Családi napközi: a megoldás?

Borítókép: Családi napközi: a megoldás?
„Olyan helyet próbáltunk keresni, amely legjobban hasonlít otthonunk légköréhez…”

Családban napközi? Ez aztán a furcsa dolog! Nekünk, húszas-harmincasoknak a „napközi” az általános iskola unalmas gyerekmegőrző tanulószobáit jelenti, és amikor a fogalomról háttérinformáció nélkül olvasunk, eszünkbe sem jut, hogy egyáltalán köze lehet a 3 év alatti korosztályhoz is. Pedig nagyon is: ezt igen hamar megtudjuk, ha körülnézünk a neten. Közhelyszámba megy, hogy sajnos országszerte kevés a bölcsődei férőhely, és hogy egyes kistelepüléseken se közel, se távol nem található nemhogy állami, de valamirevaló magánbölcsőde sem. Külföldön már jól bevált az a gyakorlat, hogy kisgyerekes anyák saját lakásukban, házukban kialakítanak olyan, több gyermek számára alkalmas helyet, ahol egész napos felügyeletet és étkezést tudnak nyújtani. Házi gyermekfelügyelet, micsoda ötlet! És már jönnek is a kételyek. „Hány gyerek lesz?” „Ezzel az erővel a barátnőm is vigyázhatna rá.” „Ezt én is meg tudnám csinálni...” És nem mellékesen: „Mennyibe is kerül?”

--pagebreak--

Nézd, anya! Elefánt!
Furcsa érzés tölt el, amikor belépünk. Az élénk színű falakra festett képeken aranyos állatokat látunk, mindenütt sok-sok játékot – és rendet. Egyszerű családi ház Pesterzsébeten: és mégsem az, jóval több annál. Nyugalom és tisztaság hatja át a levegőt. Böbi néni elmeséli, hogy hozzájuk egyévestől négyéves korig jöhetnek a gyerekek, és betartják a törvényi szabályozást, mely szerint öt vendég gyermeket szabad befogadni. „Az én három saját gyerekem mellett nehezen vállalhattam volna olyan munkát, amit annyira jó szívvel tudtam volna végezni, hogy mindannyiunknak megnyugtató legyen. Így találtuk ki ezt a megoldást, hogy a lakásunkban kialakítunk egy családi napközit. Nem volt egyszerű az utánajárás, de beszereztük a hivatalos engedélyeket, és amint látod, megvalósítottuk a feltételeket, úgyhogy elindulhattunk. Eleinte szokatlan volt, mert még sosem csinált egyikünk sem ilyesmit (a húgommal vezetjük a mi kis családi vállalkozásunkat). Aztán szép lassan beleszoktunk a helyzetbe. Jólesik látni, ahogy jönnek hozzánk, és minden arc mosolyog. Nekem, aki eredetileg nem pedagógus végzettségű vagyok, fantasztikus élmény, ha az utca túloldaláról átkiabál rám Márk, aki tavaly járt hozzánk, hogy: „Csókolom, Böbi néni…”

Nyitott kapu a zárt kapuk közt
A családi napközik 20 hónapostól 14 éves korig fogadhatnak gyerekeket, a háziak saját gyerekei mellett egy időben legfeljebb 5 fős létszámmal − amennyiben kisegítő is van, az engedélyezett létszám 7. Ez az ellátási forma legjellemzőbben egy minden szabálynak megfelelő családi házban működik, ahol a család maga is személyesen részt vesz a kicsik hétköznapjaiban. A gyermekek életkorának megfelelő gyermekfelügyeletet és foglalkozást, valamint étkezést nyújtanak. Egy ilyen szolgáltatás elindításához rendelkezni kell a megfelelő tevékenységhez szükséges vállalkozói igazolvánnyal, valamint ÁNTSZ-engedéllyel (ami azt tanúsítja, hogy a hely megfelel a közegészségügyi követelményeknek), illetve el kell végezni egy 40 órás családi napközi tanfolyamot. Nem mellékesen kívánatos hozzá erkölcsi bizonyítvány és jó adag elhivatottság... már az alapötletről nem is beszélve. Ha olyan helyen élünk, ahol gyermekünket az állami bölcsőde vagy óvoda nem fogadja tárt kapukkal, a hivatalosan elfogadott, szabályozott rendszerben működő családi napközi „kiskapuja” jó megoldásnak tűnik.

