Ecettel takarítani? – pár perc is elég a hatékonysághoz

Borítókép: Ecettel takarítani? – pár perc is elég a hatékonysághoz Forrás: Canva (evgenyglazunov)
Az ecet simán van annyira hatékony takarításhoz, mint a legnépszerűbb bolti termékek – állítja laboratóriumi tesztek alapján a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Egy korábban megjelent tesztükben bolti tisztítószereket hasonlítottak 20%-os étkezési ecettel, vizsgálva azok baktérium- és gombaölő hatását. A számok azt mutatták, hogy az ecet elpusztítja a baktériumok 99.9%-át! Ezúttal pedig arra voltak kíváncsiak, mennyire rövid idő alatt működik hatékonyan az ecet. Az eredmény szerint azoknak sem kell sokáig tűrniük, akik nehezen viselik el az ecet szagát.

A Nielsen piackutató közvéleménykutatása szerint az emberek 49%-a használ ecetet mosáshoz és takarításhoz, és ez a szám évről évre nő. További 11% jó ötletnek tartja, de még nem próbálta erre a célra.

Mi az a minimum idő, amíg érintkeznie kell a felülettel ahhoz, hogy biztos legyen a hatás? Ez volt a legutóbbi laboratóriumi vizsgálat kérdése, melynek részletes mérési menetét és grafikonokkal alátámasztott eredményét az Egyesület weboldalán megtalálhatjuk.

Gombaölő hatás már 1 perc alatt

Az ecet szaga megosztja a használók táborát, sokan még rövidebb ideig is nehezen viselik, nekik – de másoknak más okok miatt is – fontos lehet, hogy minél rövidebb ideig kelljen használni. Ezért a laboratóriumot megbízták a 20%-os étkezési ecet fertőtlenítőképességének vizsgálatával, ezúttal különböző behatási időkkel: 1 perces, 5 perces és 10 perces méréseket végeztettek.

Az eredmények alapján elmondható, hogy

a 20%-os étkezési ecet az adott vizsgálati körülmények között 5 perc behatási idő után rendelkezik baktériumölő hatással, és 1 perc behatási idő után rendelkezik gombaölő hatással.

Ezt különböző gomba és baktériumtörzsekre vizsgálták, és az ecet minden esetben elhanyagolható mértékűre csökkentette a felületen előzőleg megtalálható kórokozók mennyiségét.

Az ecet messze a legolcsóbb

A hatékonyság és kíméletesség mellet természetesen egy-egy termék ára is fontos szempont vásárláskor. Egy korábbi tesztben megnézték, mennyibe kerülnek átlagosan a vizsgált termékek literenként, az eredmények magukért beszélnek:

  • Domestos Extended Power Pine Fresh – 750 Ft/liter
  • Sanytol univerzális fertőtlenítő spray – 1850 Ft/liter
  • Frosch ecetes tisztítószer – 1000 Ft/liter
  • házilag elkészíthető Ökokörös keverék – 250 Ft/liter
  • 20%-os étkezési ecet – 200 Ft/liter

Az ár mellett az is fontos szempont, hogy a legtöbb bolti tisztítószer számos, egészségre és a környezetre nézve ártalmas hatóanyagot és adalékanyagot tartalmaz, ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete 2019-ben kampányt indított az egészségünkre biztonságos és környezetbarát tisztítószerek népszerűsítésére, például bemutatták a hagyományosnak is nevezhető, tisztításra alkalmas egyszerű szereket: mit tud, mire jó, hogyan használjuk az ecetet, a citromsavat, a szódabikarbónát és társaikat.

Mi helyett használjunk ecetet?

Például általános tisztítószer helyett. Az Egyesület nemrég általános felülettisztítókat vett górcső alá, és arra jutott, hogy ezek használata felesleges, mert a fent említett alternatív és olcsó szerek legalább ugyanolyan jól elvégzik a fertőtlenítést, mint a boltiak, ugyanakkor kevésbé ártanak a természeti környezetnek.

Mit tehet a tudatos vásárló?

  • Ha nem akar lemondani a flakonos, bolti termékekről, akkor a durva hatóanyagú tisztítószerek helyett vásároljon ecet tartalmú öko-címkés tisztítószereket, mert a laboratóriumi eredmények szerint ezek is elvégzik a munka legfontosabb részét.
  • Legegyszerűbb, ha simán étkezési ecetet használ takarításhoz.
  • Válassza a magasabb koncentrációjú, 20%-os ecetet, és hígítsa vízzel otthon akár a kétszeresére, így csökkentheti a háztartás műanyaghulladékát.
  • Ecettel takarítani olcsóbb: egy liter 20%-os ecet ára 200,-Ft körüli.

De ha valaki csak egyetlen dolgot változtatna meg a háztartásában, az legyen a környezet- és egészségkárosító öblítő leváltása az olcsó, környezet-, egészség-, és mosógépkímélő ecetre. Az ecet még a legolcsóbb öblítővel is minimum egy árban van, viszont a környezet, az egészség és a mosógép szempontjából is jobb választás.