Fogyatkozó fecskék

Borítókép: Fogyatkozó fecskék
Ha továbbra is a jelenlegihez hasonló ütemben fogynak fecskéink, 2020-ra mindhárom nálunk honos fajuk eltűnhet az országból. Ezért idén a fecskét választották az év madarának.

Megdöbbentő számok
A Magyar Madártani Egyesület (MME) idén tavasszal tette közzé tíz év adatait feldolgozó elemzését. Az eredmény azért is aggasztó, mert a csökkenés folyamatos. 1999-es állományukhoz képest a füstifecskék a tavalyi évre alig több mint feleannyian, a molnárfecskék harmadannyian, a partifecskék pedig kétharmadnyian maradtak. Régen a fecskéket minden tavasszal visszavárták az emberek, ma azonban egyre türelmetlenebbek vagyunk velük, és tulajdonképpen nem is tudunk róluk sokat.

Emberszerető madarak
A nálunk költő fecskefajok közül kettő – a molnárfecske és a hosszú, villás farktollú füstifecske – alkalmazkodott életmódjával az emberhez. Amikor még nem voltak rovarirtó szerek, nagyon jól jött, hogy a fecskék lakóépületekre vagy állattartáshoz kötődő épületekre rakták fészküket, hiszen ezek a madarak röptükben fogdossák össze a rovarokat. A füstifecske állattartó vidékeken fordul elő elsősorban, védett helyeken készít felülről nyitott, sárból tapasztott fészket, és táplálkozásával mentesíti a háziállatokat a közelükben élő vagy bennük élősködő rovaroktól. Mivel évente kétszer, ritkán háromszor is költ, népes családnak szedi össze a rovaradagot. Ráadásul a kirepült fiókák egy ideig visszajárnak a fészekbe, sőt, néha segítenek táplálni akövetkező költésből született testvéreiket is. Rovarirtással foglalkozik városi rokona, a molnárfecske is, ami ma már nem ritkán panelházakra rakja zárt, mindössze egy nyíláson keresztül megközelíthető fészkét, amelyben két fészekaljat nevel fel évente. A füsti- és a molnárfecskénél sokkal ritkábban láthatunk partifecskét, mivel ez a faj folyómedrek partfalaiban, homok- és sóderbányákban fészkel telepesen, 50–80 centi hosszú, vízszintes költőüregekben, amelyeket csőrével és lábával ás a homokfalba. A ragadozók könnyen hozzáférnek a fészekaljhoz, így ez a fecskefaj viszonylag sűrűn folyamodik pótköltéshez. Bár távolabb él tőlünk, apartifecske is emberbarát tevékenységet folytat, hiszen vizek, nádasok közelében gyűjti össze táplálékul a szúnyogokat, legyeket és levéltetveket.

Fecskekergető emberek
Vonuló madarainkat sokkal több veszély fenyegeti, mint itt maradó társaikat. ASzaharán átkelő, Közép- és Dél-Afrikában telelő fecskéket leginkább a globális éghajlatváltozás okozta időjárási anomáliák tizedelik (például viharok vagy hosszabb csapadékos, illetve száraz időszakok), melyekkel szemben a hosszú vándorút során különösen védtelenek. Fájdalmasan érintik őket a mezőgazdasági termelés közben használt vegyszerek, a szúnyogirtás, illetve a fészkelő helyek drasztikus csökkenése. Magyarországon egyre kisebb szerep jut az állattartásnak, ami a füstifecskék életterét szűkíti. A városi környezetben élő molnárfecskék fészkét leverik a városlakók, az épületek falaira fecskementesítő tüskéket, hálókat szerelnek fel. De nem csak a fészek építésére alkalmas helyek száma fogyatkozik, építőanyagot sem találnak szegények az aszfalt- és betonrengetegben. Ha van építőanyag, a belekeveredett hulladék akár az életüket is veszélyeztetheti. A partifecskéknek még nehezebb otthonra lelni. A folyók szabályozásával az üledékes partfalak eltűntek, így nálunk ma már csak aTisza felső folyásánál vannak népes kolóniák. Ennek hiányában a bányákba települt madarakat sok esetben a munkagépek ítélik halálra. A fecskék körében komoly gondot okoz természetes ellenségeik, a róka, a menyét és a nyest elszaporodása is.

Még segíthetünk!
Az is elég, ha egyszerűen eltűrjük jelenlétüket. Ne romboljuk fészkeiket, higgyük el, nagy hasznunkra vannak. Az ürüléket felfoghatjuk egy fecskepelenkával, mely nem más, mint a fészek alá helyezett tálca. (Részletesebben is olvashatsz róla Jé, ezt nem is tudtam rovatunkban a lap elején.) A fecskéket néhány aprósággal magunk is hozzásegíthetjük a sikeresebb költéshez. Különösen városi környezetben fontos, de szárazság esetén vidéken is ajánlatos sárlelőhelyet készíteni nekik. Ki lehet tenni akár erkélyre vagy ablakpárkányra is egy sárral teli edényt, ha pedig van elég hely kertünkben, egy sarokban sárgödröt tarthatunk fenn. Műfészkek telepítésével vagy fészekalapok kihelyezésével is emberközelbe csábíthatjuk őket. (Ezek házi elkészítéséhez találunk ötleteket a www.mme.hu honlapon.) A partifecskéknek leginkább azzal tehetünk jót, ha a sarjnövényzettel benőtt földfalakat megtisztítjuk akisebb növényektől, lehetőleg ott, ahol a madarak korábban is fészkeltek.

Világszínvonalú fecskemegfigyelés
Az MME egy svájci kutatócsoporttal együttműködve forradalmi megoldást talált afecskék vonulásának nyomon követésére. Érdekes módon a mai napig nem tudjuk, hol telelnek pontosan madaraink, ezen lesz hivatott változtatni a 0,6 grammot nyomó kis szerkezet, a geolokátor. Minthogy a madarak az év felében nem hazánkban tartózkodnak, nemzetközi összefogásra van szükség ahhoz, hogy meg tudjuk menteni őket. A fecskék nyomon követéséhez mi is hozzá tudunk járulni a www.fecskefigyelo.mme.hu oldalon, ahol az adatbázisba feltölthetjük megfigyeléseinket a fiókaszámról, a gyülekezőhelyről, majd később az őszi elvonulásról.

Szöveg: Horváth Zsuzsa, fotó: Profimedia

Ez a cikk az Éva magazin 2010. júniusi számában jelent meg. Minden jog fenntartva!