JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Ne dobd a kukába, tedd a virágföldbe, és növényeid csak úgy burjánzani fognak!

Borítókép: Ne dobd a kukába, tedd a virágföldbe, és növényeid csak úgy burjánzani fognak! Forrás: Getty Images/ Fajrul Islam
A tojáshéj a legtöbb háztartásban a kukában landol, de tudtad, hogy hasznos lehet a kertednek? Valójában az eldobott tojáshéj lehet a titka annak, hogy növényeid csak úgy tündököljenek!

A tojáshéj jót tesz a növényeknek, mivel természetes forrása a kalcium-karbonátnak, amely nélkülözhetetlen tápanyag a növények növekedéséhez. Elriaszt bizonyos kártevőket, például a meztelen csigákat, és segíthet semlegesíteni a savas talajt. Ez különösen előnyös lehet olyan növények számára, amelyek nem boldogulnak savas talajban, mint például az azáleák, rododendronok és magyalok.

A héjak lebomlásával a kalcium-karbonát segít megerősíteni a növények sejtfalát, ami serkenti a növekedést és segíti a gyökerek megerősítését. A tojáshéj jelenléte potenciálisan segíthet megelőzni a virágvégi rothadást – a kalciumhiány okozta betegséget – olyan növényekben, mint a padlizsán, a paradicsom, a paprika és az uborka.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a tojáshéj nem lesz azonnali hatással a talaj egészségére. Csak a lebomlás után hatásos, ez a folyamat pedig hónapokig vagy akár évekig is eltarthat, ezért tartsd ezt szem előtt, amikor az alábbi módszereket használod! Most a türelem szó szerint rózsát terem!

Tojáshéj használata műtrágyaként

Ehhez érdemes mozsártörő segítségét igénybe venni, az összetört héjakat pedig közvetlenül szórd az ültetési lyukba, ami különösen előnyös a zöldségek, például a paradicsom és a paprika, valamint a rózsa és a hortenzia számára. Az is jó megoldás, ha az összetört héjakat az öntözővízhez adod, így a kalcium feloldódik benne, és a növény könnyen felszívja azt.

Forrás: Getty Images/vgajic
A tojáshéj ültetésre is tökéletes, hiszen táplálja a magokat, hogy erős és egészséges palántákká fejlődjenek!

Tojáshéj használata a kártevők ellen

Vannak, akik a tojáshéjra esküsznek, ha a kártevők elleni természetes védekezésről van szó. Szórd szét a zúzott héjakat a növények tövében vagy a cserepek szélén, hogy az elriassza a puhatestű lényeket. A tojáshéj szilánkjainak éles szélei megakadályozzák, hogy a csigák átmásszanak a növényeken és virágokon. Hasonlóképpen elrettentő hatásúak lehetnek egyes háziállatok számára. A macskákról ugyanis tudjuk, hogy nem szeretnek tojáshéjon sétálni, mivel zajosak és élesek, így megakadályozhatják a tojáshéjak őket abban, hogy alomtálcaként használják a kertet. Érdemes azonban kiemelni, hogy bár a tojáshéj segíthet elriasztani egyes kerti kártevőket, valójában másokat vonzani is tudnak (erről bővebben lentebb)!

A tojáshéj komposztba helyezése

A tojáshéj felhasználásának legegyszerűbb módja a komposztálás. Csak össze kell törni, hozzáadni a komposztládához, és idővel lebomlik, így kalciummal gazdagítja a komposztot. Hogy elkerüljük, hogy vonzóvá tegyük a komposztot a patkányok, nyestek és egyéb állatok számára, mossuk le a héjakat.

Biztonságos a tojáshéj használata a kertben?

Míg a tojáshéj általában biztonságos a kertben, a szakértők azt tanácsolják, hogy a szalmonella elkerülése érdekében főzzük meg a tojást, aminek héját a kertben használjuk. A túlzott használat pedig túl sok kalciumot eredményezhet, ami a talaj tápanyagszintjének egyensúlytalanságához vezethet, ami gátolhatja más alapvető tápanyagok felvételét a növényekben.

Forrás

Galériánkban a hagyma szokatlan, de hasznos felhasználási módjait mutatjuk be!