy koleszterinszinttel küzdőknek különösen javasolt a hagymaleves, a vöröshagyma ugyanis csökkenti a vérrögképződés kockázatát, a fokhagyma pedig mérsékli a triglicerid nevű lipid koncentrációját a vérben - ajánlja Gyurcsáné Kondrát Ilona klinikai dietetikus, a szív- és érrendszeri betegeknek ajánlott szakácskönyv egyik szerzője. Kedvelt magyar étel a rántott hús, azonban túlzott zsírbevitelt eredményez. Szív- és érrendszeri betegeknek ezért javasolt konyatechnológiai eljárás a főzés, a párolás vagy a roston sütés. Nem csak a szív- és érrendszeri betegeknek, hanem mindenkinek ajánlott a sok zöldség- és gyümölcs fogyasztása, a gyümölcsök esetében azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni azok cukortartalmát. A desszertek esetében a magas vérnyomásúak óvakodjanak a túlzott sós desszert fogyasztásával. Az édes süteményekkel a probléma, hogy többnyire üres kalóriát képviselnek, azaz nagy a cukor- és energiatartalmuk, tápanyag azonban nincs bennük. Ha viszont ugyanezt a cukormennyiséget gyümölccsel, zöldséggel visszük be, élelmi rostok, vitaminok, ásványi anyagok is kerülnek a szervezetbe.

Alább javaslunk három finom, mégis egészséges desszertet:

GYÜMÖLCSÖS PUDING


Hozzávalók:
1 tasak eper ízű pudingpor
5 dl tej 1,5 %-os
20 dkg tisztított félkemény őszibarack
20 dkg alma
Mesterséges édesítőszer
Kevés hideg tejjel a pudingport keverjük ki, majd a maradék tejet hozzáadva, folytonos
keverés mellett forraljuk addig, míg besűrűsödik. Adjunk hozzá ízlésünk szerinti
mennyiségben édesítőszert, majd töltsük a pudingot hideg vízzel kiöblített tálkákba, vagy egy
nagyobb formába, és hűtsük le. Ha megdermedt, fogyasztás előtt borítsuk a pudingot tányérra.
Tálaláskor díszítsük fel a megtisztított, és cikkekre vágott gyümölcsökkel.
(Készíthető – nem cukorbetegnek - ízlés szerint 3-5 evőkanál cukorral édesítve.)
Energia: 142 kcal
Fehérje: 10,1 g
Zsír: 2,2 g
Szénhidrát: 20,0 g


TÉLI GYÜMÖLCSSALÁTA, MENTÁS


Hozzávalók:
20 dkg alma
20 dkg narancs
20 dkg kivi
10 dkg banán
Édesítő
Citromlé
2-3 levél menta
A narancs gerezdeket háromfelé vágjuk. Hasonló méretűre aprítjuk az almát és a kivit, a
banánt felkarikázzuk. Üvegtálba téve a gyümölcsöket, ízesítjük citromlével, édesítővel, apróra
vágott menta levéllel és lazán összekeverjük. Hűtőben összeérlelve, fogyasztható közti
étkezésre.
Energia: 88 kcal
Fehérje: 1,9 g
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 19,5 g


ÁFONYÁS TEJBEGRÍZ


Hozzávalók:
1 liter tej 1,5 %-os
15 dkg búzadara
30 dkg áfonya
tabletta, vagy folyékony édesítőszer (vagy 10-12 dkg cukor)
A tejet felforraljuk, majd állandó keverés mellett belefőzzük a búzadarát. Amikor sűrűsödni
kezd, hozzáadunk 4-5 evőkanálnyi félbevágott áfonyát, végül ízesítjük édesítőszerrel. Az
elkészült tejbegrízt bevizezett formába, vagy kompótos tálba öntjük, és hűlni hagyjuk.
Tálaláskor lapos tányérra borítjuk, és körberakjuk a maradék áfonyával.
Energia: 300 kcal
Fehérje: 13 g
Zsír: 4,5 g
Szénhidrát: 49,3 g