Tudtad? Érdekességek a szoptatásról

Borítókép: Tudtad? Érdekességek a szoptatásról
A hat hónaposnál fiatalabb gyerekeknek kevesebb, mint a felét szoptatja az édesanyja, pedig a szoptatás a gyermeki élet megmentésének leghatékonyabb és legolcsóbb módja – figyelmeztet az UNICEF.

Íme néhány érdekes és hasznos tény a szoptatásról:


Fotó: Photl.com


1. Az anyatej a kisbaba első védőoltása, és egyben a világ legolcsóbb és leghatékonyabb életmentő intézkedése.

2. Azok a gyermekek, akiket kizárólag természetes úton, anyatejjel táplálnak, 14-szer nagyobb eséllyel élik túl életük első fél évét, mit azon társaik, akiket nem szoptatnak.

3. A születést követő első napon
belül elkezdett szoptatás 45 százalékkal csökkenti a csecsemőhalálozás esélyét.

4. Az anyatejes táplálás javítja a gyermekek tanulási képességeit, és hozzájárul az elhízás és egyes krónikus betegségek megelőzéséhez.

5. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban nemrégiben lezajlott kutatás kimutatta, hogy a szoptatás hosszú távon óriási megtakarításokat eredményez az egészségügyi rendszerben, mivel az ily módon táplált gyermekek sokkal kevesebbet betegeskednek.

6. A kisbabák mellett az anyukák is számos előnyét élvezik annak, ha gyermekeiket kizárólag anyatejjel táplálják. A szülést követő hat hónapban sokkal kevesebb eséllyel lesznek ismét várandósak, hamarabb felépülnek a szülés után, illetve sokkal korábban visszanyerik eredeti testsúlyukat.

7. Bizonyítható, hogy a szoptató anyukákat kevésbé érinti a szülés utáni (post partum) depresszió, és csökken az esélye a petefészekrák, és emlőrák kialakulásának is.

8. Annak ellenére, hogy a szoptatás előnyei régóta és világszerte ismertek, 2012-ben a hat hónapnál fiatalabb gyermekeknek csupán 39 százaléka kapott anyatejes táplálást.

9. Magyarországon 2011-ben az újszülöttek 43,4 százalékát táplálták 6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel, mely a korábbi adatokhoz képest kisebb csökkenést jelent.

10. Javuló tendenciát mutat azonban az egy éves koruk után is szoptatott gyermekek száma, mely az utóbbi években 37 százalékra növekedett.

Forrás: UNICEF