Mit gondolsz, mely helyen megbúvó kórokozóktól félünk legjobban? – Egy hazai felmérés eredményei

Borítókép: Mit gondolsz, mely helyen megbúvó kórokozóktól félünk legjobban? – Egy hazai felmérés eredményei Forrás: Getty Images
Ehhez mit szóltok? A kérdésekre válaszoló férfiak 30 százaléka nyugodtan ráül egy nyilvános WC-re.

Biztosan te is érezted már úgy, hogy nem szívesen utazol őszi-téli időszakban tömegközlekedéssel, mert ilyenkor túl sok a tüsszögő, náthás ember, akitől seperc alatt elkaphatsz egy kis influenzát vagy valami más "finomságot". Nos, nem kéne, hogy ez így legyen, hiszen a betegségek jelentős része megelőzhető volna a megfelelő és gyakori kézmosással. Ez azonban nem olyan egyszerű, mint ahogyan hangzik, hiszen nem véletlenül ódzkodunk a látszólag nem eléggé higiénikus helyektől.

A professzionális higiéniai termékekkel (adagolók, papírtörlők, toalettpapírok, szappanok, szalvéták, valamint ipari és konyhai törlőkendők) foglalkozó Tork márka friss felméréséből kiderült, hogy a magyarok nagy többsége tart attól, hogy a megfelelő higiénia hiányában elkaphat valamilyen betegséget. A legtöbben (85 százalék) a nyilvános WC-k miatt aggódnak, de sokan tartanak a tömegközlekedéstől (74 százalék) és a kórházaktól is (66 százalék).

Forrás: tork
A megkérdezettek csaknem fele szerint pedig a bölcsődében, óvodában, iskolában is gondot okozhat a higiénia hiánya. Sőt, minden ötödik megkérdezett magyar tart a munkahelyén előforduló kórokozóktól.

A megkérdezett magyarok 80 százalékával előfordult, hogy inkább kihagyta a koszosnak tűnő nyilvános mosdót, minden második válaszoló így tett a közös zuhanyzóval, 22 százalékuk pedig inkább gyalog ment, mintsem hogy elkapjon a tömegközlekedésen valamilyen betegséget. A válaszadó magyar nők különösen elővigyázatosnak bizonyultak, hiszen 80 százalékuk kézfertőtlenítőt is tart magánál, és szinte mindegyikük (95 százalék) visz magával saját papírzsebkendőt a nyilvános mosdóba. És természetesen nem ülnek a fedetlen WC-ülőkére – mindössze 7 százalékuk tenne ilyet, míg szinte minden harmadik megkérdezett magyar férfi ülőketakaró hiányában is gond nélkül ráül a nyilvános WC-re.

Forrás: tork
A kézmosást szerencsére a legtöbben nem hagyják ki: a megkérdezett magyar hölgyek naponta átlagosan 9-szer, a férfiak pedig 8 alkalommal mosnak kezet.

Íme, néhány hasznos tipp a Tork gondozásában, hogy a hideg idő beköszöntével is meg tudjuk előzni az egyre gyakrabban előforduló betegségeket!

Megjelent az Éva Egészség!