JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Lomtalanítás

Borítókép: Lomtalanítás
Megbotlani egy kupac szemétben ősszel vagy tavasszal az utcán természetes dolog. Elnézést. Egy kupac lomban.

Az angoloknál car boot sale-nek hívják. Nyugat-Európa más országaiban felhasználják a régit, Amerikában garázsvásárt tartanak. Magyarország pedig fosztóképzővel nevesíti.

A fővárosban évente egyszer lomtalanítanak. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) úgynevezett körzeteket alakít ki Budapest területén. Idén 157 körzetet jelöltek ki. Mint Horváth Lászlótól, az FKF helyettes szóvivőjétől megtudjuk, minden körzet eltakarítására egy napot szánnak. A lom elszállítása ingyenes, vagyis inkább a szemétdíjba számít bele. A társaság minden körzetben a postaládákba eljuttatott hivatalos levélben, illetve plakáton másfél-két héttel korábban tájékoztat a lomtalanítás időpontjáról. Ha szeretnéd tudni, hogy pontosan mikor lesz lomtalanítás, tudakozódhatsz a kék számukon is.

A vidéki városokban a helyi önkormányzatnál lehet érdeklődni a lomtalanítás időpontjáról. A kisebb településeken pedig, amit tudnak, újrahasznosítanak. A fát tüzelőnek használják, komposztálnak. Ők az első számú újrahasznosítók. Egy budapesti panellakásban mégsem fűthetünk a fölösleges bútorral mint tűzifával – mondja Horváth László.

Aeroszolos szórópalackok, növényvédő szerek, sütőzsiradék, fénycső, izzó, szárazelem, elektronikai hulladék, gumiabroncs. Ezek mind veszélyes hulladéknak számítanak. Aveszélyes hulladékokat a lomtalanítás alatt az FKF kijelölt alkalmi gyűjtőpontjaira kell vinni, a lomok közé nem szabad ilyen hulladékot kikészíteni. Ugyanígy a szelektív szigetekben gyűjthető hulladékot (papír, műanyag stb.) sem célszerű a lomtalanításokon kihelyezni.

Tavaly közel 370ezer köbméter lomot szállítottak el. „Ez egy kicsit kevesebb, mint 2008-ban” – tájékoztat Horváth László. A helyettes szóvivő szerint az emberek egyre környezettudatosabbak. Sokszor a gyerek figyelmezteti a szüleit, hogy melyik szelektív hulladékgyűjtőbe mit kell dobni. „Ne oda dobd, apu, az fehér üveg” – mondja a kisfiú az apjának a szelektív hulladékgyűjtőnél.


Hulladékudvarok
1996 óta működnek 
a hulladékudvarok, ahova egész évben várják az újrahasznosítható csomagolási hulladékot, valamint a veszélyes hulladékok néhány fajtáját. Budapesten 15 hulladékudvar van. Több vidéki városban is működik hulladékudvar. hulladekudvar.hu/lakossagi-hulladekudvarok-adatbazisa

Elérhetőségek
A budapesti lomtalanítások időpontjáról, 
a veszélyeshulladék-gyűjtőpontokról és minden kapcsolódó témáról atársaság honlapján (fkf.hu), valamint a kék számukon: 06 40353-353 (FKF-FKF) kaphatsz felvilágosítást.

Szöveg: Nikodém Vanda, Fotó: mti