Filléres házi módszer a kanapé tisztítására: megspórolhatod a kárpittisztítót!

folttisztítás Forrás: Getty Images
Összemancsolta a macska, a házibulin rálöttyent a pezsgő, esetleg a gyerekek kenték össze már megint valamilyen azonosíthatatlan anyaggal? Ha nem szeretnél profi kárpittisztításért fizetni, vagy nem akarsz kemikáliákból készült bolti szereket használni, mutatjuk, hogyan szabadulhatsz meg a bosszantó foltoktól egy egyszerű, filléres házi módszerrel! Kovács Enikő írása

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2022-es 1. lapszámában jelent meg először „Hogyan tisztítsd ki a kanapét?” címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

AMENNYIBEN A KANAPÉD HUZATA LEVEHETŐ, szükség esetén pedig cserélhető, akkor a szerencsések közé tartozol – a mosógép elvégzi helyetted a piszkos munkát. De akkor sincs minden veszve, ha hagyományosan kárpitozott! Kisebb foltok, enyhébb szennyeződés ellen te magad is készíthetsz egyszerű, mégis hatékony, szórófejes flakonba tölthető kárpittisztítót.

ELSŐ LÉPÉSKÉNT keress egy kiürült szórófejes flakont és jól öblítsd ki. Tölts bele 1 csésze (240 ml) vizet, majd adj hozzá fél csésze (120 ml) fehér ecetet és keverd össze az elegyedet. A víz fellazítja és feloldja a szennyeződéseket és a szagokat, míg az ecet lebontja és semlegesíti azokat. Adj hozzá még fél evőkanál (kb. 7,4 ml) folyékony szappant is az oldathoz – ez segít majd a zsíros szennyeződések eltávolításában. Óvatosan keverd össze az így kapott tisztítószert, és készülhetsz is a következő lépésre.

JÓL PORSZÍVÓZD ÁT A BÚTORT. Fontos, hogy az ecetes oldal használata előtt minden apró szennyeződést el kell távolítani a szövetről, és ha még friss a tisztítandó folt, akkor egy papírtörlővel itasd fel a nedvességet. Támadhatsz célirányosan egy-egy foltot, vagy az egész kárpitot.

ÜGYELJ RÁ, hogy ne áztasd el az anyagot, annyit fújj csak rá, amitől épphogy nedves lesz a tapintása. Néhány percig hagyd hatni a szert.

Forrás: Getty Images
A kanapé tisztítása házilag is megoldható, és nem kerül sok pénzbe!

FOGJ EGY TISZTA RONGYOT, és kezdd el finoman törölgetni a tisztítani kívánt területeket. Ha makacsabb folttal találod szembe magad, permetezd be újra, és ismételd annyiszor a kört, amennyiszer csak kell, hogy elégedett légy az eredménnyel. A makacs foltokhoz használhatsz fogkefét vagy tisztítókefét is – óvatosan, körkörös mozdulatokkal dörzsöld át velük a kárpitot, de ne ess túlzásba, mert kibolyhosodik a textil.

MOST MÁR CSAK SZÁRADNIA KELL A KANAPÉNAK. Lehet, hogy egy ideig ecetszaga lesz, de ne aggódj, ez elég gyorsan elillan majd.

A következőkben pedig mutatunk néhány trükköt, amit a profiktól lestünk el!