JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Hat kérdés, amit reggelente tegyél fel magadnak, hogy bírd a karantént

hála,kérdés,karantén Forrás: Kedves Katalin
Ez a hat egyszerű kérdés a karantén vagy a szociális távolságtartás időszakában is segít strukturálttá tenni a napot és egy csomó stresszt levesz a válladról.

Akár hatósági karanténban vagy, akár egyszerűen rád is vonatkoznak a kijárási korlátozások, biztosan te is azon vagy, hogy olyan normális életet teremts magadnak és a családodnak ebben a szürreális időszakban, amilyet csak lehet.

De a szorongás, a félelem és a bizonytalanság az egészség és a pénz miatt túl erősen jelen van. Éppen ezért fontos a mindennapos öngondoskodás, fizikailag és mentálisan egyaránt.

A pszichológusok arra figyelmeztetnek, hogy muszáj strukturálni a napunkat annak érdekében, hogy megőrizd a józan eszed. Ezen felül rengeteget segít, ha minden nap felteszed magadnak a következő hat kérdést. Egyszerűen írd fel ezeket egy post-itre vagy más papírfecnire (vagy nyomtasd ki az alábbi fotót), és tűzd ki a monitorod tetejére vagy bárhová, ahol könnyen észreveszed:

hála,kérdés,karantén
Forrás: Kedves Katalin
Miért vagyok ma hálás?
Kitől kérdezem ma meg, hogy van?
Milyen elvárást engedek el ma?
Mit csinálok ma a szabadban?
Hogyan mozgatom ma át a testem?
Ma milyen szép dolgot hozok létre, gondozok vagy engedek be az életterembe?

A kérdéseket eredetileg Brooke Anderson amerikai fotóriporter posztolta ki a saját közösségi felületein, és legalább 100 ezerszer megosztották. Néhány kommentelő a maga kérdéseit is hozzátette, például: „Milyen egészséges ételt főzök ma magamnak?” vagy „Hogyan tartom ma rendben a teret, amiben élek?”

Anderson számára a legnehezebb a „Milyen elvárást engedek el ma?” kérdés volt.

Olyan nagy nyomást éreztem magamon, hogy kihasználjak minden percet, hogy végigcsináljak egy halom projektet, tennivalót, elolvassam az összes emailt és így tovább. Muszáj volt emlékeztetnem magam, hogy világjárványban élünk, ezek szörnyű, nyomasztó idők, persze, hogy elvonják a figyelmemet.

És a fotóriporter azt is hozzátette, hogy a szabad levegő meg a testmozgás mindennap fontos és jókora stresszadagot levesz a vállunkról, nem csak járvány idején.

Te mit tennél még hozzá a kérdéslistához?