Borítókép: A könyv a legjobb ajándék

A könyv a legjobb ajándék

Karácsony közeledtével egyre gyakrabban gondolkodunk azon, hogy kinek, milyen ajándékot tegyünk a karácsonyfa alá. Minek örülne a szerettünk? Legyen személyre szabott? Vegyük meg azt, amire a legnagyobb szüksége van, vagy inkább okozzunk nagyobb meglepetést?

Van egy ajándék, ami minden kritériumnak megfelel, amivel mindig többet adunk egy egyszerű tárgynál: a könyv. Ha könyvet adunk ajándékba, nemcsak betűkkel teleírt lapokat, hanem történetet, gondolatot, új ismereteket, tanulságot, valami megfoghatatlant adunk át a másiknak. Éppen ezért nagyobb odafigyelést is igényel a megfelelő mű kiválasztása.

Ilyenkor nem azt mérlegeljük, hogy milyen legyen az ajándék színe vagy az anyaga, nem azt vesszük elsősorban figyelembe, hogy milyen funkcióval rendelkezik – sőt, sokszor még csak nem is azt, hogy végsősoron mennyire lesz hasznos az ajándékunk. Egy könyv esetében ugyanis nem feltétlenül a hasznosság a fő szempont: sokkal fontosabb az a személy, akit meg szeretnénk vele ajándékozni. Hiszen egy ajándék csak akkor lehet sikeres, ha annak a személyisége, aktuális érdeklődési köre, élethelyzete és vágyai kerülnek a középpontba, akinek adjuk.

Ami még kulcsfontosságú: engedjük el a fantáziánkat bátran! Lehet, hogy nem tudjuk bemutatni neki élete szerelmét, de kereshetünk neki egy könyvet az évszázad szerelméről! Lehet, hogy valamiért nem tudjuk vagy nem akarjuk őt elvinni egy rangos divatbemutatóra, de bármikor adhatunk neki egy könyvet, ami különleges stílusban mutatja be a divat világát. S lehet, hogy nem tudunk minden információt átadni neki az autóversenyzésről, de egy könyvet a száguldó cirkuszról, annak történelméről vagy a kedvenc versenyzőjéről simán. Ha nagybetűs Csodát nem is adhatunk, egy színes album a világ csodáiról ugyanúgy örömet okozhat.

Az tehát, hogy milyen könyvet ajándékozunk, mutatja, mennyire fontos számunkra az, akinek adni szeretnénk. Hosszas gondolkodás és keresgélés után választjuk ki, bele is olvasunk, csomagolás előtt még beleírunk, majd a megfelelő pillanatban néhány kedves szó kíséretében átadjuk. Mi adjuk a másiknak, valamiféle üzenettel, és azzal reménnyel, hogy jól választottunk. Ezért csodálatos dolog könyvet ajándékozni, ettől lesz a könyv az egyik legjobb ajándék.

A Bookline idén karácsonykor segít mindenki számára – legyen az sorozatfüggő, világutazó, vagy lelkes hobbiszakács – megtalálni a tökéletes olvasmányt. Hiszen a könyvek segítségével elmerülhetünk minden olyan témában, ami közel áll hozzánk, ami érdekel minket, amiről többet szeretnénk tudni. Egy könyv a nappalinkba képes hozni az egész világot, annak minden csodáját, csak legyünk bátrak, nyissuk ki és merüljünk el benne!