Legyél te is antikertész: nevelj buja vadont nyolc lépésben

antikertészet,kertészkedés,ungardening Forrás: Getty Images
Meguntad a szépen manikűrözött gyepet, a trimmelt bokrokat? Szeretnéd, ha a kerted természetesebb, „szabálytalanabb” édenné válna? Segítünk...

A természet régen gyönyörű, fésületlen, öntörvényű valami volt. Ebből a szemszögből nézve a gondozott kertek valójában a természet megzabolázott, ellenőrzött, pórázon tartott változatai. Még a letarolt, leégetett, kiirtott, lebetonozott város kontextusában is mesterkéltnek hatnak ezek a zöld szigetek. Főképp annak tudatában mondjuk ezt, hogy ma már a Föld felületének kevesebb mint negyede vadon. A természetes élőhelyek, ökoszisztémák helyét átvették a felszántott termőföldek (ezek a bolygónk szárazföldi felületeinek 40 százalékát foglalják el) és más ipari vagy mezőgazdasági fejlesztések.

Legalább a pázsitjainkat és szépen rendben tartott kertjeinket hagyhatnánk a maguk természetességében burjánzani. Az antikertészkedés (#ungardening) már kész mozgalomként terjed a neten, és természetesen nem azt jelenti, hogy abba kell hagyni a kerti munkálatokat és hagyni, hogy elvaduljon, elgazosodjon a növényzet. Inkább új attitűddel kell nekilátnunk a kertünk gondozásához. Ahelyett, hogy egy ellenőrzött környezetet teremtenénk, az antikert új ökológiai menedéket jelenthetne az őshonos növény- és állatvilágnak.

A művészien megmetszett rózsabokrok helyett itt van néhány antikertész tipp, hogy természet ősanyánk szívesebben látva érezze magát: