Percek alatt újra patyolat fehér lesz a talpa a tornacipődnek, ha így tisztítod

Borítókép: Percek alatt újra patyolat fehér lesz a talpa a tornacipődnek, ha így tisztítod Forrás: Pexels/ Deybson Mallony
Amikor azt hinnénk, hogy a sneaker, tornacipő, dorkó ennél már nem lehet népszerűbb, akkor kiderül, hogy dehogynem. És ez jó, mert az edzőcipők nem csak divatosak, kényelmesek is. Ám a szép fehér gumitalpak az utcán járva órák alatt koszcsíkosak lesznek, és az egyszerű víz-szappan kombináció ezt a poros, kormos városi szennyeződést sokszor nem oldja le. Megoldások következnek a problémára.

Ez a cikk az Éva Magazin 2022-es 2. lapszámában jelent meg először: Hogyan tisztítsd meg a cipők gumi talpát? címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Használj száraz kefét a laza szennyeződések eltávolítására. Keverj össze egy rész szódabikarbónát egy rész mosószerrel. A szódabikarbóna súrolószerként működik, így felerősíti a mosószer tisztító hatását. Ecsettel vagy szivaccsal vidd fel a keveréket a cipő gumifelületeire és körkörös mozdulatokkal dörzsöld át vele. A textil részeket kerüld el! Használj kiöblített szivacsot a gumi lemosásához. Ha nagyon elszennyeződött a gumi, ismételd meg az egész műveletet még egyszer. Fontos, hogy a végén alaposan mosd le a tisztító keveréket, különben sárgulást okozhat.

Forrás: Unplash/ Maria Fernanda Pissioli
A szódabikarbóna súrolószerként működik, így felerősíti a mosószer tisztító hatását.

Egy másik bevált módszer: tölts meg egy akkora serpenyőt, amekkorába belefér egy pár cipő, nagyjából egyujjnyi vízzel – vagy annyival, hogy egy kicsivel a talp és a textília határa alá érjen (mikor belehelyezed a cipőt, emelkedni fog a szintje). Adj egy kis mosogatószert a vízhez és tedd bele a cipőket. Áztasd a gumit pár percig, ha nagyon koszos, akkor akár negyedóráig is, majd kefével, körkörös mozdulatokkal sikáld le a szennyeződést. A gumi megtisztítására alkalmas a körömlakklemosó is (acetonmentes). Először öblítsd le a nagyobb szennyeződéseket, sarat, használhatsz egy kis mosószert vagy szappant is az előmosáshoz. Ezután töröld szárazra a felületet és vattakoronggal vidd fel rá a körömlakklemosót, aztán dörzsöld át vele. Ez a módszer különösen jól működik a karcolásnyomokon. Ha már az egész szép egyenletes fehér, öblítsd le a gumit, töröld át, és tádám! Olyan lesz, mint új korában.