Edd meg a spenótot
Kevés olyan étel van, amit a kicsik hevesebben utálnának, mi, szülők pedig elszántabban próbálnánk lenyomni a torkukon, mint a spenótfőzelék. Buzgóságunk oka a spenót legendásan magas vastartalma – tudjuk jól, a nagy erőpróbák előtt Popeye is egy doboz spenótot döntött magába, amitől hatalmasra dagadt amuszklija. Sajnos azonban a spenót kiugró vastartalma tényleg csak legenda: aszárazbabban, a lencsében vagy pláne a húsokban, belsőségekben sokkal több van ebből a vérképző szerveink számára oly fontos anyagból. A téves közhiedelem oka vélhetően egy tudományos baki. 1870-ben egy nagy tekintélyű német professzor, dr. Emil von Wolf egy olyan tápanyagtáblázatot tett közzé, amelyben rossz helyre került a tizedesvessző, növényünk így tett szert indokolatlan hírnevére. A spenót persze ezzel együtt nagyon egészséges táplálék, de nem elsősorban a vas miatt, hanem mert igen gazdag különböző vitaminokban és antioxidánsokban, sárga színezőanyaga, a lutein pedig látásunk megőrzésében segít. Ráadásul még finom is – bár erre csak felnőtt fejjel jön rá az ember.
Szerző: Móray Gábor, fotó: Profimedia.hu. Ez a cikk a 2011. évi augusztusi számban jelent meg. Minden jog fenntartva.