Isten hozott, tavasz! 9 kerti tipp

Borítókép: Isten hozott, tavasz! 9 kerti tipp
Tavasz közeledtével kimondottan jólesik, ha neki lehet állni a kerti szöszmötölésnek.

Eleget ültünk már a szobában, eluntuk, hogy ha kinéztünk az ablakon, csak merő kopárságot láttunk. Enyhül az idő, ilyenkor már kimondottan jólesik, ha neki lehet állni a kerti szöszmötölésnek.

1. Menj el egy kertészeti kiállításravagy sétálj egyet egy nagyobb kertészetben, közeli parkban, hogy ötleteket gyűjts a saját kertedhez.

2. Szerezz be több zsák mulcsot, virágföldet és tőzeget. Jól jön majd, ha beindul a palántázási, ültetési szezon.

3. Ideje előszedni a kerti szerszámokat, és megnézni, le vannak-e rendesen tisztogatva. Lehet, hogy némelyiket meg is kell élezni – és vele együtt a fűnyíró kését is. Ha arégi tönkrement, érdemes beruházni egy strapabíró, jó minőségű kerti kesztyűre is a tavaszi kertészkedéshez.

4. Helyezz el a kertben egy kényelmes padot és fesd szép élénk színűre, hogy magára vonja a figyelmet. Így akkor is látsz valami színeset, amikor virág még nemigen nyílik.

5. Áprilisban még levághatod a díszfüvek tavalyi hajtásait. Ne halaszd későbbre, mert akkor már kárt tehetsz az új hajtásokban. Ha el akarod kerülni az ezzel járó rendetlenséget, egy madzaggal kösd a füvet deréktájon egy kötegbe (vagy több kötegbe, ha nagyon dús), és úgy vágd le a tövénél. Így egyszerű lesz eltakarítani, és már viheted is a komposztra, csak ott szedd le róla a madzagot. Ha múlt nyár végén (vagyis az ideális időpontban) elmaradt, akkor most kell megmetszeni a levendulát. (Jobb későn, mint soha.) Vágd le a szárak felső harmadát. Ehhez a művelethez kár volna kesztyűt húzni: acsupasz kezed átveszi a növény illatát. Élvezd ki a tavaszi kertészkedés minden pillanatát!

6. A későn nyíló évelőket tavasszal szaporíthatod és frissítheted fel. Aleghatékonyabb módszer: forgasd ki a tövet gyökerestül, aztán ásóval vagy két egymásnak háttal fordított villával válaszd szét több darabra. Az így kapott töveket ültesd el ott, ahol még ritkás a növényzet, s aföldhöz keverj egy kis komposztot is.

7. Ha ősszel nem jutott időd hagymás virágokat ültetni, de szeretnél már szirmokat látni, vegyél cserepes tulipánt, nárciszt, jácintot, és helyezd el őket a kertben, ateraszon. Amikor elnyíltak, ültesd ki őket a talajba.

8. Ha viszont voltak hagymások akertben, sőt a korán virágzó nárciszok már el is hervadtak, szedd le az elszáradt fejeket. Közvetlenül avirágfej alatt csípd el a szárat, de azt hagyd meg addig, amíg elszárad és könnyedén leválik a hagymáról.

9. Ha nemcsak a növényeidben, hanem a pillangókban is szeretnél gyönyörködni, ültess nektártartalmú virágokat (verbénát, sárgaviolát, nyári orgonát, varjúhájat és kakukkfüvet), amelyek odavonzzák a színes szárnyú vendégeket.

Szöveg: Csabai Dóra, fotó: profimedia.hu.