Otthonról dolgozol? Erre az 5 dologra figyelj...

Borítókép: Otthonról dolgozol? Erre az 5 dologra figyelj... Forrás: europress
Egyre többen rendezünk be home office-t magunknak, de ennek is megvannak a (rugalmasan alakítható) szabályai!

Hál'istennek itthon is nőttön nő az otthonról dolgozók aránya, ami azt mutatja, hogy egyre több a rugalmas munkaadó, másrészt azt is, hogy egyre többen mernek nagyot gondolni és egyéni vállalkozásba fogni. Mindez persze általánosítás, sokan azért dolgoznak otthonról, mert nincs más választásuk (például gyerek mellett), mások ilyen-olyan okból kénytelenek hazavinni a munkát. Akármi is az ok, az otthoni irodának rengeteg előnye van! Például...

  • megspórolhatjuk a munkahelyre utazással járó időt és pénzt.
  • nem kell a főnökünk vagy a cég elvárásaihoz, arculatához igazodni a munkatér kialakításában
  • a munkaidőnket rugalmasabban alakíthatjuk. Persze ez a munkánk jellegétől is függ, de otthonról nagy átlagban könnyebben ugrunk ki elintézni személyes dolgokat, mint az irodából.

Természetesen a hagyományos munkahely is rengeteg előnnyel jár, és annyiféle munka létezik, hogy lehetetlen eldönteni, melyik jobb. Akárhogy is, ha már otthon végzed a fizetett munkádat, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülmények közt töltöd produktív óráid legjavát. Fontos, hogy legyenek szabályaid, amiket betartasz és betartatsz a környezeteddel is.

Az otthoni munka 5 legfontosabb, általános szabálya:

1. Jelöld ki pontosan a munkaidődet.
Akkor is, ha csak hajnalban vagy délután vagy este tudsz dolgozni. Vagy naponta több részletben. A munkád a legfontosabb, mert ebből élsz, a legjobb, ha a többi tevékenységedet igazítod ehhez és nem fordítva.

2. Legyen fix otthoni irodád.
Ami a laptopok korában persze egyre nehezebb... A lényeg az, hogy minden reggel (vagy a munkaidőd kezdetén) ugyanott foglalj helyet. Egy Péter nevű építész barátunk reggelenként felveszi az utcai cipőjét és abban ül le a számítógéphez, így teremtve meg magának a munkakörnyezet illúzióját. Ami így már nem is illúzió! Ellenjavalljuk, hogy az ágyból vagy kényelmes fotelből dolgozz. Az ideális megoldás természetesen a dolgozószoba lenne, de ha erre nincs lehetőség, akkor alakíts ki egy iroda-sarkot, amit csak erre használsz, és a pihenőidődben felé se nézel.

Bloggerek dolgozószobái -- katt!

3. Tudd, hol vannak a határok és tudasd másokkal is.
És itt elérkeztünk az otthoni iroda legnagyobb csapdájához. Ha teheted, ne engedd, hogy munka közben eltérítsen a gyerek vagy a sarokban gyülekező pormacskák, de ez pepitában is igaz! Legyen külön céges emailcímed vagy mappád a postafiókodon belül és az ide jövő emaileket semmiképp ne nézd munkaidőn kívül! Egy céges telefon sem utolsó ötlet, amely csak megadott időben van bekapcsolva.

4. Menj szabadságra.
És legyen heti két szabadnapod (akkor is, ha ezek nem szombatra vagy vasárnapra esnek). Tervezd meg jó előre, hogy mikor utazol el és amikor nyaralsz, ne dolgozz. Néha ezeket a pofonegyszerű alapelveket a legnehezebb betartani.


Ó bárcsak itt lehetnénk! De laptop nélkül. :)

5. Ne dolgozz mindig otthonról!
Ha a te munkaóráid is a laptop előtt zajlanak, időnként átsétálhatsz a sarki kávézóba és ott is eltölthetsz egy napot munkával. Vagy egy fél napot. A nyüzsgés és az, hogy emberek között vagy, inspiráló lehet.

Forrás: offbeathome.com, fotók:Pinterest