9 ország, ahol ingyenes a felsőoktatás

Borítókép: 9 ország, ahol ingyenes a felsőoktatás
Egyre több diák választ külföldi egyetemet. Hová mehetnek ingyen?

1. Dánia
Az egyik legnépszerűbb külföldi továbbtanulási célpont Dánia. Nem csak ingyenes a felsőoktatás, de ha kitartó az ember, még diákmunkát is szerezhet előbb vagy utóbb, amiből a magas havi kiadások (kb 240.000 Ft-nak megfelelő összeg) mellett is megél. 500 fölött van azoknak az angol nyelvű képzéseknek a száma, amiből váloghat a külföldi diák. A jó nyelvtudás követelmény – a TOEFL és IELTS nyelvvizsgát fogadják el az egyetemeken, főiskolákon. Egyetemekről ittolvashatsz, angol nyelven, míg a diákmunka lehetőségekről ez az oldal ad angolul felvilágosítást.


Dánia, egyetemen

2. Finnország
Ingyenes a felsőoktatás az EU-ból érkező diákoknak, igaz, nem érhető el minden angol nyelven. Nagyjából száz alapképzésből és kétszáz mesterképzésből válogathat egy magyar tanuló. Aki angol nyelvű bachelor képzésre vágyik, az a főiskolán találja meg, itt számítani kell a féléves szakmai gyakorlatra. A felvételit maguk intézik az egyetemek, csak a jelentkezést lehet esetleg központilag rendezni. Sok helyre Budapesten is el lehet felvételizni, ha nincs szerencsénk akkor ki kell utazni a vizsgára. Az egyetemi jelentkezéshez a több területre terjedő SAT, TOEFL, IELTS vizsgákat kérik. Ha tájékozódni szeretnél a továbbtanulási lehetőségekről, kattints ide!


Skót értékek

3. Skócia
Skóciában az a diák járhat ingyen egyetemre, főiskolára, aki máshol, tehát itthon sem vett még részt államilag finanszírozott oktatásban. Ha már részesült ilyesmiben, a már „lejárt” féléveket levonják. Ahhoz, hogy igénybe tudja venni a diák az ingyenes féléveket, regisztrálni kell a Student Awards Agency honlapján. Tanulmányi alapú ösztöndíjakra a második félévtől pályázhat a szorgalmasabbja, tehát nem árt, ha anyagilag felkészülve indul útnak itthonról a vándor.

--pagebreak--

4. Ausztria
Aki tandíjmentesen akar osztrák egyetemen, főiskolán tanulni, annak jobb lesz igyekeznie, ugyanis a tandíj és felvételi nélkül elérhető intézményeket egyre inkább ellepik a diákok, éppen ezért latolgatják a tandíj bevezetését. Nyelvvizsgával és érettségivel már el lehet indulni Ausztriába. A főiskolák itt is gyakorlatorientáltak, míg az egyetemek inkább az elméleti tudást helyezik előtérbe. A német nyelvű képzéseken csak regisztrációs díj van, 17 EUR szemeszterenként, de az angol nyelvű képzéseken előfordulhat komolyabb tandíj. Megélhetésre elkél havi 200.000 forintnyi euró. Ez egy nagyon hasznos link az Ausztriába készülő diákoknak.


Bécs Forrás

5. Norvégia
Elvárás a magas szintű angoltudás, ha csak nem beszél valaki norvégul... Minden képzés elején a diákoknak egy év alatt teljesíthető, alapozó norvég nyelvi kurzust kell végezniük. Ugyan tandíj nincsen, az önköltséges és nem ösztöndíjas diákoknak igazolniuk kell az egyetem felé, hogy rendelkeznek évi legalább 10.000 eurónyi norvég koronával. Bolognai oklevélrendszer van a felsőoktatásban, főiskolai, egyetemi és phd fokozattal. Nem szükséges állandó tartózkodási engedély a tanulmányok megkezdéséhez. Bővebben itt tájékozódhatsz az egyetemi felhozatalról.

A legnépszerűbb, külföldi tanulmányokhoz hasznos oldalak, ahol minden van:ISA, Study in Europe,Studylink,egyetemi képzés csak angolul,Európai ösztöndíjak,Eu-s egyetemi felvételi követelmények, Masters in Europe

6. Svédország
Az egyetemi, főiskolai képzés tandíjmentes. Kollégiumok viszont, a szó hagyományos, ingyenes értelmében nem annyira vannak, csak apartmanok, diáklakások, ahol sokan laknak együtt, akár egy szobában. Az egyetemre való bekerülés leginkább a jó középiskolai bizonyítvány függvénye. Felvételi a szó hagyományos értelmében nincs. Térítést csak a könyvtár, és egyéb egyetemi szolgáltatásokért kell fizetni. A könyvek drágák, de kölcsönözhetők. Itt olvashatsz a svédországi továbbtanulásról


Diáklakások SvédországbanForrás

--pagebreak--

7. Ciprus, Görögország
Ezekben a déli országokban csak az alapképzés ingyenes. A mesterképzés már akár 3500-5000 euró között is mozoghat. Az első évekre kétségkivül megérheti egy kis meleg, napsütéses időtöltés alapozásnak, kellemeset a hasznossal ugyebár… Ciprusi egyetemekről ezen a linken, görögökről pedig itt böngészhetsz.


Prágáért érdemes megmozdulni Forrás

8. Csehország
A cseh nyelvű képzések nagy része ingyenesen hozzáférhető az Eu állampolgárai számára, az angol nyelvű képzések viszont már térítést követelnek. Ne keseredjen el az a diák, aki angolul tanulna, például Prágában: rengeteg ösztöndíjat kinál a visegrádi országok számára kinálkozóösztöndijpályázat, mely egy-két félévet finanszíroz. Egyéb, tanulmányokkal. és sok más hasznossal kapcsolatos linket találsz Prágáról itt.