A futásról kezdőknek – tippek, ha most fogtál bele

futás,futó,kezdő futó,városi futó Forrás: Getty Images
Nagyon sokan kezdtek el most futni, hiszen a jelenlegi helyzetben ez a legkézenfekvőbb sportolási lehetőség. Ha te is közéjük tartozol, akkor íme pár tipp az első lépésekhez!
  • Azt mindenképpen fontos megjegyezni, hogy attól mert azt látod a haverod Instagramján, hogy ő hétvégente terepfélmaratonokat fut, neked nem kell azonnal a nyomába eredned, hanem a saját szintednek megfelelően vágj bele. Ha ez első körben azt jelenti, hogy fél órára mész ki, és az idő felét sétával töltöd, akkor tedd ezt. A szintedről pedig szép lassan emeld az intenzitást és a mennyiséget is, és az is biztos, hogy első körben még véletlenül se menj minden nap futni, akármennyire is jól esik!

  • A futást kombináld erősítő edzésekkel, hogy sokoldalúan fejlődjön a szervezeted. A Runner’s World „Fitten a home office-ban is” Facebook-csoportjában hetente kétszer élő erősítő tréninget tartanak a RW coach-ai, Sipos Fanni és Szántó Nelli. Ha érdekel, csatlakozz:
  • Már most tanuld meg, hogy az edzés elején kötelező a bemelegítés, a végén pedig a nyújtás. Nem éri meg elbliccelni!

  • Nem kell azonnal őrületes összegeket költeni technikai cuccokra, de egy jó cipőt azért szerezz be. Itt kifejezetten kezdőknek ajánlunk futócipőket:
  • Jelen helyzetben igyekezz olyan útvonalat választani, ahol nem sok emberrel találkozol, vagy jó messzire ki tudod őket kerülni. Fontos, hogy felelősségteljesen cselekedj!

  • A legjobb, ha a futóedzéseket támogatod azzal is, hogy a táplálkozásodra is odafigyelsz! Kerüld a fehér lisztet és cukrot, fogyassz sok teljes értékű gabonát: mint barna rizst, bulgurt, kölest, de legyen az étrendedben bőven zöldség és gyümölcs is. Persze, a sovány fehérjeforrások is fontosak az izomzat fejlődéséhez, jöhet a tojás, hal, soványabb húsok, tofu, hüvelyesek!