10 dal apáknak, apákról

Borítókép: 10 dal apáknak, apákról
James Brown, Madonna, Beyoncé. Különböző korok előadói, mégis egyaránt fontosnak tartották, hogy megénekeljék az apaságot, így vagy úgy. Most mutatunk tíz dalt, többségüknek elég mély és erős üzenete van, de a közös mindegyikben, hogy zeneileg elég jól sikerültek.

Madonna: Papa Don’t Preach

Madonna ikonikus dala inkább az apáknak, mint apákról szól, hogyan közöljük, hogy babát várunk? A dal sokakat megfogott, 100 hétig vezette a slágerlistákat 1986-ban.

Bruce Springsteen, "My Father's House"

Az amerikai énekes és édesapja nem voltak túl jó viszonyban, a „Boss” kíméletlen őszintességel mesél ebben a dalban.

Eric Clapton: My Father’s Eyes

A dalban Eric Clapton gondolja újra apjával való viszonyát, azután, hogy elveszítette gyermekét. Bár Clapton fia 1991-ben elhunyt, a zenész sokáig nem tudott beszélni a történtekről, maximum ilyen formában.

Queen, "Father to Son"

A Queen dala általános problémát boncolgat: az apa tanítja a fiát, de mintha a falnak beszélne. Az apák tudják ezt, de soha nem adják fel.

Billy Ray Cyrus & Miley Cyrus - "I Learned From You"

Speciális darab, hisz apa és gyermeke együtt énekli a dalt. Az üzenet akár válasz lehet Freddie Mercurynak: mindig az apának van igaza.

Beyonce, "Daddy"

Az énekesnő dala nem traumatikus élményeket idéz fel, a „Daddy” egy nosztalgikus, szentimentális emlékezés az együtt töltött szép időkre.

Stevie Wonder, "Isn't She Lovely"

Stevie Wonder dala egyfajta rajongói üzenet lányának, Aishának. Nagyon is tudja, mennyire édes, és szeretné, ha ezt a világ is tudná.

James Brown, "Papa Don't Take No Mess"

A soulkirály dala mutatja, mennyire jól áll egy apának a tánc, a funk, az egész életigenlő hozzáállás, amit Brown is képvisel.

Will Smith - "Just the Two of Us"

A ma már inkább színészként dolgozó Smith az 1997-es, "Big Willie Style" albumának egyik dalában meglepően személyes hangot ütött meg, fiával beszélget az egyébként a slágerlistákon is arató dallal.

2Pac, "Papa'z Song"

A fájdalmasan korán és értelmetlenül elhunyt rappernek sajnos nem adatott meg, hogy gyereke legyen, ebből a dalból nem derül ki, de mindig is szeretett volna apa lenni.