100 éve született Komlós Juci, a Szomszédok Lenke nénije

Komlós Juci,színésznő,Szomszédok,évforduló,Lenke néni

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Bár rengeteg filmben és színdarabban játszott, az emberek nagy része Komlós Jucit leginkább Lenke néniként ismeri. Sőt, a nézők sokáig azt hitték, hogy Zenthe Ferenccel ők az életben is férj és feleség.

Komlós Juci Kohn Juliannaként született Szabadkán 1919. február 10-én. Édesanyja és édesapja egyaránt színészek voltak. Lányukat gyors és gépírónőnek szerették volna adni, de ő ragaszkodott ahhoz, hogy színész legyen, mint mindenki a családban: testvére, Komlós András szintén színész lett, sőt nagybátyja, Tyll Attila is az volt. Későbbi férje szintén színész, rendező, színiigazgató volt, és lánya, Földessy Margit is ezt a pályát választotta.

Rózsahegyi Kálmán Színművészeti Iskolájában végzett 1935-ben, de már gyerekként is sokszor állt színpadon. Először a Király Színházhoz szerződött, majd Szegeden, Miskolcon, a Szabad Színházban és a Fővárosi Operettszínházban is játszott. Később még több fővárosi színháznak is tagja volt, 1977-től a Nemzeti Színház társulatában játszott. Pályája elején főleg naiva- és szubrettszerepeket kapott, később pedig komoly karakterszínésznővé vált.

Játékát könnyedség, természetesség és érzelmi gazdagság jellemezte. A néma levente Ziliája, a Hamlet Ophéliája és a Koldusopera Pollyja, A szókimondó asszonyság Katája, a Légy jó mindhalálig Nyilas Misije, a Kaméliás hölgy Margitja volt.

Színházi munkája mellett rengeteg filmben játszott, többek között a Semmelweisben, a Rokonokban, Az aranyemberben, a Mire megvénülünkben, a Különös házasságban, a Lányarcok tükörben című produkcióban, a Beszélőben és A megfelelő emberben. A Szomszédok című teleregényben mindenki Lenke nénije lett.

komlós juci,szomszédok,színésznő,teleregény,évforduló
forrás: Komlós Juci Emlékoldal, Facebook
Komlós Juci a színpadon

A Szomszédok

A népszerű teleregény nem csupán egy sorozat volt, ami a televízióban ment, hanem egy családtag, ami beköltözött az otthonokba. Ha valaki beteg lett a sorozatban, akkor az egész ország szorított a gyógyulásáért, ha öröm ért egy szereplőt, akkor mindenki boldog volt. Lenke néni bölcs mondásai a mai napig a fülemben csengenek, pedig gyerek voltam, amikor a teleregény elkezdődött, de pontosan emlékszem a lakótelepi lakásukra, arra, hogy Lenke néni általában kedves volt, és egy boltban dolgozott, tiszta, keményített köpenyben, tökéletes frizurával jelent meg a képernyőn. A férje pedig Taki bácsi, a legendás és baromi jóképű Zenthe Ferenc volt. Szépen éltek, Taki bá taxizott, Lenke néni sokat dolgozott és zsörtölődött, de nagyon szerették egymást.

Komlós Juci az elejétől a végéig, azaz 1987-től 1999-ig játszott a Szomszédokban. Zenthe Ferenccel - mint Lenke néni és Taki bácsi – igazi ikonjaivá váltak a teleregénynek. Így emlékszik vissza a kezdetekre Horváth Ádám, a teleregény rendezője: "Amikor az elején a szereposztást csináltam, csak bennük voltam biztos, a többiekben még nem. Mindketten boldogan vállalták, akkor még nem hittük, hogy tizenhárom évre"

Komlós Juci egyik legjobb barátja az életben is Zenthe Ferenc volt

Bessenyei Ferenc és Zenthe Ferenc volt a két legjobb barátja, Bessenyei Ferenccel ráadásul egy napon is ünnepelték a születésüket (ő is 100 éves lenne február 10-én). Rendszeresen beszéltek telefonon, vagy találkoztak egymással a színházon kívül is. Komlós Juci 87 éves volt, mikor filmbéli férje, legjobb barátja örökre eltávozott. Lánya próbálta eltitkolni előle a szomorú hírt, nem kapcsolta be a sem a tévét, sem a rádiót, mert attól félt, hogy idős édesanyja nem bírná ki ezt a csapást. Egy napig sikerült is megóvnia ettől, azonban Zenthe Ferenc halálának másnapján Komlós Juci is megtudta. Sokáig zokogott, nehezen vigasztalódott meg, a család később pedig igyekezett nem említeni Zenthe Ferenc nevét, mert akkor Komlós Juci mindig sírni kezdett.

2011. április 5-én, 92 évesen halt meg mindenki Lenke nénije.

komlós juci,színésznő,szomszédok,évforduló
forrás: wikipédia
Graffiti a Rákóczi-híd Petőfi hídfőjénél
Tovább olvasok
Airbrush smink: ha olyan tökéletes, miért nem ezt használja mindenki?

A smink, amit nem kenni, hanem fújni kell egy „retuspisztoly” segítségével – az airbrush technika a filmiparban terjedt el és számtalan előnye van. De akkor miért nem cseréltük le még erre az ecseteinket és az applikátorainkat?

Hírességek még híresebb keresztszülővel

A hónapokig vagy akár évekig tartó forgatások alatt sokszor igazi barátságok köttetnek, és úgy tűnik a kapcsolatok következő lépcsőfoka bizony a családi kötelék, amit a legjobb cimborák sokszor a keresztszülőséggel pipálnak ki.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem