A krónikus halogatás problémája

halogatás,tennivaló Forrás: onlinepszichologus.net
Az emberek nagy része gyakran halogatja teendőit. Szinte mindenkinél előfordulhat a halogatás bizonyos helyzetekben. Azonban vannak olyan emberek, akik nem csak néhány alkalommal, hanem rendszeresen halogatják a tennivalókat, ők a krónikus halogatók.

Mit is jelent ez pontosan?

Krónikus halogatóknak nevezzük azokat az embereket, akik szinte mindig mindent halogatnak. Bár maga a halogatás akár kreativitást fokozó hatású is lehet, ezt a krónikus halogatásról nem mondhatjuk el. Ugyanis ezek az emberek halogatják a döntéseiket, feladataikat, így a környezetük megbízhatatlannak fogja tartani. Ez pedig nyomasztani fogja őt. Ebből következik, hogy a halogató nyugtalan lesz, önmagát hibáztatja, gyötri magát, és ezzel akár önutálat is kialakulhat. Ez pedig mind ahhoz fog vezetni, hogy a halogató teljesítménye csökken, bármiről is legyen szó. Ugyanis így kevésbé fogja elhinni azt, hogy képes egyes feladatok megoldására. Fontos a probléma felismerése és a segítségkérés. Ha problémája van, és szeretne válaszokat kapni, keresse fel az Onlinepszichológus.net oldalát, ahol pszichológus válaszol kérdéseire.

Miben történhet halogatás?

A krónikus halogatók között vannak olyanok, akik csak bizonyos dolgokat halogatnak folyamatosan. Ez általában a saját munkájukhoz kapcsolódik, ugyanis az emberek a saját munkájuk feladatait nehezebbnek ítélik meg.

Az emberek általában három területen halogatnak leginkább. Ez a munka az iskola, a mindennapi rutin és az egészség. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a halogatás nagyrészt a különböző feladatok típusától függ. Gondoljon csak bele, például egy prezentáció készítése a munkahelyére stresszel járhat, hiszen meg akar felelni feletteseinek és kollégáinak, illetve maga a szereplés gondolata is szorongást válthat ki. Így érthető lehet, ha ezt valaki úgy szeretné elkerülni, hogy halogatja a prezentáció elkészítését.

De mi a helyzet az egészséggel? Azok, akik az egészségben halogatnak, általában nem táplálkoznak megfelelően és nem mozognak. Az ilyen emberek elhalasztják a főétkezéseket, és rendszeres testmozgást sem végeznek. Ennek hátterében valószínűleg az önkontroll hiánya állhat.

Mitől válhat valaki krónikus halogatóvá?

Elsősorban a lelkiismeretesség és az önkontroll alacsony szintje, valamint az impulzivitás az, ami miatt valaki krónikus halogatóvá válhat. Már gyermekkorban megkezdődhet a krónikus halogatás kialakulása, ha a szülők magas elvárásokat támasztanak a gyermek felé. Ugyanis így megfelelési kényszer fog a gyermekben kialakulni, amelynek következménye, hogy a kudarctól való félelem a feladatok halogatásához fog vezetni. Emellett a túlzott szülői kritizálás, a szigor, de az engedékenység is ide vezethet a későbbiekben. Tehát a krónikus halogatás a gyermekkorban történő traumákhoz vezethető vissza.