Új lakásba költözöl? 6 dolog, amit mindenképp tegyél meg előtte!

Borítókép: Új lakásba költözöl? 6 dolog, amit mindenképp tegyél meg előtte! Forrás: Pexels/Ketut Subiyanto
Ha új helyre költözöl, minden szempontból nagy fába vágod a fejszédet. Számos új dolog és változás lesz majd az életedben, és ezzel párhuzamosan megannyi teendővel és feladattal kell számolnod. Te minden szempontból felkészültél a költözésre?

A lakóhely változtatása mindenkire nagy hatással van, hiszen otthagyva régi megszokott kuckónkat új kihívások elé nézünk azzal, hogy egy új otthon mellett tesszük le a voksunkat. A költözés mindig alapos utánajárással és sok-sok előkészülettel jár, hogy amikor eljön az a bizonyos nagy nap, minden zökkenőmentesen menjen. Ha költözöl, a sokszor stresszes események forgatagában fontos, hogy mindenre előre gondod legyen.

Legjobb, ha előre készítesz egy ütemtervet, hogy mikor mire kell sort kerítened. Ha nem kezdesz bele időben az egyes feladatok eltervezésébe, később könnyen szembesülhetsz vele, hogy hogy nem jut elég időd mindenre vagy valamit kifelejtesz a teendők listájából. Ez pedig nagyon hamar felesleges stresszhelyzetet és kapkodást eredményezhet. Annál pedig nincs is rosszabb, amikor ott áll az ajtódban a költöztető, a család és az egész baráti társaság, te pedig idegesen szembesülsz vele, hogy mivel nem hagytál elég időt a tervezésre, valami hibádzik. Ne sajnáld az időt a gondolkodásra és az alapos munkára, nyugodtan írj listát, mit kell elvégezned és adj meg magadnak határidőket is, amire azt teljesítened kell.

Forrás: Pexels/Cottonbro Studio

A csomagolás kulcsfontosságú

Érdemes például előre kitalálnod, mit mibe csomagolsz, és ennek függvényében megfelelő mennyiségű dobozt, tárolót és zsákot beszerezned. Fontos, hogy gondolj törékeny holmijaidra is, és szerezz be a szállításukra alkalmas csomagolást, például újságpapírt poharaidnak, vázáidnak és egyéb kényes eszközeidnek.

Vegyél színes ragacsos papírt, mellyel könnyedén fel tudod címkézni, és a későbbiekben szétválogatni a különböző dobozokat. Mindenre írd rá, hogy mi van benne, mert egy felirat nélküli doboznál nincs is ilyenkor idegesítőbb.

Ha valamit zacskóba teszel, ügyelj rá, hogy nehogy kilukadjon, és ne tegyél bele nagyon nagy súlyt, mert a költözés során nehezebb lesz felemelni, és ha kicsúszik a kézből, könnyen kiborulhat a tartalma a koszos földre. Válassz extra erős zsákokat a nagyobb súlyoknak, hogy a szállításuk biztos legyen. Szerezz be sztreccsfóliát vagy buborékfóliát, melybe szintén kényesebb tárgyakat tudsz becsomagolni.

Alábbiakban 6 tanácsot gyűjtöttünk össze, melyeket mindenképpen érdemes megfogadnod annak érdekében, hogy a költözés zökkenőmentes legyen: