5 tény a koronavírusról főleg annak, aki legyint rá

távolságtartás,koronavírus
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A kormány szombattól kijárási korlátozásokat vezetett be, ennek ellenére sokan még mindig nem veszik komolyan a veszélyt. Az önzés ideje lejárt! Térjünk észre, és jegyezzünk meg öt dolgot, hiszen akárcsak egy ragályfilmben: a szabálykövetéssel életeket mentünk!

Nagycsoportos kirándulások. Nyugdíjas szülők, akik ragaszkodnak a családi ebédhez. Tömeges karantén-házibulik. A félelmetes előrejelzések, a korlátozások és a hírességek rábeszélő videói ellenére sok ember még mindig nem veszi tudomásul, hogy a koronavírus komoly veszély, és hogy a biztonságért minden ember felelősséggel tartozik. Íme öt tény, amelyet el kell küldenünk makacs és meggondolatlan barátunknak, családtagunknak, hogy végre meghallgassanak bennünket.

1. Az emberek a betegség nagyon korai szakaszában, még a tünetek megjelenése előtt fertőzhetnek. Egy németországi kutatók által készített tanulmány szerint kilenc koronával fertőzött ember már a fertőzés első napján óriási mennyiségű vírust terjeszt el - több ezer vagy akár millió „példányban” -, akkor, amikor még csak enyhe tüneteik vannak. A vírusszint az orrban és a torokban az első nap a legmagasabb, és az azt követő napokban csökken. Ez arra utal, hogy a fertőzött emberek a vírust akkor is elterjesztették, mielőtt azok tünetekkel jártak volna.

2. A tünetek fertőzés utáni megjelenése akár 11 napot is igénybe vehet. A kutatások kimutatták, hogy az átlagos lappangási idő öt nap. Ez azt jelenti, hogy néhány embernél a szimptómák hamar megjelennek, másoknál viszont később. A tanulmány arról is beszámolt, hogy csak 2,5%-nál jelentkeztek tünetek két nappal a megfertőződés után, és az emberek 97,5%-a volt tünetmentes 11 nap után. Ez azt jelenti, hogy ha valaki kapcsolatba lépett a vírussal, akkor a biztonság kedvéért teljes 14 napot karanténban kell töltenie. Ez az időkeret különösen fontos, mivel ebben az időben mindenki nagyon fertőző lehet, csak nem ismeri fel.

3. A vírus a felületeken legfeljebb három napig él. Egy kísérletben a tudósok koronavírust tartalmazó aerosolt készítettek, majd különböző felületekre permetezték, hogy ellenőrizzék, mennyi ideig képes túlélni. A réznél a vírus legfeljebb négy órán, kartonon legfeljebb 24 órán keresztül, műanyagokon és rozsdamentes acélon pedig két-három napig volt kimutatható.

Ez azt jelenti, hogy a tárgyak sokkal hosszabb ideig szennyezettek maradhatnak, az emberek pedig megfertőződhetnek a vírussal, ha megérintik a tárgyat, utána pedig az arcukat fogdossák.

Fertőzhetnek akkor is, ha valaki belélegzi a megbetegedett személy tüsszentését, köhögését vagy kilégzését.

4. A fertőzés aránya exponenciálisan növekszik. A WHO becslése szerint a továbbfertőzési mutató 2 és 2,5 között van, ami azt jelenti, hogy mindenki, aki beteg, további két vagy három embert fertőz meg. Ilyen ütemben a vírussal rendelkezők száma hat naponként megduplázódik. Ez az arány arra a következtetésre vezette az epidemiológusokat, hogy a lakosság 40–70% -át fertőzheti meg a vírus, ha nem kerül sor távolságtartási intézkedésekre.

5. Nem csak az idős emberek szenvedhetnek súlyosan. Nagyon sok fiatal bagatellizálja a Covid-19 kockázatát, mivel a jelentések a halálesetek nagy részében 60 évesnél idősebb személyekről szólnak. Az amerikai járványvédelmi központ (CDC) új jelentése szerint az Egyesült Államokban a kórházba került emberek 38% -a 20 és 54 év között volt, az intenzív osztályokon lévő ágyak 12% -át pedig 20–44 éves emberek foglalták el. Tehát: ha a vírus nem is öl meg fiatalként, attól még nagyon beteggé tehet.

Ezek az információk persze nem azt jelentik, hogy essünk pánikba! De a járványt komolyan kell venni, mert mindenki felelősséggel tartozik a saját, és mások egészségéért. A vírushordozás elkerülése érdekében tehát szilárdan rögzíteni kell a társadalmi tudatban: a ragály megzabolázásának leghatékonyabb módja a társadalmi távolság szigorú gyakorlása.


Szóval a legjobb, ha otthon maradsz és inkább társasozol esténként a családdal:

Nézd meg a galériánkat>6 kép
A legjobb társasjátékok, amikkel a karanténban repül az idő
Tovább olvasok
Kép
Eszel te eleget? Íme 5 jel, hogy több kalóriára van szükséged

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is). A runnersworld.hu cikke.

Kép
Ha én lépek ki egy kapcsolatból, nehezebben viselem, mint amikor engem hagynak el

Apológia az Elhagyóért, akit közmegvetés sújt, pedig neki is van szíve. Adrienn története.

Kép
Immunrendszer erősítése? 3 mítosz, amit nem szabad elhinned ezzel kapcsolatban

Hogyan lehet az immunrendszert megerősíteni? Mindenekelőtt tudnod kell, mi az, amit nem szabad többé elhinned ezzel kapcsolatban!

Kép
11 dolog, amit anyák csinálnak, amikor senki nem látja őket

A WC-ben sírunk, dugicsokit eszünk és alvás helyett a gyerekeink fotóit nézegetjük. De ezzel még nincs vége a listának...

Kép
Most akkor tényleg fel akart szedni a 70 éves tanárom?

Felnőtt fejjel ültem be ismét az iskolapadba, coachingot tanulni. Imádtam minden percét. Imádtuk Frigyes tanár urat is, mert szellemes volt és elbűvölő. Később egy cukrászdában is megpróbált elbűvölni. Franci története

Kép
Így borozik Molnár Andi

Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Sorozatunkban ismert emberek mesélnek erről. Ezúttal Molnár Andrea táncost kérdeztük.

Kép
A férjem kedvéért sterilizáltattam magam, majd épp ezért hagyott el

Három lányunk született. Szerettünk volna fiút, persze, de azt mondtuk, hogy 3 gyerek azért elég. A férjem mondta ki a végszót: ne próbálkozzunk tovább. A harmadik császármetszés alkalmával éltem is a sterilizálás lehetőségével. Aztán két év múlva közölte: mégis szeretne egy fiút. „És ki fogja tovább vinni a családnevet?” – kérdezte. Majd bejelentette, hogy mivel nekem már nem lehet gyerekem, így elhagy.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem