100 éve született Komlós Juci, a Szomszédok Lenke nénije

Komlós Juci,színésznő,Szomszédok,évforduló,Lenke néni

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Bár rengeteg filmben és színdarabban játszott, az emberek nagy része Komlós Jucit leginkább Lenke néniként ismeri. Sőt, a nézők sokáig azt hitték, hogy Zenthe Ferenccel ők az életben is férj és feleség.

Komlós Juci Kohn Juliannaként született Szabadkán 1919. február 10-én. Édesanyja és édesapja egyaránt színészek voltak. Lányukat gyors és gépírónőnek szerették volna adni, de ő ragaszkodott ahhoz, hogy színész legyen, mint mindenki a családban: testvére, Komlós András szintén színész lett, sőt nagybátyja, Tyll Attila is az volt. Későbbi férje szintén színész, rendező, színiigazgató volt, és lánya, Földessy Margit is ezt a pályát választotta.

Rózsahegyi Kálmán Színművészeti Iskolájában végzett 1935-ben, de már gyerekként is sokszor állt színpadon. Először a Király Színházhoz szerződött, majd Szegeden, Miskolcon, a Szabad Színházban és a Fővárosi Operettszínházban is játszott. Később még több fővárosi színháznak is tagja volt, 1977-től a Nemzeti Színház társulatában játszott. Pályája elején főleg naiva- és szubrettszerepeket kapott, később pedig komoly karakterszínésznővé vált.

Játékát könnyedség, természetesség és érzelmi gazdagság jellemezte. A néma levente Ziliája, a Hamlet Ophéliája és a Koldusopera Pollyja, A szókimondó asszonyság Katája, a Légy jó mindhalálig Nyilas Misije, a Kaméliás hölgy Margitja volt.

Színházi munkája mellett rengeteg filmben játszott, többek között a Semmelweisben, a Rokonokban, Az aranyemberben, a Mire megvénülünkben, a Különös házasságban, a Lányarcok tükörben című produkcióban, a Beszélőben és A megfelelő emberben. A Szomszédok című teleregényben mindenki Lenke nénije lett.

komlós juci,szomszédok,színésznő,teleregény,évforduló
forrás: Komlós Juci Emlékoldal, Facebook
Komlós Juci a színpadon

A Szomszédok

A népszerű teleregény nem csupán egy sorozat volt, ami a televízióban ment, hanem egy családtag, ami beköltözött az otthonokba. Ha valaki beteg lett a sorozatban, akkor az egész ország szorított a gyógyulásáért, ha öröm ért egy szereplőt, akkor mindenki boldog volt. Lenke néni bölcs mondásai a mai napig a fülemben csengenek, pedig gyerek voltam, amikor a teleregény elkezdődött, de pontosan emlékszem a lakótelepi lakásukra, arra, hogy Lenke néni általában kedves volt, és egy boltban dolgozott, tiszta, keményített köpenyben, tökéletes frizurával jelent meg a képernyőn. A férje pedig Taki bácsi, a legendás és baromi jóképű Zenthe Ferenc volt. Szépen éltek, Taki bá taxizott, Lenke néni sokat dolgozott és zsörtölődött, de nagyon szerették egymást.

Komlós Juci az elejétől a végéig, azaz 1987-től 1999-ig játszott a Szomszédokban. Zenthe Ferenccel - mint Lenke néni és Taki bácsi – igazi ikonjaivá váltak a teleregénynek. Így emlékszik vissza a kezdetekre Horváth Ádám, a teleregény rendezője: "Amikor az elején a szereposztást csináltam, csak bennük voltam biztos, a többiekben még nem. Mindketten boldogan vállalták, akkor még nem hittük, hogy tizenhárom évre"

Komlós Juci egyik legjobb barátja az életben is Zenthe Ferenc volt

Bessenyei Ferenc és Zenthe Ferenc volt a két legjobb barátja, Bessenyei Ferenccel ráadásul egy napon is ünnepelték a születésüket (ő is 100 éves lenne február 10-én). Rendszeresen beszéltek telefonon, vagy találkoztak egymással a színházon kívül is. Komlós Juci 87 éves volt, mikor filmbéli férje, legjobb barátja örökre eltávozott. Lánya próbálta eltitkolni előle a szomorú hírt, nem kapcsolta be a sem a tévét, sem a rádiót, mert attól félt, hogy idős édesanyja nem bírná ki ezt a csapást. Egy napig sikerült is megóvnia ettől, azonban Zenthe Ferenc halálának másnapján Komlós Juci is megtudta. Sokáig zokogott, nehezen vigasztalódott meg, a család később pedig igyekezett nem említeni Zenthe Ferenc nevét, mert akkor Komlós Juci mindig sírni kezdett.

2011. április 5-én, 92 évesen halt meg mindenki Lenke nénije.

komlós juci,színésznő,szomszédok,évforduló
forrás: wikipédia
Graffiti a Rákóczi-híd Petőfi hídfőjénél
Tovább olvasok
Kép
Sose akartam szerető lenni, mégis így történt

Miért játszik az ember szeretősdit? Unalomból? Elhanyagoltságból? Kaland- vagy bizonyítási vágyból? Rózsa még nem jött rá. Egyszer csak belecsúszott, mint Pilátus a krédóba.

Kép
Van-e lejárati ideje a fehérneműnek?

Amikor gyors Google-keresést végeztem arról, hogy mennyi használat után érdemes kidobni egy fehérneműt és újat venni helyette, igen vegyes információkhoz jutottam. Volt, ahol fél évet, míg máshol egyet, vagy annál is többet írtak. Hogy mi az igazság?

Kép
Nézz az égre: itt a nyári hullócsillagzápor csúcsidőszaka

A hullócsillagzápor idén sem marad el: a következő három éjjel óránként akár száz hullócsillagot is láthatsz, ha kifekszel a nyári égbolt alá.

Kép
Hollywood extázisban ünnepli Kamala Harris alelnökjelöltségét

„Végre egy felállás, ami úgy néz ki, mint Amerika!” „Igazi örömkönnyek!” Ilyen tweetek záporoznak azután, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt bejelentette: egy fekete-indiai származású nőt, Kamala Harrist választott alelnökjelöltjének.

Kép
Köztünk élő óriások – 10 állat, amiről nem tudtad, hogy mennyire hatalmas

Hogyha azt hitted, hogy mindent tudsz az állatokról, mutatunk 10 képet, amin garantáltan meg fogsz lepődni! Nem is vesszük észre, de igazi óriások élnek közöttünk…

Kép
Rangos nemzetközi toplistára került az Utas és holdvilág

A több mint 80 évvel ezelőtt íródott sikerregény mellett a millenium generáció legizgalmasabb írónőjének tartott Sally Rooney szerelmes története is felkerült.

Kép
6 hazugság, amit biztosan te is mondtál már a gyerekednek

Lehet, hogy nem szép ezt így kimondani, de a legtöbb szülő bizony szokott hazudni a gyerekének. Ezek persze az esetek többégében egészen ártalmatlan hazugságok. Sokszor a gyerekeket próbálják megkímélni velük, máskor a szülő próbálja meg kihúzni magát egy-egy kényesebb kérdésből. De bárhogy is legyen, a szakértők szerint még a legapróbb füllentéseknek is lehetnek hosszú távú hatásai a gyerekek lelki fejlődésére.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem