Borítókép: A gyógyászat jövője Forrás: pixabay.com

A gyógyászat jövője

Iparági forradalom az IT segítségével.

Az informatika, mint önálló tudományág számos területen jól hasznosítható, segítségével számos olyan iparág forradalmasítása oldható meg, mint pl. szórakoztatóipar, gépipar, vagy a gyógyászat területe. Feltérképeztük azokat az innovációkat, amik nélkül a mai modern orvosi diagnosztika nem működne és megnéztük, hogy az informatika fejlődésével milyen jövő várható.

Mikor informatikáról beszélünk, általában a kódolás, alkalmazások, a szerverek üzemeltetése köré korlátozódik az ismeretünk, holott ez az iparág jóval komplexebb és több potenciált rejt magában. Számos szektor forradalmasítását köszönhetjük a megjelenésének, hála a technika és az eszközök fejlődésének. A gyógyászat területén elért sikerek a legnagyobb tettek egyike az emberiség fennmaradásának és egészségének érdekében. Az informatikai szakemberek és a kutatók folyamatosan azon dolgoznak, hogy a technológiának köszönhetően még nagyobb eredményeket érjenek el.

CT, avagy a computer tomográfia

1971-ben készítették el a legelső - akkor még kezdetlegesnek számító - felvételt, ami korszakalkotó jelenőséggel bírt az orvoslásban. A folyamatos technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre több szerv aprólékos vizsgálatát tette lehetővé. A CT készülék röntgensugár alkalmazásával készít felvételeket az emberi test adott területeiről, és segítségével válasz kapható olyan kérdésekre, melyek egyéb képalkotó diagnosztikai módszerekkel – ultrahang (UH), mágnesesrezonancia-képalkotás (MR), röntgen – nem adhatók meg. A felszereltségéből és sebességéből adódóan alkalmas idegrendszeri, koponya, vagy akár a tüdő, a hasi és kismedencei szervek, végtagok, és a szív vizsgálatára is. Alkalmazása biztonságos és fájdalommentes, a sugárterhelés az emberi szervezet számára nem jelent veszélyt.

Forrás: pixabay.com

VR, Virtual reality

A virtual reality használatát leginkább a szórakoztatóiparból lehet ismerni, arról viszont kevés szó esik, hogy a gyógyászatban milyen kiemelt szerepe van. A virtuális valóságban lehetőség nyílik olyan valóságos környezet megteremtésére, amelyben biztonságos módon lehet helyzeteket szimulálni. Ilyen pl. egy zuhanás, repülés által kiváltott pszichológiai természetű fóbia, vagy átélt traumatikus élmény, amit így ellenőrzött körülmények közt tudnak a terapeuták vizsgálni és kezelni. De nem csak a lelki eredetű betegségeket lehet vele orvosolni, hanem a műtéti területen is sikereket tudnak vele elérni, ugyanis a VR adta lehetőségeket oktatási céllal is használják, így általa a gyakorló orvosok az éles műtét előtt könnyebben megismerkedhetnek, és rutint szerezhetnek az egyes esetek ellátásában. Az így megszerzett tudást a későbbiekben már magabiztosan tudják tökéletesíteni.

3D nyomtatás

A 3D nyomtatás egy automatizált, alacsony üzemeltetési költségű gyártás, mellyel összetett, egyénre szabott termékek készíthetőek el. Az MRI és CT képeinek a felhasználásával olyan file-ok adhatóak át a 3D nyomtató számára, aminek értelmezése után a kívánt eszköz előállítható. Segítségével ma már a páciensek szerveit is reprodukálhatják, amik a beavatkozás előtti elemzést, elváltozásoknak a felmérését és a műtéti protokoll gyakorlását szolgálják. A háromdimenziós térbeli nyomtatás, nem csupán a műtétek pontos megtervezésére és implantátumok kinyomtatására ad lehetőséget, hanem egyedi szerveket és biológiai szöveteket, protézist, csontpótlást, illetve ízületi porcfelszínt is tudnak vele építeni az orvosok és a kutatók. A gyakorlatban ez úgy néz ki pl. egy törött fog esetében, hogy a páciensnek 3D-szkennerrel lenyomatot vesznek a fogáról, amelyhez egy tervezőszoftverrel elkészítik a tökéletesen illeszkedő digitális koronát. A virtuális betét tervét ezután elküldik a 3D-nyomtatóba - ami helyben található – majd itt jön létre az új fog.

A fogászat területén nem csak a szerves nyomtatásban, hanem eszközök előállításában is sikeresnek bizonyult a technológia, mint a lenyomati sablonok, vagy egyszerhasználatos fogók.

A 21. század technológiai lábnyoma rohamtempóban nő, amihez a szakemberek – informatikusok, orvosok és kutatók – rengeteg munkával járulnak hozzá. Ha érdekel az IT világa, és szívesen belevágnál a szakma elsajátításába, akkor látogass el a programozdajovod.hu, illetve a felvi.hu weboldalakra és tudj meg többet a képzésekről!