Amikor Olivia de Havilland bemutatta Grace Kellyt Rainier monacói hercegnek

olivia de havilland, grace kelly,
Forrás: Wikimedia Commons

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

O

Olivia de Havilland 104 évesen, július 25-én hunyta le örökre a szemét. De nem egyedül az Elfújta a szél tette híressé.

Grace Kelly házassága Rainier monacói herceggel korának egyik legismertebb valóra vált tündérmeséje volt. És a most elhunyt hollywood színészlegenda, az Elfújta a szél sztárja, Olivia de Havilland komoly szerepet játszott a tündérmese létrejöttében. Akkori férjével, Pierre Galante-tal ugyanis lényegében megszervezték a két fiatal találkozását.

1955 tavaszán de Havilland épp friss házasként élt Párizsban (nem sokkal azelőtt költözött oda és ott is élt haláláig) Galante-tal, a Paris-Match című hetilap szerkesztőjével. Május negyedikén az ifjú pár felszállt egy Cannes-ba tartó vonatra (a People magazin arról is megemlékezik, hogy a vasútvonal a francia Riviéra legszebb városain haladt keresztül), hogy részt vegyenek az éppen esedékes filmfesztiválon, amelyet akkor még csak nyolcadik éve rendeztek meg. Itt, a vonaton futott össze Grace Kellyvel; korábban sosem találkoztak.

Namármost de Havilland és Kelly egyaránt nagy lázadók hírében álltak Hollywoodban. Kellyt épp felfüggesztette a filmstúdiója (akkoriban minden színésznek kizárólagos szerződése volt egy-egy stúdióval), az MGM, miután nem akart Robert Taylor színésszel forgatni. Amikor a házaspár megtudta, hogy az akkor 25 éves Kelly is a vonaton van, Galante kitalálta, hogy meghívja őt vacsorára a Paris-Match főszerkesztőjével, Gaston Bonheurrel, és úgy intézik, hogy Rainier monacói herceg (aki ekkor 32 éves volt) is tiszteletét tegye. A főszerkesztő lelkesen támogatta az ötletet.

Grace visszafogott, öntudatos, jólnevelt fiatal nő benyomását keltette rám

– idézte fel később a sorsdöntő találkozást de Havilland, amely „egy szűk peronszakaszon történt az étkezőkocsi és a mellette levő vagon között, ahol megállítottam és megkérdeztem, hogy beleegyezne-e egy találkozásba Rainier herceggel. Azonnal igent mondott, de mint profi előadóművész megjegyezte, hogy a találkozást előbb jóvá kell hagynia a cannes-i látogatását szponzoráló stúdiónak, az MGM-nek.”

Amikor megérkeztek Cannes-ba, Galante felhívta Kellyt, hogy elmondja neki: Rainier meghívta a palotájába péntek délutánra. Kelly egy másik elfoglaltsága miatt elhárította ezt a meghívást, mire Rainier egy korábbi időpontot javasolt, amibe Kelly beleegyezett. Az egész egyeztetés Galante közvetítésével történt.

olivia de havilland, pierre galante,
forrás: Getty Images
Olivia de Havilland és akkori férje, Pierre Galante

Sajnos pénteken néhány kellemetlen körülmény majdnem meghiúsította a randevút. Egy munkássztrájk miatt ugyanis áramszünet volt a fesztiválon, elmaradtak vetítések, és ami még drámaibb, se hajszárító, se sminktükör-megvilágítás, se vasaló nem állt Kelly rendelkezésére. De Kelly már megígérte, hogy ott lesz délután Rainier palotájában, ezért hátrafogta a haját, virágokat tűzött bele, felvett egy vasalást nem igénylő ruhát (egy vastag, virágos selyemtaft darabot) és a lépcsőn sietett a rá várakozó két autóhoz, mivel a lift sem működött.

Igenám, de nem csak az autók vártak rá, hanem egy sereg paparazzi is, és mire a színésznőt szállító autó megküzdött velük, elkéstek. Rainier ekkor már nem volt a palotájában. Később visszatért és megkérdezte Kellyt, szeretné-e látni a 225 szobás palotát. Kelly azt válaszolta, hogy már körbevezették. A herceg nem jött zavarba és felajánlotta, hogy megmutatja a színésznőnek a magánállatkertjét. A Paris-Match fotóriporterei is elkattintottak néhány képet, mielőtt Kelly visszasietett volna Cannes-ba. „Pierre később lelkesen magasztalta Grace-t, amiért hibátlanul tartott lépést a hercegi protokollal.”

Az első találkozás után Kelly és Rainier levelezésbe kezdtek. A kapcsolatukat titokban tartották hét hónapig, azaz 1955 karácsonyáig, amíg Rainier át nem hajózott Amerikába, hogy megkérje Grace kezét.

grace kelly, rainier monacói herceg
forrás: Getty Images
Grace Kelly és Rainier monacói herceg esküvője

Sajnos de Havilland nem tudott részt venni „az évszázad esküvőjén”, mert éppen terhes volt lányával, Gisele-lel. Galante ott volt az esküvőn.

Később még egyszer keresztezte egymást az útjuk. „Egyetlenegyszer találkoztam Grace Kellyvel azután, hogy összefutottunk a Cannes-ba tartó vonaton - emlékezett vissza a most elhunyt sztár. - Épp egy amerikai barátommal ebédeltem egy párizsi étteremben, amikor megpillantottam Grace hercegnőt a helyiség túlvégében a lányával, Karolina hercegnővel, aki akkor tízéves lehetett. Távozásukkor Grace hercegné odajött az asztalunkhoz, hogy köszönjön nekem. Természetesen felálltam és térdet hajtottam előtte.”


Ez a képgaléria Olivia de Havilland századik születésnapja alkalmából készült 2016-ban. Nézzétek meg!

Nézd meg a galériánkat>9 kép
Olivia de Havilland 100 éves
Tovább olvasok
Kép
A saját esküvőmön ismertem meg életem szerelmét, aki nem a vőlegényem volt

Azért a többségünk úgy készül a saját esküvőjére, hogy aznap élete szerelmének mondja ki a boldogító igent, fogad örök hűséget, megy bele a jóban-rosszbanba, holtunkiglag, holtáiglan. Eszter is így kelt fel azon a fülledt, nyári, szombati napon, amikor szentül meg volt győződve arról, hogy pár óra múlva ahhoz a bizonyos nagy Ő-höz megy hozzá. De nem. A nagy Ő ugyanis ott várta őt a saját lagziján, a vendégek között.

Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kép
Legyen buli a szüret! – Íme, 5 biztos tipp hozzá

A bor összehoz – ezt régóta tudjuk. De az talán sokaknak új információ, hogy magának a borkészítésnek is megvan ez a varázsereje, kezdve rögtön a szürettel. Ahogy egy disznótor vagy egy paintball csata, úgy a szőlő betakarítása is lehet igazi társasági esemény – annyi különbséggel, hogy ez utóbbi biztos nem ér véget naplementével.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem