17 csodaszép szárazságtűrő növény, ami szinte mindent kibír

Borítókép: 17 csodaszép szárazságtűrő növény, ami szinte mindent kibír Forrás: Schwoaze / Pixabay
Szeretnél spórolni a locsoláson, de azért jó volna gyönyörűen virágzó, zöldellő kertben gyönyörködni? Nem lehetetlen! Mutatjuk, milyen szárazságtűrő növényeket érdemes ültetned.

Bele kell törődnünk, hogy a klímaváltozás már nem „csupán” egy távoli, messzinek tűnő riogatás, amely a jegesmedvéket és a korallzátonyokat érinti. A melegedést és a fokozódó szárazságot világszerte lehet érezni: hazánkban is sorra dőlnek a melegrekordok, nyaranta hetekig elhúzódó kánikulától szenvedünk, a csapadék pedig sokkal kevesebb és egyenetlenül érkezik. Nálunk jobban pedig csak a növények és az állatok sínylik meg mindezt. A kertekből sorra pusztulnak ki a régebben pompázó fák, virágok, a gyepek sárgulnak, helyüket átveszi a gyom, és persze a mezőgazdaságban is óriási károkat okoz a szárazság. A régen fúrt kutak kezdenek kiszáradni, vezetékes vízről locsolni pedig nemcsak drága mulatság, de a környezetnek is ártalmas.

Forrás: Chulmin 1700 / Pixabay
A nyári csapadékos napok száma egyre csökken, gyakran hetekig nem esik egy csepp eső sem.

Így spórolhatsz rengeteg vizet a kertben

A szép kert fenntartásához nem feltétlenül van szükség több vízre, csak újra kell gondolni néhány dolgot.

- Csökkentsd a pázsit felületét, mert az intenzív fenntartású gyep tényleg sok vizet igényel! A füves terület minden kertben szükséges, hiszen többféle funkciót betölt, de maximum 30-40%-a legyen a teljes udvarnak.

- Figyelj rá, mikor öntözöl! Hajnalban, a kora reggeli órákban hasznosul a legjobban a kijuttatott víz, mert akkor még kevesebb a párolgás, és a növények élettanilag is ekkor képesek felszívni a legtöbbet.

- Az automata locsolórendszer a legtakarékosabb, legalábbis, ami a vízfogyasztást illeti, de tény, hogy drága kiépíteni. Ha erre nincs lehetőséged, akkor használj slagra csatlakoztatható esőztetőt, az ágyásokban pedig csepegtető csöveket.

- A napi öntözés helyett állj át a ritkább, de bőségesebb öntözésre, így a növények gyökere lejjebb hatol majd a talajban, és ellenállóbbá válnak.

- Szerves anyagokkal javítsd a talajminőséget, ami szintén segíti a növények tápanyag- és vízellátását.

- A virágágyásokban, veteményesben mulcsozz legalább 10 centi vastagon, ami nemcsak a gyomok elszaporodását, de a talaj kiszáradását is meggátolja.

- Telepíts esővízgyűjtő tartályt!

- Ültess minél több fát, a napos területekre pedig kifejezetten olyan növények, virágok kerüljenek, amelyek jól bírják a száraz, mostoha körülményeket is.

Az alábbi galériában összegyűjtöttük azokat a növényeket, amelyek a kánikulában is szépen pompáznak: