A kávénak kulcsszerepe lehet az elhízás elleni harcban

kávé,kotyogó Forrás: pixabay
Új, meglehetősen figyelemreméltó tanulmány jelent meg arról, hogy a kávé sokkal többet tud, mint hogy adjon egy löketet az agynak reggelenként.

A Nottinghami Egyetem kutatói felfedezték, hogy egy csésze kávé stimulálhatja a barna zsírt, a test zsírégető mechanizmusait, ami az elhízás és a cukorbetegség elleni küzdelem egyik kulcsa lehet.

A tanulmány, amely a nagy presztízsű Nature magazin Scientific Reports nevű online közösségi felületén jelent meg június végén, az elsők között mutat ki olyan összetevőket, amelyeknek közvetlen hatása lehet a barna zsír funkciókra. Ezek kulcsszerepet játszanak abban, hogy milyen gyorsan tud a testünk kalóriákat energiává konvertálni.

A barna zsírszövetek (BAT) a kétféle zsír egyike, amelyek az ember és más emlősök szervezetében megtalálhatók. Eredetileg azt hitték, hogy csak csecsemők és a téli álmot alvó emlősök rendelkeznek ilyennel, de az elmúlt években kiderült, hogy a felnőtt embereknek is van barna zsírszövetük. A fő funkciójuk, hogy testhőt termeljenek a kalóriaégetés által (ellentétben a fehér zsírral, amely a fölös kalóriák eltárolásáért felelős).

Akinek alacsonyabb a testtömegindexe, az eszerint nagyobb mennyiségű barna zsírral rendelkezik.

A barna zsír másképp működik, mint a többi zsír a testünkben: hőt termel azáltal, hogy cukrot és zsírt éget el, gyakran a hidegre adott válasz formájában

– magyarázza Michael Symonds, a Nottinghami Egyetem orvoskarának professzora. – Ha megnő a barnazsír-aktivitás, akkor a vércukorszintet könnyebben tudja kordában tartani a szervezet, a vérlipid szintje pedig nő, ami segíti a fogyást. Ám mostanáig senki sem talált bizonyítható módot arra, hogy stimulálni lehessen a barna zsír működését.”

A kutatás, ami összefüggést mutat ki a kávé és a barna zsír stimulációja között, komoly perspektívákat vetít előre, mivel az elhízás és a cukorbetegség, mint köztudott, népbetegség a társadalmunkban, márpedig a barna zsír működésbe hozása része lehet a megoldásnak ezen bajok ellen.

A kutatók hőtérképpel figyelték, hogy a kísérleti alanyok szervezetében megindul-e a hőtermelés a kávéfogyasztás hatására. „Most már csak azt kell igazolnunk, hogy a koffein-e a kávénak az az összetevője, amely stimulusként hat vagy léteznek esetleg más összetevők is. Ha ezen túl vagyunk, a kávé a testtömeg-csökkentés egyik fontos eszköze lehet mint a glüközszabályozási program része, amelyet a diabétesz kialakulásának megelőzésére használnak” – bizakodik a professzor.

Olvasgass még érdekességeket a kávéról: