10 dolog, amit nem tisztítunk rendszeresen, pedig nagyon is kellene!

Borítókép: 10 dolog, amit nem tisztítunk rendszeresen, pedig nagyon is kellene! Forrás: Canva (SHOTPRIME)
A takarítási rutin mindenkinek hozzátartozik az otthoni feladatok listájához. Sok háztartás időről időre meghatározott ütemtervvel rendelkezik, hogy mit, mikor kell kitakarítani. Nem minden területet tisztítunk azonban rendszeresen és megfelelően, pedig igenis kellene. Te tudod, melyek azok a részek otthonodban, melyek takarítására kiemelt figyelmet kellene fordítanod, de valahogy mégsem kerül rájuk olyan sűrűn a sor?

Az otthoni takarítás nem tartozik senki kedvenc elfoglaltsága közé. Vitathatatlan, hogy néhány mozdulattal, egy-egy szőnyeg felporszívózásával, az ablakok időnkénti lepucolásával vagy a fürdőszoba-WC kombináció tisztává varázsolásával nagyban hozzájárulunk saját magunk és környezetünk tiszta érzetéhez. Mégis, ha a különböző tisztítási feladatokra gondolunk, gyakran a szőr is feláll a hátunkon tőlük, hiszen ki szereti folyton az otthoni csuszatolásra pazarolni szabadidejét?

Van, aki havonta takarít ki bizonyos területeket otthonában, mások hetente látnak neki a kötelező házimunkának, míg megint mások a napi rendszerességű takarítást választják. De még egy jól felépített ütemterv ellenére is csúszhat hiba a folyamatba, és lehetnek olyan területek otthon, melyek bizony kimaradnak a listából. Ennek oka, hogy például nagyon magasan, szinte elérhetetlen távolságban vannak, vagy valamilyen bútor mögött helyezkednek el, és nehéz hozzájuk férni.

Forrás: Canva (SHOTPRIME)

A tiszta és egészséges otthon azonban nagyon fontos, így az is, hogy a takarítással minden területet lefedjünk. Ha valami sokáig kimarad a tisztítandó dolgok listájáról, könnyen rárakódik a por vagy bepenészedik, ami számos egészségre káros mikroorganizmus elterjedését eredményezheti. Így kerül a levegőbe és a bútorokra a por, a penész, a poratkák vagy egyéb vírusok. Alábbiakban 10 tárgyat és területet gyűjtöttünk össze, melyek időközönkénti takarítását jobb, ha te is beiktatod a mindennapokba.

Ints búcsút a baktériumoknak és vedd fel ezeket a dolgokat te is a takarító listádra:

Ajtókeretek

Ne hagyd figyelmen kívül az ajtókeretek tisztítását, hiszen attól, hogy nem látszik, még ugyanannyi por tud felgyülemleni rajtuk. Töröld át őket legalább havonta egy alkalommal, ezzel meggátolva az allergének fokozódását. Tisztításukkal hozzájárulhatsz az általános tisztaságérzet fenntartásához, és nem utolsó sorban egy tiszta ajtókeret rengeteget dob egy átlagos nyílászáró kinézetén is.

Forrás: Canva (toa55)

Fal és mennyezet

Nem is gondolnád, hogy a puszta falon mennyi szennyeződés tud megtelepedni. Természetesen ennek mértéke függ a lakásban élők szokásaitól is pl. egy rendszeresen bent dohányzó családnál vagy egy nem megfelelő elszívással rendelkező konyhánál sokkal piszkosabb érzetet nyújthatnak a falak. Pókhálózd le őket sűrűn, és ne feledd a mennyezet takarítását legalább évente egy alkalommal beiktatni. Ha a falak színe már nem a régi, gondolkozz el a tisztasági festésen is.

A lenti galériában további 8 dolgot mutatunk, amit nem tisztítunk rendszeresen, pedig nagyon is kellene!