5 gyönyörű növény az erkélyre, ami mindent kibír: igénytelen balkonvirágok, ha szereted a szépet

meleg- és szárazságtűrő növények az erkélyre Forrás: Getty Images
Ha van egy akármilyen pici erkélyünk, amin elfér néhány balkonláda, már érdemes virágokkal díszíteni, hiszen sokkal szebb lesz tőle. Akkor sem kell félnünk, ha a körülmények mostohák vagy notórius virággyilkosok vagyunk, mert számtalan nagyon szívós dísznövény létezik.

Már megvásárolható a 2023-as nyári Éva Magazin!

Ha legközelebb szeretnéd, hogy rögtön postaládádba érkezzen kedvenc magazinod, akkor fizess elő rá ITT! Digitálisan is megszerezheted a legfrissebb, de akár régebbi számainkat is, ezt ITT teheted meg!

Egész évben olvasnivaló! ÉVA magazin 4 lapszámos nyomtatott előfizetés most ALL ACCESS ajándék digitális archívum hozzáféréssel a korábbi Éva lapszámokhoz.

A balkonnövény mint kategória általában az egynyári, virágzó, olcsóbb növényeket jelöli, amelyeket április–május környékén (az éjszakai fagyok elmúltával) ültethetünk ki, és amelyek időjárástól függően akár október–novemberig is virágzanak. Persze árban már igen nagy a szórás, és nyilván az sincs kőbe vésve, hogy csak ilyesmiket ültethetünk az erkélyünkre vagy teraszunkra. Sokan nevelgetnek már epret, paradicsomot, és megfelelő körülmények között a fűszernövények is remekül érzik magukat a balkonon. Most kifejezetten olyan növényeket ajánlunk, melyek napos, száraz éghajlatú helyekről származnak, így ezeket a körülményeket szeretik. Kevés gondozást igényelnek, és még azok is bátran ültethetik őket, akik teljesen kezdők. A cikkhez Bajai Veronika kertész, tájépítész nyújtott segítséget.

Forrás: Getty Images
Néhány igénytelen virág csodaszép, és gyönyörű lesz tőle a balkon!

Igénytelen, de csodaszép virágok, amiktől felvirul a balkon

A porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) a forró teraszok egynyári balkonnövénye. Alacsony, terülő, felhős időben és esténként pedig összecsukódnak a virágai. Gyakorlatilag elnyűhetetlen, a tűző napot is jól bírja, de az árnyékban sem megy tönkre, a földje tápoldatozást sem igényel, és simán túlél akkor is, ha nyaralás alatt nem nagyon tudjuk öntözni. Előnye még, hogy rengetegféle színben elérhető, így egy kisebb erkélyt akár kizárólag porcsinrózsákkal is díszíthetünk, hiszen a mélyvöröstől kezdve a narancssárgán, sárgán, fehéren át a liláig terjed a színskála.

A muskátli (Pelargonium) városi fiataloknak elsőre talán unalmasnak tűnhet, hiszen – főleg piros változatában – szinte kötelező eleme a falusi portáknak nyáron. Ugyanakkor a muskátli már nagyon sokféle színben és változatban – álló, futó, félfutó – elérhető, és ha minimális figyelmet fordítunk a gondozására – például leszedjük az elnyílt virágokat –, gyönyörűen burjánzó virágokkal díszített balkonnal büszkélkedhetünk.

Forrás: Unsplash/Caleb Woods
A muskátli gyönyörű, de igénytelen virág, ami a balkon éke.

A klasszikus muskátli (Pelargonium) szereti a tűző napot, de az angol muskátli (Pelargonium grandiflorum) árnyékosabb helyen is jól érzi magát. Ennél a növénynél azért már figyelni kell arra, hogy túlságosan ne száradjon ki a földje, és a rendszeres tápoldatozás is jót tesz neki. Ha nyáron hosszabb időre elutazunk, már érdemes megkérni valakit, hogy néhány naponta öntözze, és az is jó ötlet, ha ilyenkor árnyékosabb helyre tesszük. A kis odafigyelésért cserébe viszont egészen könnyű átteleltetni is, így akár több nyáron át csodálhatjuk színes virágait.

A büdöske (Tagetes) egy jellegzetes illatú, bársonyos virágú növény (amit emiatt magyarul bársonyvirágnak is hívnak), mely ugyancsak imádja a szárazságot és a tűzőnapot, de jól tűri az esőt, szelet is. A talajra sem különösebben igényes, és azt is túléli, ha véletlenül elfelejtjük meglocsolni. Igénytelensége ellenére azonban gyönyörű: élénksárgában, narancssárgában, pirosban, fehérben pompázó virágaival igazán vidámmá teszi az erkélyünket.

A vinka (Catharanus roseus) egyre népszerűbb félcserje bordó, piros, lila, fehér, pink vagy éppen halvány rózsaszín virágaival. Nem is véletlenül, ugyanis szép, és alig igényel gondozást. Jól tűri a napot, a szárazságot, s nincs különösebb tápanyagigénye sem. Igaz, azt azért meghálálja, ha nem hagyjuk a földjét túlzottan kiszáradni és adott esetben néha tápoldatozzuk is. A vinka előnye még, hogy könnyedén átteleltethető.