Mutasd a bőröd, megmondjuk, egészséges vagy-e!

arc,nő,bőr Forrás: Getty Images
A bőrproblémák nemcsak esztétikailag kellemetlenek, de egészségügyi szempontból is fontos jelzést adhatnak. Puffadt szemek, pattanások, rosacea – ha tartósan visszaköszönnek a tükörben, bizony nem a tökéletes make-up lesz a megoldás.

Ez a cikk az Éva egy korábbi lapszámában jelent meg először.

Ahogy a mondás szerint a szem a lélek tükre, az arcunk akár egészségünké is lehetne, az itt megjelenő kisebb-nagyobb bőrtünetek ugyanis meglepő módon sokszor annak jelzői, hogy a szervezetünkben valami kisiklott. Gyulladásos folyamatot, emésztési problémát, hiányállapotot és még sok más dolgot jelenthetnek.

A hagyományos kínai és alternatív orvoslásból eredő, diagnosztizálást segítő módszerek alapja, hogy a talpunkhoz, tenyerünkhöz vagy fülünkhöz hasonlóan az arcunkon is van egy „térkép” a belső szervekről.

Egy hozzáértő orvos számára éppen ezért annál a ténynél, hogy valakinek például nem múló pattanások jelennek meg a bőrén, sokkal beszédesebb, hogy az arc melyik területére koncentrálódnak a tünetek, a domináns helyek ugyanis tájékoztatást adhatnak arról, hogy melyik az a szerv, amelyikkel probléma van. Sokszor ebből kiindulva jutnak el a valódi megoldáshoz, hiszen azzal, hogy ha az adott problémát, betegséget kezelik, a bőrtünetek is elmúlhatnak. Természetesen az arcdiagnosztika mellett kiegészítő vizsgálat is szükséges, hiszen az a benyomás, amit a páciens arcának tanulmányozása során szerez egy orvos, nem mindig elég. Ilyenkor megnézik a fogak, a körmök, a haj állapotát, alaposan kikérdezik a beteget, és szükség esetén laborba is elküldik. Dr. Révész Klaudia, az A-Balance Bőrgyógyászat bőrgyógyász-kozmetológusa segítségével most megmutatjuk, melyek az arcon leggyakrabban felmerülő tünetek, és mit jelezhetnek.

Mit mond az arcszín?

Az arc aktuális színéből még a szakemberek sem könnyen vonnak le következtetést, hiszen a bőr árnyalata szinte egyénenként változó, származástól, genetikai háttértől, éghajlattól, napfénymennyiségtől függően. Egy eredendően porcelánbőrű ember sokszor talán még önmaga sem tudja megítélni, hogy éppen sápadtabb-e a szokásosnál, egy kreolosabb bőrszínnél pedig nem teljesen egyértelmű, ha sárgásabbra vált az arc – de egy súlyos májproblémából eredő besárgulást azért nem rejtenek el az egyéni adottságok. A sápadt arcszínnek számos oka lehet a kialvatlanságtól egy banális gyomorrontáson át egészen a menstruációig. De nem is kizárólag ettől tűnik valaki akut betegnek, hiszen olyankor a sápadtság mellé általában beesett szem társul, a szem alatt sötét karikákkal. Arcdiagnosztikai szempontból inkább az arcon megjelenő kisebb-nagyobb sárgás, barnás, zöldessárgás, kékesszürkés foltoknak van jelentősége, amelyek az adott lokalizációnak megfelelő belső szervi problémára vagy vitamin- és ásványianyag-hiányra utalhatnak. Ha a kiegészítő vizsgálatok inkább az előbbit jelzik, akkor a betegnek az adott szerv szakorvosához kell fordulnia, és az általa javasolt kezelés valószínűleg a bőrre is gyógyír lesz. A hiányállapotokat szintén fel kell számolni, amiben átmeneti esetben akár bőrgyógyász is tud segíteni. Ha azonban gyanús, hogy a probléma felszívódási zavarhoz kötődik, akkor utána kell járni az okoknak.

Mit jeleznek a bőrhibák?

A pácienseket általában a rosacea és az arcukon lévő makacs pattanások vagy ahhoz hasonló elváltozások zavarják leginkább. A pattanásokkal akkor van baj, ha felnőttkorban hirtelen jelennek meg vagy ha a tinikor után nem múlnak el. Ezt okozhatja túl zsíros táplálkozás, de az is, ha valaki sok csokoládét és magas glikémiás indexű ételt fogyaszt. Hosszútávon a pattanások akár egy kialakulóban lévő inzulinrezisztencia előjelei is lehetnek, ami aztán már könnyen vezethet cukorbetegséghez. Az is előfordulhat, hogy a pattanásokkal sújtott egyén szervezete ilyen módon méregtelenít, mert más formában nem tud megszabadulni a felesleges anyagoktól. Ez legtöbbször azoknál fordul elő, akik nem isznak elég vizet. Ezenkívül a pattanások, az arc kipirosodásával járó rosacea, illetve a jellegzetesen a száj körül jelentkező, gyulladt kis csomócskák elsősorban arra vallanak, hogy gyulladásos góc lappang a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja teljesen meggyógyítani magát, és amikor az immunrendszer épp mással van elfoglalva, a gyulladás fellángol és máshol is képes tüneteket okozni, például súlyosbítja a bőrproblémákat, ekcémát, pikkelysömört. A szálak leggyakrabban fogászati, fül-orr-gégészeti, urológiai vagy nőgyógyászati okokhoz vezetnek, de az emésztőrendszer irányában is érdemes vizsgálódni, főleg, ha a makacs tünetek látszólag semmilyen bőrgyógyászati terápiára nem javulnak. Ilyen esetekben nem ételallergiára kell gondolni, mert annak sokkal súlyosabb tünetei volnának, hanem intoleranciára. Ez sokkal rejtélyesebb dolog, mert a problémák nem rögtön az étel elfogyasztása után, hanem akár napokkal később jelentkeznek, akkor pedig már nehéz kideríteni, hogy vajon melyik élelmi anyaggal függhetnek össze. Önállóan megvonásos diétába kezdeni nem célszerű, inkább konzultáljunk szakemberrel, mert az anamnézis és a tünetek alapján ő jóval gyorsabban azonosíthatja a kiváltó tényezőt. A pattanás és a rosacea ásványi anyaghoz – leggyakrabban a nátriumhoz és a kénhez – kötődő probléma tünete is lehet. Nem biztos, hogy hiányról van szó, hiszen a többlet is okozhat gondot, így az erre alkalmazott szerek általában az egyensúlyt igyekeznek visszaállítani.

Miért táskás a szemed?

Ha valaki rendszeresen vagy akár mindennap duzzadt, püffedt szemmel, szem alatti táskákkal ébred, annak veseproblémája is lehet, de legtöbb esetben sokkal egyszerűbb, nem egészségügyi ok magyarázza a csúnya tünetet: az illető nem megfelelő szemránckrémet használ. Ezek a készítmények sok-sok vízmegkötő anyagot tartalmaznak, azaz rengeteg vizet vonzanak a szemünk környékére, a szemhéj szöveti szerkezete pedig képes gyorsan megkötni a nagy mennyiséget, de az nagyon lassan ürül ki onnan. Aki hajlamos erre, annál a duzzadás ijesztő méreteket ölthet reggelre, és hiába lohad le délutánra, ha este megint bekeni a krémmel, kezdődik minden elölről. Nem feltétlenül ez okozza a problémát, de egy kozmetikumváltással sokszor megoldódik a kérdés. A sötét karikák nemegyszer a kimerültség és az alvászavar folyományaként alakulnak ki, az árnyalatbeli különbségek azonban már beszédesebbek lehetnek: a kékes-lilás karikák utalhatnak vashiányra, a barnás árnyalatúak pedig inkább a máj leterheltségére. Ezért ha tartósan megjelennek, érdemes utánajárni a dolognak.

Mit üzennek a ráncok?

A ráncok lefutása, mélysége, helye is sok fontos információt adhat szakembernek. Nagyon jellegzetesek például a száj körül sugárirányban futó, vékony ráncocskák, melyek leggyakrabban a dohányosoknál fordulnak elő, ezért ez a káros szokás valószínűleg nem sokáig marad rejtve a szakavatott szem előtt. Ezenkívül az ásványianyag-ellátottságáról, sőt, bizonyos mértékig még a személyiségről is árulkodnak, de annyifélék lehetnek, ahányan vagyunk. Előfordul, hogy ha valakinek súlyfeleslege van, ezek a jellemzők nem látszanak, hiszen a pluszkilók kisimítják a ráncokat. A hirtelen fogyást azonban nem javasoljuk, mert az arc képes nagyon megereszkedni, ott látszik meg először a súlyvesztés, amitől betegessé válhat az illető ábrázata. Ha egy diéta lassabb tempóban halad, akkor azok a kötőszöveti elemek, amelyek a bőr tartását adják, jobban tudnak alkalmazkodni a térfogatváltozáshoz. Természetesen korfüggő is, hogy ki milyen gyorsan reagál, hiszen egy tizennyolc évesnek még jelentős térfogatváltozás után sem fog megereszkedni az arca, de egy harmincöt évesnek már bőven van rá esélye. Kozmetikai kezelésekkel némileg lehet kompenzálni a folyamatot, de jelentősebb eredményt inkább az esztétikai orvoslással lehet elérni: ilyenkor bioszálbehúzást vagy volumenpótlást lehet javasolni. Az utóbbi volumenkorrekciót, arckontúrjavítást, liftinghatást eredményező hialuronsavas injekciókúrából áll. A kor előrehaladtával a ráncok kialakulása azt jelzi, hogy a gravitáció elkezdett dolgozni a bőrünkön. Ennek legelső kis árulkodó jele, hogy a fül arc felőli oldalán elhelyezkedő, tragusnak nevezett kis porc előtt megjelenik az első ráncocska.

Mi látszik a hajadon, körmödön?

Bár látszólag nem kapcsolódik szorosan a bőrödhöz, a bőrgyógyászok általában rutinszerűen rápillantanak a körmeid, hajad állapotára is – még akkor is, ha esetleg te észre sem veszed! A körmökön megjelenő barázdák a kor előrehaladtával gyakoribbak, de ha felmerül, hogy felszívódási zavarból eredő ásványianyag- vagy vitaminhiányod van, ez erősítheti a feltevést. Ugyanez igaz a fehér pöttyökre is. A köröm lemezesedését inkább mechanikus sérülések okozzák, de az a tünet is társulhat felszívódási zavarokhoz, cinkhiányhoz.

Abban az esetben, ha egy nőnél férfias típusú kopaszodás indul el, az általában hormonális okból kifolyólag alakul ki. Policisztás ovárium szindróma, inzulinrezisztencia, pajzsmirigybetegség, de akár elhúzódó lázas betegség, szülés, szoptatási időszak és a stressz is könnyedén tud ehhez hasonló tüneteket okozni. Nem kell belenyugodni a dologba, mert lehet ellene tenni, úgyhogy irány az orvos! Az ősszel jelentkező kisebb hajhullástól azonban ne ijedj meg, mert ilyenkor jellemző a természetes hajváltás, ami 4–6 hét alatt lezajlik. Ha ennél tovább tart, akkor ki kell vizsgálni, hogy nincs-e fenntartó tényező a háttérben.