Miért hal meg azelőtt a cserepes bazsalikomod, hogy elfogyhatna?

bazsalikom,tippek Forrás: GettyImages
Hiába teszel meg mindent azért, hogy életben maradjon a fűszernövényed, mégis havonta dobsz ki egy-egy újabb cseréppel? A hiba nem benned van!

Sőt, a boltokban kapható bazsalikomokat, mentákat és citromfüveket is teljesen felesleges szidni, még akkor sem, ha alapvetően nem éppen ideális körülmények közül kerülnek a marketek polcaira; nem óvják meg a gyökereiket, mesterséges fényt kapnak, és sokszor túl kicsi cserépbe ültetnek irreálisan sok tövet, amitől hamar elpusztul(hat). Jó, ha tudod, hogy ezeket a növényeket nem is szánják többre, mint instant fűszernek, amik valamivel tovább bírják, mint csokorban vagy zacskóban kapható társaik, de nem is húzzák olyan sokáig, mint a kertészetekben árult egyedek. Pár étkezés, aztán a tiszavirág életű növénynek be is fellegzett.

Ha szeretnéd, hogy mindig legyen otthon friss bazsalikomod, ami sokáig veled marad, elmondom a mit kell tenned!

Adj neki esélyt

Amint hazavitted a bolti cserepes fűszernövényt, ültesd át egy nagyobb vagy több kisebb cserépbe. (Az általános virágföld tökéletes erre a célra.) Ezután locsold meg, majd tedd a lakás legvilágosabb pontjára, vagy ha ki tudod tenni a szabadba, akkor tégy így.

Vásárolj kertészetből

És onnan is a kisebb, tömöttebb egyedeket válaszd, amelyek erősebbek. Tudniillik minél bokrosabb egy növény, annál életerősebb, így sokkal több az esély rá, hogy sokáig a társad marad.

Tartsd szem előtt az igényeit, és a tiédet is

  • Lehetőleg reggel vagy este öntözd, pláne a nyári forróságban, amikor rátűzhet a nap. Vízigényes növény, de nem szabad túllocsolni.

  • A legjobb, ha a földje mindig kissé nedves, de nem áll víz a cserép alatt.

  • Mindig érje kellő mennyiségű napfény. Ez nem csak az egészsége miatt fontos. Ennek köszönheti aromás illóolajtartalmát is.

  • A tápszerektől (és a túlzásba vitt locsolástól) ugyan szép nagyra nő a növény, azonban az íze kevésbé lesz intenzív.

  • Leveleit mindig fentről csípd le, így mindig tömött, bokros lehet a bazsalikomod, hiszen rákényszeríted ezzel, hogy újabb hajtásokat hozzon.

  • Ne hagyd, hogy virágot hozzon, mert úgy rövid időn belül el fog pusztulni.

  • Soha ne szedd le egyszerre az összes levelét, különben szintén elpusztul.

  • Nagy nyári hőségben érdemes időközönként spricnivel is locsolni, így dúsabb és zöldebb hajtásokat hoz majd.

A legjobb hackek, ha egészséges és gyönyörű szobanövényekre vágsz