Még több infó: Amíg a gyerek nem teker

Borítókép: Még több infó: Amíg a gyerek nem teker
Az augusztusi számban írunk arról, hogy hogyan lehet gyerekeket biztonságosan kerékpáron szállítani. Még néhány adat csak online.

Kerékpárral közlekedni mára ismét divatos és praktikus megoldást jelent, melyből nem maradhatnak ki a gyerekek sem. Nem másodlagos szempont ez esetben sem a megfelelő elővigyázatosság, hisz nem csupán saját egészségünk a tét.
Sokszor kerülünk olyan helyzetbe, amikor bizony a kényelem helyett a biztonságot kell előtérbe helyezni és amióta világ a világ, a kínálat szélesedésével a gyártók folyamatosan arra törekednek, hogy ne kényszerüljünk ilyen választásra. Nem történik ez másképp a gyerekbiztos biciklik esetében sem. A megoldási variációkkal oldalakat lehetne megtölteni: a 4 év alatti korosztálynál alkalmazható első üléses verziótól kezdve az utánfutón, hátsó elhelyezésen át a Magyarországon kevésbé ismert Trail gaterig minden előfordul mi szem-szájnak, illetve pénztárcának ingere. Akár kötelező, akár nem, mindig adjunk gyermekünkre megfelelő bukósisakot! Az alábbi néhány sor egyfajta kiegészítőként szolgál az augusztusi számban megjelent cikkhez, mellyel teljesebb képet kaphatunk a kiegészítőkről.

A hátsó ülést kedveljük stabilitása, a szinte már hungarikumnak számító útminőséggel való konformitása és nem utolsósorban a benne rejlő sokféle megoldási lehetőség okán: míg alapesetben a súlymaximum 15-16 kg, viszont ha a hátsó villa van terhelve, akkor akár 22 kilós gyerek is szállítható. A legújabb modellek már dönthetők is, ami nem jön rosszul, mert a kicsik a rázkódástól könnyen elalszanak.

Majdnem riksa
Hollandiában nagyon népszerű egy speciális kerékpár, melyen a kormány elé egy kisebb-nagyobb, akár három gyerek szállítására is alkalmas bokszot szerelnek. Itthon is kapható, de túl az árán, óriási hátránya, hogy járdára szinte lehetetlen vele felhajtani, és ha az autósok elfoglaták a járdát, nem lehet elférni. Hollandiában mindez elképzelhetetlen, ha arra jártok már csak a buli kedvéért is béreljetek egy ilyen cangát.

A német TEST.de magazin alapos tesztek során rangsorolja az eszközöket – íme egy kis ízelítő:


Tesztjeikben az előre szerelhető kerékpárülések mindegyike épp csak közepes, vagy elfogadható minősítést kapott. Ha egy termék ilyen minősítést nyer a Gut illetve a Ser Gut test.de feliratot büszkén teszik fel a gyártók a termékre.
Halandó számára szinte érthetetlen, de hasznos lehet a szabványügyi előírásokról szóló törvény: www.mszt.hu

Teljes áttekintés található az augusztusi Éva magazin Amíg a gyerek nem teker című cikkében!

Szerző: Kalmár Virág, Fotó: Europress

Kapcsolódó cikk:Amíg a gyerek nem teker