„Tízévesek leszünk!”
Éva néni „Mászóka” családi napközije hamarosan a tizedik születésnapját ünnepli. A zuglói családi ház egy csendes utcában bújik meg. Akár egy oviban: belépéskor cipő le, száj elé emelt ujj jelzi, hogy csak halkan, mert a gyerekek épp alszanak. Öt csöpp gyermek fekszik a színes matracokon, a tea az asztalon kancsóban várja a szomjasan felébredő kicsiket.
„Családi napközik Magyarországon először Kiskunhalason jelentek meg kísérleti jelleggel: angliai példát próbáltak meghonosítani a hazai körülményeink figyelembevételével − magyarázza Kissné Szénási Éva, aki a napközit mint vállalkozó üzemelteti. − Az 1997-es gyermekvédelmi törvény hozta életre végül ezt a gyermekmegőrzési formát, mára pedig elmondható, hogy országos hálózat, egymást segítő, figyelő kör alakult körénk. Fejlesztő- és pszichopedagógusi végzettségemmel a közoktatásban eltöltött 30 évem alatt sokszor gondoltam arra, hogy nyitottabban, szabadabban is lehetne a gyermekekkel foglalkozni. Közel 10 éve, hogy megvalósíthattam az álmomat, és egy megfelelő társasházi lakás megvásárlásával, valamint gondos berendezésével családi napközi formában működhetünk. 2 és fél éves kortól iskolás korig veszünk fel kicsiket, akiknek a szülei jellemzően hozzák a testvéreket is. Mivel Zuglóban nem szüntettek meg sem óvodákat, sem bölcsiket, ezért pillanatnyilag csak nálunk található meg ez az ellátási forma. Országszerte viszont ennek épp az ellenkezője mondható el. Így aztán sok helyen alakulnak sorra a csana (családi napközi) egyesületek, alapítványok, sokszor felváltva az állam egyre szűkösebb lehetőségeit.”

Áldás vagy áldozat?
„A szülők részéről nagy az érdeklődés. Kevés reklámot használtunk az évek során, a hír szájról szájra jár az anyukák között − mondja mosolyogva Éva néni. − A szocializáció itt természetesen következik be a kis létszám miatt. Át kell vezetnünk a gyerekeket a kisgyerekkorból az iskola felé. Jobban tudunk figyelni a gyerekekre, több fejlesztő foglalkozást lehet tartani, s talán magasabb hatásfokkal, mint a hagyományos óvodákban. Nemcsak szellemileg, de lelkileg is ebben az életkorban alapozódik meg, hogy a kicsi emberből milyen nagy ember lesz. Ezért hát nem tekinthető áldozatnak, ha a szülő a legjobb, a számára legmegnyugtatóbb lehetőséget keresi szeme fénye őrzésére.”

A fránya anyagiak
Az alapítványi vagy egyesületi formában működő családi napközik igénybe vehetik az állami normatívát, ami évente 250 ezer forint gyermekenként. A vállalkozásként működő családi napközik ennek 30 százalékát kapják meg. A szülő, aki családi napköziben szeretné a gyermekét biztonságban tudni, a működéshez szükséges összegnek csak egy részét fizeti. Az ár azért még mindig borsos. Budapesten 40–60 ezer forint körül mozog a teljes napi ellátás havi díja. Lehet választani kevesebb időt, kevesebb étkezést: ahogy a mama munkaideje és pénztárcája engedi. Vidéken akár havi 20 ezer forintért találunk egész napos megoldást. Van, ahol egyes alkalmakkor éjszakára is ott alhat a gyermek, és általánosságban igaz, hogy egész éves ellátásról van szó, így a nyár sem kizáró ok.

Hasznos honlapok
WWW.CSANA-INFO.HU
Itt:
ı Jelentkezhetünk, ha családi napközit szeretnénk működtetni
ı Kereshetünk gyermekünk számára
országszerte családi napközit
ı Megtaláljuk a családi napközi tanfolyamot szervezők listáját
ı Felvehetjük a kapcsolatot a Magyarországi Családi Napközik Közhasznú Egyesületével és annak regionális központjaival

WWW.MAGYARORSZAG.HU/KERESES/jogszabalykereso
Itt rákereshetünk a családi napközi működtetésére vonatkozó jogszabályokra.

Szöveg: Dopita Tünde és Simándi Juli, fotó: Europress, Red dot. Ez a cikk a 2008. évi májusi számban jelent meg. Minden jog fenntartva.