Ideje lenne a vízforralód mélyére nézned

vízforraló,tisztítás,tippek,ecet Forrás: Getty Images
A kemény víznek köszönhetően akár egy hónap alatt is vastag vízkőréteg, illetve ásványi lerakódás alakulhat ki a vízforralóban, ami egyrészt csökkenti annak hatékonyságát, másrészt a tea és kávé ízét is megváltoztathatja.

Érdemes időt szánni tehát a vízforraló tisztítására, ami néhány percnél többet nem is vesz igénybe, ráadásul speciális szerekre sem lesz szükséged hozzá.

Amire szükséged lesz:

Így fogj hozzá

  1. Keverj össze 1:1 arányban vizet és ecetet, és öntsd a vízforralóba.

  2. Indítsd el a masinát, majd forrás után húzd ki és hagyd lehűlni. Addig érdemes kívülről megpucolni a gépet egy nedves ronggyal.

  3. Ezután óvatosan súrold át a belsejét.

  4. Öntsd ki belőle a vizet, majd öblítsd át folyó vízben.

  5. Forrald át egyszer-kétszer tiszta vízzel, így biztosan eltünteted belőle az ecetszagot.

Tudtad?

A forralás önmagában nagyon jó megoldás arra, hogy megtisztítsd a benne lévő baktériumoktól a csapvizet, nem véletlenül folyamodnak ehhez a módszerhez akkor, ha nem biztos, hogy megfelelő minőségű víz folyik a csapból. Első alkalommal a gőzzel együtt a fertőtlenítőszerek is elpárolognak, lehűlés után viszont egy részük (ásványi anyagokkal együtt) visszacsapódik. Julie Harrison szakértő szerint viszont a másodszor történő forralás emiatt már közel sem olyan jó ötlet! Ilyenkor ugyanis a második felmelegítés miatt a vízben lévő anyagok, mint például az arzén, a fluorid és a nitrátok egyre inkább aktiválódnak; ezek egyébként alapjáraton nem nagy mértékben találhatók meg benne.

A nitrátok nitrózaminokká alakulnak át, ha pedig azokat erős hőhatás éri (például kétszer), rákkeltő hatásuk felerősödik. Az ásványi anyagok, amelyek kis adagban pozitív hatással vannak ránk, mint például a kalciumsó, újraforralva már veszélyesebbé válik, és vesekövet is okozhat, ha pedig az arzén felhalmozódik, az többek között szívproblémákat és daganatot is okozhat. A túlzott fluorid-tartalom pedig a gyerekekre különösen veszélyes – írja a joy.hu.

Mutatunk 6 felület a konyhában, amiről szintén nem érdemes megfeledkezned