Jobb a barna cukor?

Borítókép: Jobb a barna cukor?
Egy kanálka kristálycukorral csak üres kalóriákat veszünk magunkhoz, hasznos tápanyagot semmit. Vajon így van ez a divatosabb barna cukorral is?

Egy kiskanálnyi cukor 17 kalóriát ad hozzá a reggeli kávénkhoz. Meg persze egy kis édességet. Vitaminokat vagy létfontosságú elemeket nemigen tartalmaz, de nem is várjuk tőle. Ha megszoktuk, ragaszkodunk hozzá. Akkor is, ha agyorsan lebomló üres szénhidrátokról a lehető legrosszabb véleménnyel van az Egészségügyi Világszervezet.

A kristálycukor egy milliméteres átmérőjű fehér szemcsékből áll. Készítése során a cukornádat vagy cukorrépát hosszan finomítják. Olyan hosszan, hogy az eljárással a növényi alapanyagból el is távolítanak minden rostot, hasznos tápanyagot vagy mellékízt. Ami marad, az a szinte vegytiszta cukróz. Ugyanaz történik, mint amikor a búzából fehér liszt készül: elvész minden, ami táplálkozás szempontjából értékes.


A kereskedelemben itt-ott kapható finomítatlan barna cukor. Ez is csak úgy készül, mint a fehér,
épp csak a folyamatot valahol félúton megszakítják. Amegjelenése darabosabb, aszemcséi különböző méretűek, a színe sötétebb. Az íze is tartogathat meglepetéseket: lehet füstös hatású vagy ánizsos, fajtától függően.

A turbinado, a demerera vagy a muscovado típusú valódi barna cukrok már a nevükkel is elbűvölnek, és ínyencségként kóstolgathatók. Cukornádból készülnek, és valamelyest őrzik még növényi származásuk emlékét. Ha ezekkel ízesítünk egyes édességeket, más lesz az eredmény, mint ha fehér kristálycukrot használnánk. Bioboltokban méricskélik őket.

Ha csak a sarki boltban veszünk egy zacskó barna cukrot, ne számítsunk nagy ínyencségre. Az ilyen termék úgy készül, hogy a szokásos fehér kristálycukrot megszínezik egy kis melasszal, a cukorgyártás melléktermékével. A színe sötétebb, az íze is más, mint a fehér cukoré. A megjelenése egyenletes.

Az angolok úgy tartják, akávéhoz barna cukor illik, de teába jobb a fehér. Komolyabban felszerelt kávézókban megtaláljuk a barna cukros tasakot is. De hogy egészségesebb volna a tartalma? A hozzáadott (vagy ki nem vont) melasz miatt valóban tartalmaz némi hasznos tápanyagot, de csak elenyésző mennyiségben.

A sűrűn folyó és sötét melasz használható önálló édesítőszerként. Az íze összetett, van egy kesernyés rétege is. A cukorral szemben tartalmaz vitaminokat és elég nagy mennyiségű vasat. Ezért valóban hasznos, ugyanakkor persze meglehetősen kalóriadús élelmiszer. A cukorrépából készült melaszt csak a hollandok kedvelik. A nádcukor mellékterméke finomabb és sokfelé népszerű.

A tengerentúlon nagy hagyományuk van a melaszos süteményeknek, és a babfőzelékbe is kerülhet egy kanálnyi melasz. A cukor elterjedése előtt ez volt a legfőbb édesítőszer. Leginkább mégis Boston lakosai érezhetik úgy, hogy aragacsos melasz a történelmet idézi. 1919-ben a várost furcsa tragédia sújtotta, amikor egy óriási melasztároló torony összeomlott, és a tartalma több méter magasan hömpölygött az utcákon, járókelőket is elragadva.

Éva-tippek: Barna cukrot akár otthon is készíthetsz. Elég a melaszt és a fehér cukrot egy a tízhez arányban el-vegyíteni, majd hosszan keverni. Melaszt bioboltokban vagy internetes áruházakban érdemes keresni.

Megjelent az Éva magazin 2010. áprilisi számában. Szöveg Olchváry Dorottya, Fotó: Safa, Minden jog fenntartva!